[ویکی الکتاب] معنی أَمْرَهُم: تصمیمشان-کارشان معنی أَمَرَهُمْ: امرشان کرد معنی مَا کَانَ لِـ: سزاوار نیست که (مثل عبارت "وَمَا کَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَی ﭐللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْراً أَن یَکُونَ لَهُمُ ﭐلْخِیَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ") ریشه کلمه: امر (۲۴۹ بار)هم (۳۸۹۶ بار)
جملاتی از کاربرد کلمه امرهم
اين قسمت تتمه گفتار برادران يوسف است ، و از مشورت دوم مذاكرات ايشان درباره يوسفحكايت مى كند. شور اول درباره رفتار يعقوب بود كه سرانجام او را محكوم به ضلالتكردند، و در اين شور گفتگو داشته اند در اينكه چه كنند و چه نقشه اى بريزند كه خودرا از اين ناراحتى نجات دهند، همچنانكه آيه (و ما كنت لديهم اذ اجمعوا امرهم و هم يمكرون) به آن اشاره دارد.
و ظرف (اذ) در جمله (اذ يتنازعون بينهم امرهم ) ظرف براى (اعثرنا) و يا براى(ليعلموا) است . و كلمه (تنازع ) به معناى تخاصم و دشمنى است . بعضى گفتهاند: اصل اين كلمه به معناى تجاذب است كه در تخاصماستعمال مى شود
و ضمير جمع در جمله (لهم الخيره من امرهم )، به مومن و مومنه بر مى گردد، و مراد ازآن دو كلمه ، همه مؤ منين و مومنات هستند، چون در سياق نفى قرار گرفته اند، و اگرنفرمود: (ان يكون لهم الخير فيه )، بلكه كلمه (من امرهم ) را اضافه كرد بااينكه قبلا كلمه امرا را آورده بود، و حاجتى به ذكر دومى نبود، براى اين است كه بفهماندمنشا توهم اينكه اختيار دارند، اين است كه امر، امر ايشان ، و كار، كار ايشان است ، و اينتوهم را رد نموده مى فرمايد: با اينكه كار، كار خود ايشان است ، در عينحال اختيارى در آن ندارند.
بيان دو گروه متنازع و مسئله مورد تنازع در (اذ يتنازعون بينهم امرهم )
اما مسلمانان جهان نسبت به مشورت با همديگر،بهتر است در اينجا تمسك به آيه شريفهقرآن نمائيم كه گره گشاى كار ماست در اين باره مى فرمايد:(و الذين ... و امرهم شورىبينهم ) و مومنين كسانى هستند كه دعوت پروردگار شان را اجابت كرده و نماز بر پا مىدارند و كارهايشان به صورت مشورت در ميان آنهاست .(415)
عقل را با عقل یاری یار کن امرهم شوری بخوان و کار کن
الم يـاتـكـم نـبـوا الذيـن كـفـروا مـن قـبـل فـذاقـواوبال امرهم و لهم عذاب اليم
(و ربك يخلق ما يشاء و يختار ما كان لهم الخيرة ). و نيز مى فرمايد: (و ما كان لمومنو لا مومنة اذا قضى اللّه و رسوله امرا ان يكون لهم الخيرة من امرهم و من يعص اللّه ورسوله فقد ضل ضلالا مبينا.)
مراد از توصيف ملائكه موكل بر جهنم به غلاظ و شداد بودن و اينكه : (لايعصونالله ما امرهم و يفعلون ما يؤ مرون )
كمثل الذين من قبلهم قريبا ذاقوا و بال امرهم و لهم عذاب اليم
از اينان بايد پرسيد مگر فرشتگان الهى با يكديگر از نظر انجام وظيفه فرق دارند؟اصولا مگر آنها طبق خواسته خودشان عمل مى كنند يا از پيش خود چيزى مى گويند؟ آنهاهمانگونه اند كه قرآن معرفى كرده لا يعصون الله ما امرهم : (هر چه خداوند دستور دهدهمان را انجام مى دهند) (تحريم 6).