امیر مجاهد

معنی کلمه امیر مجاهد در لغت نامه دهخدا

امیرمجاهد. [ اَ می م ُ هَِ ] ( اِخ ) از سران بختیاری در جنگهای آزادی خواهان بود. ( از یادداشت مؤلف ).

معنی کلمه امیر مجاهد در فرهنگ فارسی

از سران بختیاری در جنگهای آزادی خواهان بود .

جملاتی از کاربرد کلمه امیر مجاهد

لیاخوف تا روز اول رجب سال ۱۳۲۷ ق در خدمت محمدعلی شاه قاجار بود، ولی پس از فتح تهران توسط مجاهدان و سواران گیلانی و بختیاری، تسلیم اردوی مشروطه‌خواهان شد و از طرف علیقلی‌خان سردار اسعد و محمدولی‌خان تنکابنی، فاتحان مشروطه‌خواه تهران، تحت حفاظت یوسف خان امیر مجاهد قرار گرفت، تا مورد حمله مشروطه خواهان واقع نشود.
در زمان فتح تهران بدست مجاهدین و سواران بختیاری، یوسف‌خان امیر مجاهد نیز در اردوی سردار اسعد حضور داشت و یکی از فرمانده‌های قشون بختیاری بود.
یوسف‌خان به خواست برادر بزرگتر خود،؛ علیقلی خان سردار اسعددوم، وارد اردوی مشروطه خواهان شد. اقامت سردار اسعد در پاریس، مصادف شد با به توپ بستن مجلس شورای ملی و دستگیری مشروطه خواهان، لذا روشنفکران ایرانی، به اروپا مهاجرت کرده و در این زمان، یوسف‌خان امیر مجاهد نیز به همراه سردار اسعد، در پاریس حضور داشت و در آن روزها، خانه سردار اسعد، محل آمد و شد رجال سیاسی و روشنفکران ایرانی گشته بود.
یوسف‌خان امیر مجاهد در سال ۱۲۸۷ هجری قمری معادل ۱۲۴۹ هجری شمسی در منطقهٔ بختیاری زاده شد. وی در نهضت مشروطیت، به سهم خود فعالیت‌هایی را به عهده گرفت. هنگام بازگشت محمدعلی میرزا به ایران، امیرمجاهد به فرماندهی عدهای سوار بختیاری در کرج، با قشون وی درگیر شد و رشادتهای زیادی نشان داد.
یوسف‌خان امیر مجاهد (زاده ۱۲۴۹ منطقه بختیاری - درگذشته ؟) از رجال سیاسی دوران قاجار بود، که پسر ششم حسینقلی خان ایلخانی و برادر کوچکتر علیقلی خان سردار اسعد بود. وی از سران جنبش مشروطه محسوب می‌شد و نیز از رهبران کمیته قیام سعادت بود.
در ماه‌های نخست پس از فتح تهران و پیروزی مشروطه خواهان، محمدعلی میرزا با پشتیبانی مالی دولت روسیه، وارد ایران شد و به وسیلهٔ دو سپاه بزرگ که یکی تحت فرماندهی ارشدالدوله و سپاه دیگر که تعداد نیروهای بیشتری داشت نیز به فرماندهی برادر محمدعلی میرزا؛ سالارالدوله از سمت دیگر، با چند هفته اختلاف زمان، به آرامی به سمت پایتخت هجوم آورده بودند. جعفرقلی‌خان به همراه یپرم خان ارمنی، سردار ظفر بختیاری (عموی جعفرقلی‌خان)، نصیر خان سردار جنگ و یوسف خان امیر مجاهد (عموی دیگر وی) و تعدادی سوار بختیاری و مشروطه‌خواه، ابتدا به جنگ با ارشدالدوله در ورامین رفتند و او را شکست دادند.
امیر مجاهد، در کمیته قیام سعادت، به رهبری شیخ خزعل (شیخ قدرتمند مناطق عرب‌نشین خوزستان، در زمان قاجار و پهلوی اول)، نیز نقش مهمی داشت. در این قیام، خوانین بختیاری و شیخ خزعل هم پیمان شدند، که در مقابل برنامه ایجاد تمرکز رضاخان، ایستادگی کنند. امیر مجاهد، به نمایندگی از طرف خوانین بختیاری انتخاب شد و به همین منظور، شیخ خزعل، با همکاری یوسف‌خان امیر مجاهد، کمیته‌ای به نام کمیته قیام سعادت تشکیل دادند و در دو جبهه، به مبارزه با حکومت رضاخان پرداختند.
رستم امیر بختیار (زاده ۱۲۹۸ منطقه بختیاری - درگذشته ؟) سیاست‌مدار ایرانی بود، که در دوره نوزدهم و بیستم مجلس شورای ملی ایران بعنوان نماینده شهرکرد از استان چهارمحال و بختیاری در مجلس شورای ملی حضور داشت. وی فرزند یوسف خان امیر مجاهد (برادر علیقلی خان سردار اسعد و از مشروطه‌خواهان) بود.
داریوش در اوج شهرتش در دوران جوانی، در دو فیلم یاران (۱۳۵۳)، ساخته فرزان دلجو و امیر مجاهد با اجرای ترانهٔ یاران با صدای فریدون فروغی برای این فیلم، و فریاد زیر آب (۱۳۵۶) به همراه فرزانه تأییدی و شهره، به کارگردانی سیروس الوند ایفای نقش کرد و در این فیلم، دو ترانه فریاد زیر آب و اجازه را نیز به عنوان موزیک متن فیلم، مورد اجرا قرار داد.
قلعه امیر مجاهد در انتهای باغی ساخته شده که از انواع درختان از قبیل نخل، پرتقال و گل و گیاه پوشیده شده‌است. از ویژگی‌های قلعه امیر مجاهد نوع معماری آن است که منحصر به دوره قاجار می‌باشد.