امان نامه

معنی کلمه امان نامه در لغت نامه دهخدا

امان نامه. [ اَ م َ / م ِ ] ( اِ مرکب ) زنهارنامه. خط امان. نامه ای که در ضمن آن زنهار و امان دهند : مأمون حائر ضحاک را بدو فرستاد تا امان نامه او قبول کرد. ( تاریخ قم ص 223 ). مصلحت ما در آن است که پیشدستی کنیم و او را به مکر و حیلت بگیریم... و امان نامه امیر قتلغشاه بستانیم. ( تاریخ غازانی ص 114 ).

معنی کلمه امان نامه در فرهنگ فارسی

زنهار نامه . خط امان

جملاتی از کاربرد کلمه امان نامه

در زمان فتوحات سپاه اسلام، هنگام فتح این شهر مقاومت‌هایی صورت می‌گیرد. در ابتدا شهر توسط سپاهی به فرماندهی زر بن عبدالله محاصره می‌شود اما نمی‌توانند وارد گندی‌شاپور شوند. عاقبت یک اسیر ایرانی در سپاه امان نامه‌ای را به تیر بسته و داخل شهر می‌اندازد، اهالی گندی‌شاپور برحسب این امان نامه دروازه‌های شهر را باز می‌کنند. آن اسیر ایرانی گفت: دوست نداشتم خون آن‌ها ریخته شود، چون آن‌ها قوم من بودند. بدینسان گندی‌شاپور تسلیم سپاه اسلام شد، اما دوران انحطاط این دانشگاه در دوران هارون الرشید و خلفای عباسی صورت پذیرفت.[نیازمند منبع]
مساءله 1 - مخالفت با اين دو شرط باعث مى شوداهل ذمه از ذمه خارج شوند بلكه شرط اول از مقومات عقد جزيه است كه مخالفت با آنكافى است در خروج از ذمه و اما شرط دوم از مقتضيات امان است بنابراين اگر اين دو امرشرط نشوند بلكه جزء عقد آورده شوند بهتر است ، و اگراهل ذمه كارى منافى با امان نامه (كه همه عقد جزيه است ) را انجام دهند ناقض عقد شناختهمى شوند و از ذمه خارج مى گردند چه اينكه اين معنا در عهد نامه شرط شده باشد يا نه.
موارد صدور امان‌نامه در تاریخ بسیار دیده می‌شود. در تاریخ ایران پیش از اسلام، بارها برای شاهان و شاهزادگان ایران، یونان و روم به صورت متقابل امان‌نامه صادر شده است. در تاریخ شیعه، در حادثهٔ کربلا، عباس امان‌نامهٔ شمر بن ذی‌الجوشن، دایی خود را نمی‌پذیرد.هم‌چنین بابک خرمدین، امان نامهٔ خلیفهٔ عباسی را رد می‌نماید. یحیی بن عبدالله که از هارون‌الرشید امان نامه می‌گیرد، پس از مدتی دستگیر می‌گردد.
و اين سراقه مردى بسيار زيرك و دورانديش بود، و از اين پيش آمد چنين احساس كرد كهبه زودى برايش پيش آمد ديگرى خواهد بود. لذا بهرسول خدا (صلى الله عليه و آله ) عرض كرد يك امان نامه براى من بنويس .
سعيد عرضه داشت : هر چند اين مجرم حارثة بن بدر باشد؟ و اضافه كرد كه اين حارثةبن بدر است كه توبه كرده آيا امنيت دارد يا نه ؟ فرمود: بله ، پس سعيد برخاست وحارثه را نزد على (عليه السلام ) آورد و او با على بيعت كرد، و حضرت بيعتش راقبول نمود و امان نامه را به او داد.
بستیم ز لب، در به رخ آفات زمان را کردیم امان نامه ازین مهر، زبان را
مشکل که کند گوش، امان نامه خط را خال تو که مشغول جگرخواری دلهاست