امامزاده هاشم

معنی کلمه امامزاده هاشم در لغت نامه دهخدا

امام زاده هاشم. [ اِ دَ / دِش ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان سنگر و کهدمات بخش مرکزی شهرستان رشت ، واقع در 17 هزارگزی جنوب دوشبنه بازار و 32 هزارگزی جنوب رشت سر راه شوسه رشت و قزوین. در دامنه واقع شده و دارای هوای معتدل و مرطوب است. 352 تن سکنه دارد. آب آن از گل رود سفیدرود تأمین میشود. محصولش برنج و لبنیات و زغال و آهک و شغل اهالی زراعت و گله داری است. بنای امام زاده هاشم که یکی از زیارتگاههای منطقه گیلان و از آثار قدیم است در این ده قرار دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).
امام زاده هاشم. [ اِ دَ / دِ ش ِ ] ( اِخ ) امام زاده ای است در دهکده ای بهمین نام واقع در دهستان سنکر و کهدمات رشت که از زیارتگاههای منطقه گیلان و از آثار قدیم بشمار میرود. رجوع به امام زاده هاشم ( ده ) شود.

جملاتی از کاربرد کلمه امامزاده هاشم

با توجه به وجود موقوفه‌های زیاد از جمله موقوفه سوم شعبان که توسط مردم وقف آقا امام حسین که بعدها تحت کنترل آستان قدس رضوی قرار داده شده‌است، همچنین این ناحیه به عنوان دروازه ورودی جنوبغربی خراسان بزرگ محسوب می‌شود و هرسال میزبان هزاران زائر امام هشتم می‌باشد. مرقد مطهر امامزاده هاشم انابد میعادگاه عاشقان و قطب فرهنگی این شهر است.
این روستا در دهستان رودبار شهرستان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۳۹ نفر (۳۴خانوار) بوده‌است. مردم روستا به زبان تاتی صحبت می‌کنند و عمده محصولاتشان گیلاس و فندوق می‍باشد. و راه ارتباطی آن خاکی است. مزار امامزاده هاشم در این روستا قرار دارد.
دماوند از گذرگاه امامزاده هاشم که راه ارتباطی تهران به آمل محسوب می‌شود تا مسیر ارتباطی تهران به فیروزکوه و ساری واقع شده‌است. در میان مرکز شهر که از درختان پوشیده شده‌است رود تار جریان دارد که طغیان‌های آن در گذشته، چندین بار مرکز شهر را ویران ساخته‌است. این شهر همانند کوه آن از دید تاریخی در عراق عجم قرار گرفته‌است و متصل‌کنندهٔ آن با طبرستان و دیلم و قومس بوده‌است و یک شهر ییلاقی به حساب می‌آید. این شهر به همراه دهکده‌های اطراف آن در میان کوه‌های البرز مرکزی واقع شده‌اند.
تپه دزد مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان شیراز، ۴۵ کجاده شیرازبه خرامه، جنب امامزاده هاشم واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۷۲۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
1- امامزاده تقى . 2- امامزاده اسحاق . 3- امامزاده ابراهيم . 4- امامزاده هاشم . 5- امامزاده ميرزا. 6- امامزاده سيد على . 7- بقعه پير جلودار. 8- بقعهدستخط. 9- بقعه سيد يعقوب . 10- بقعه كيابان . 11- بقعه پير مؤ من . 12- بقعه محمدعلى . 13- بقعه شاه مزار.
مهم‌ترین جاذبه مذهبی جاده هراز، امامزاده هاشم است و بعد سه امامزاده دیگر که به ثبت ملی رسیده‌اند. این امامزاده در مرتفع‌ترین نقطه این جاده و در گردنههایی به همین نام واقع است. نسب او را به حسن مجتبی می‌رسانند. این امامزاده با شماره ۶۱۷ در فهرست آثار ملی ایران در محدوده شهرستان آمل به ثبت رسیده‌است. به نظر می‌رسد در گذشته در کنار این بقعه، کاروانسرایی وجود داشته که امروز اثری از آن به چشم نمی‌خورد.
منطقهٔ تالش از جنوب به سپیدرود در امامزاده هاشم و در شمال به جلگهٔ ارس-کورا در جنوب شهرستان تالش امتداد دارد. زبان تالشی شاخه‌ای از زبان‌های ایرانی شمال‌غربی می‌باشد.
جاده هراز دارای ۱۷ تونل است که مجموع طول این تونل‌ها به ۹۰۰۰ متر می‌رسد. طولانی‌ترین تونل در مسیر هراز، تونل امام زاده هاشم با طول ۳۲۹۰ متر است که در سال ۱۳۹۲ افتتاح شد. از دیگر تونل‌های این جاده عبارتند از: تونل وانا، لهاش، تونل سیاه بیشه، تونل دوآب، تونل گروازمال، تونل سیاه‌بند، تونل شکرالله رود، تونل احمدمال، تونل آیو و تونل نورانی نام برد. همچنین بهمن گیر امامزاده هاشم نیز با طول ۱۳۰۰ متر در این جاده قرار دارد.
با وجود اخطارهای مکرر سازمان هواشناسی و ستاد مدیریت بحران مسافرانی زیادی در روزهای برفی به سمت استان گیلان حرکت کردند که به علت بسته بودن راه ساعت‌ها در جاده‌های بسته معطل ماندند. برخی از مسافرین که با خودروهای عمومی رهسپار رشت بودند پس از ساعت‌ها معطلی در داخل اتوبوس‌ها، با پای پیاده از محدوده امامزاده هاشم و سراوان به سمت رشت حرکت کردند.
از اماکن متبرکه موجود در روستا امامزاده هاشم تیرتاش می‌باشد که در بالای تپه ای در جنوب روستا قرار دارد.بنای امامزاده هاشم تیرتاش مربوط به دورهتیموریان است و این بنا در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۷۹۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.