امامزاده قاسم

امامزاده قاسم

معنی کلمه امامزاده قاسم در لغت نامه دهخدا

امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از بخش شمیران شهرستان تهران واقع در هزار و پانصدگزی شمال تجریش. در دامنه بنا شده و سردسیر است ، 1113 تن سکنه دارد. آب آن از رود دربند و گلاب دره تأمین میشود. محصولش غلات وبنشن و میوه ، و شغل اهالی زراعت و کسب است. در تابستان عده بسیاری از طهران به این ده می آیند و تا خاتمه تابستان در آنجا می مانند. در سالهای اخیر در نتیجه احداث باغ و باغچه و ساختمان به تجریش و دربند متصل شده است و مزرعه حسن آباد جزء این ده است و نیز قبرستان ظهیرالدوله که آرامگاه معروفی است در اراضی این ده قرار دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).
امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان دو هزار شهرستان شهسوار واقع در 39 هزارگزی جنوب باختری شهسوار و 3 هزارگزی اشتوج. کوهستانی و سردسیر است و 50 سکنه دارد. آب آن از چشمه سار تأمین میشود. محصولش گندم و جو و لبنیات و فندق و شغل اهالی زراعت و گله داری و راهش مالرو و صعب العبور است و زیارتگاهی دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).
امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان درجزین بخش رزن شهرستان همدان ، واقع در 8 هزارگزی جنوب رزن و 2 هزارگزی راه شوسه رزن به همدان. در جلگه قرار گرفته وسردسیر است ، 86 تن سکنه دارد. آب آن از قنات تأمین میشود و محصولش غلات و لبنیات و حبوب و صیفی و شغل اهالی زراعت و گله داری است. امام زاده ای بهمین نام در این ده وجود دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) امام زاده ای است در دهکده ای بهمین نام در دهستان درجزین بخش رزن شهرستان همدان. رجوع به امام زاده قاسم ( ده ) شود.
امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان جاپلق بخش الیگودرز شهرستان بروجرد، واقع در 41 هزارگزی شمال باختری الیگودرزو 6 هزارگزی خاوری راه آهن اراک به دورود. در جلگه قرار گرفته و هوایش معتدل است ، 1405 تن سکنه دارد. آب آن از قنات و چاه تأمین می شود. محصولش غلات و چغندرو پنبه و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان قالی بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).
امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) نام دهی است در بخش سنگر شهرستان سمنان که نام دیگر آن زیارت است. رجوع به زیارت شود.

معنی کلمه امامزاده قاسم در فرهنگ فارسی

قریه ایست در شمال شرقی تجریش و دره امامزاده قاسم در سر پل تجریش بدره در بند متصل می شود . بقعه [ امامزاده قاسم ] در آنجا محل زیارت است .

معنی کلمه امامزاده قاسم در دانشنامه عمومی

امامزاده قاسم (ازنا). امامزاده قاسم یکی از بناهای تاریخی استان لرستان در غرب ایران است که قدمت آن به قرن هشتم هجری و دوره ایلخانی می رسد. این آرامگاه، در روستای امامزاده قاسم در دهستان جاپلق ( گاپله ) از توابع شهرستان ازنا و در دشت جاپلق واقع شده است. این روستا در گذشته از سردسیرات عشایر ایل بختیاری بوده است. نام این روستا نیز برگرفته از همین امامزاده می باشد. قدمت این امامزاده به دوره ایلخانی می رسد. کتیبه روی در ورودی این مقبره و نیز حاشیه های ضریح، سالهای ۷۳۸، ۸۰۸ و ۸۵۰ قمری را نشان می دهند. مردم این روستا از لرهای بختیاری هستند، و زبان آنها لری است.
آرامگاه این امامزاده در ردیف فهرست آثار ملی ایران با شمارهٔ ۱۷۵۷ ثبت شده است. گنبد مخروطی شکل امامزاده قاسم با ۴۰ متر ارتفاع یکی از موارد خاص معماری در نوع خود و از عجایب معماری ایران می باشد. این گنبد از بیرون مخروطی ولی از داخل حرم به شکل کروی می باشد.

معنی کلمه امامزاده قاسم در دانشنامه آزاد فارسی

امامزاده قاسم (بابل). اِمامزاده قاسِم (بابل)
بقعه ای واقع در مرکز شهر بابل در استان مازندران، مشهور به بقعۀ آستانه یا کلاج مشهد. وی را فرزند امام موسی کاظم (ع) دانسته اند، ولی ظاهراً این انتساب درست نیست و امامزاده قاسم بن موسی کاظم (ع) به گفتۀ محدث قمی در هشت فرسخی حله مدفون است. صاحب این مرقد را قاسم فرزند امام محمدتقی (ع) نیز می دانند. صندوق نفیس چوبی قبر متعلق به ۸۸۸ق است. بنا شامل مسجد مسقف آجری و گنبد آجری هرمی شکل به ارتفاع ۲۲متر است.
امامزاده قاسم (تفرش). اِمامزاده قاسِم (تفرش)
مقبره ای واقع در چند کیلومتری شهر تفرش (ترخوران) و در مظهر قنات دهکدۀ کهک. به احتمال فراوان وی فرزند حمزة بن موسی کاظم (ع) بوده که به همراه برادرزادۀ خود از مدینه خارج شده، به ایران رفته و در سرزمین قم اقامت گزیده است. بنابه روایتی، وقتی در وادی آشتیان در سایۀ درختی آرمیده بود، به دست راهزنان به شهادت رسید. ضریح چوبی منبّت و صندوق نفیس چوبی منبت آن متعلق به ۹۲۳ق است.
امامزاده قاسم (تهران). اِمامزاده قاسِم (تهران)
اِمامزاده قاسِم
بقعه ای واقع در منطقۀ شمیران، در تهران. دربارۀ نسب این امامزاده سند معتبری وجود ندارد. برخی وی را قاسم ثانی فرزند قاسم بن حسن (ع) دانسته اند و برخی دیگر معتقدند که سَرِ مبارک قاسم بن حسن (ع) در این جا مدفون است، اما هیچ یک از این گفته ها درست نیست، اگرچه امامزاده بودنِ صاحبِ مقبره را نیز نمی توان انکار کرد. بقعۀ قدیمی و اصلی برجِ هشت ضلعی آجری است که آن را از آثار قرن ۷ق دانسته اند. این بنا در سلطنت شاه طهماسب صفوی و فتحعلی شاه قاجار توسعه یافته و مرمت شده است.

جملاتی از کاربرد کلمه امامزاده قاسم

روستای سراجکلا دارای یک مکان زیارتی به نام امامزاده قاسم و دارای مکان‌های تفریحی شامل پارک و شهربازی سراج که در حاشیه رودخانه تلار وهتل تلار قرار دارد می‌باشد و همینطور یک زمین چمن طبیعی فوتبالی را نیز دارا می باشد که در جوار رودخانه و هتل تلار میباشد.
جماران نام محله و دهکده‌ای در شمال شهر تهران است. جماران از توابع شمیرانات است و جزئی از منطقه ۱ شهرداری تهران به حساب می‌آید. دهکده جماران از غرب به نیاوران، از جنوب به دزاشیب و کامرانیه، از شمال به حصارک و ارتفاعات کلک چال و از غرب به امامزاده قاسم (شمیرانات) منتهی می‌شود. خاندان امام جمارانی از معروفترین شخصیت‌های تاریخی جماران می‌باشند که در میان آن‌ها سیدمهدی امام جمارانی به دلیل سابقه او در جمهوری اسلامی مشهورتر است.
کعبی در بدو ورود به تهران به خانهٔ آصف‌الدوله رفت و سپس به باغ فخرالسلطنه همسر خود، دختر حسینقلی‌خان نظام‌السلطنه، که واقع در امامزاده قاسم شمیران بود، روزگار را تا یازده سال بعد تحت محافظت گذرانید. البته نشان‌هایی که او از دولت انگلیس داشت، مانع از کشتن او می‌شد و الا در همان روزهای اول دستگیری، او را می‌کشتند.
این روستا دارای پیشینه ای بسیار غنی می‌باشد و دارای منطقه ای باستانی به نام خرابشهر(شهر باستانی تمیشه) در مجاورت خود است. همچنین این روستا به دلیل دارا بودن زمینهای کشاورزی جلگه ای خیل عظیمی از مهاجران را در خود جای داده‌است. شغل اکثر مردمان این روستا کشاورزی و دامپروری است. همچنین این روستا از جاذبه های طبیعی و تاریخی و فرهنگی زیادی برخوردار است که مهم ترین آنها عبارت اند از: آبشار بزبنه، آبشار لاملیچ، آبشار پرشگاه، آبشار سنگ کومه، آبشار انجیل سره، آبشار منزولک ، قلعه باستانی نارنج قلعه و دختر قلعه، دیوار تمیشه، کوره آجر پزی عهد ساسانی متعلق به دیوار تمیشه ، بقایای شهر باستانی تمیشه، قنات های مربوط به عهد طاهریان ، امامزاده قاسم خرابشهر، امامزاده چهارکوه و ... .
تپه تاجی آباد ۲ مربوط به مفرغ است و در شهرستان ازنا، بخش جاپلق، دهستان جاپلق شرقی، ۹۰۰ متری غرب روستای امامزاده قاسم واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۱۳۳۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستای برسه از توابع بخش کوهستان شهرستان تنکابن، با مختصات ۵۰ درجه و ۷۳ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۶۴ دقیقه عرض شمالی، در ۳۵ کیلومتر جنوب غربی تنکابن و در ۲۶۰ کیلومتری ساری قرار دارد. روستای کوهستانی برسه در ارتفاع ۱۳۷۰ متری از سطح دریا قرار گرفته‌است و از شمال به جنگل، از شرق به روستای گلستان محله، از جنوب به روستای پلطداربنِ امامزاده قاسم و از غرب به روستای چاره سر محدود می‌شود. آب و هوای آن معتدل کوهستانی با تابستان‌های مطبوع و زمستان‌های نسبتاً سرد است.
همچنین در روز عاشورا اهالی این روستا در کنار مسجد محل منتظر می‌مانند و پس از عبور دسته روستای تلوباغ به سمت امامزاده قاسم حرکت می‌کنند. از دیگر آیین‌هایی که در این روستا انجام می‌شود تعزیه خوانی محرم است که چند سالی است رواج پیدا کرده‌است.
رود دربند نام یک رودخانه کم عرض که از کوه‌های اطراف روستای دربند و دیله سرچشمه گرفته و در آب انباری به نام استیل که در دوران مظفرالدین شاه قاجار به سال ۱۳۲۰ هـ. ق احداث گردیده است، می‌ریزد. آب رود دربند جهت مصارف کشاورزی ذخیره می‌شود، مازاد آب رودخانه از سمت شمالی امامزاده قاسم و ابراهیم به دریای خزر هدایت می‌گردد.
این روستا دارای بقعه متبرکه امامزاده قاسم (شاهزاده قاسم)،ابشار و دره ای زیبا و با صفا برای تفریح و سیاحت می‌باشد ؛ فلذا از هموطنان عزیز دعوت می‌شود تا برای تفریح و مسافرت به این روستا تشریف آورده و این طبیعت و مکان بکر را به دیگران نیز معرفی بفرمایید.