امامزاده علی بن جعفر

معنی کلمه امامزاده علی بن جعفر در دانشنامه آزاد فارسی

امامزاده علی بن جعفر (قم)
در این بنا دو امامزاده مدفون اند، که بر لوح مرقد، با نام علی العریضی بن امام جعفر صادق (ع) و محمد بن امام موسی کاظم (ع) ذکر شده اند. کتاب گنجینۀ آثار قم، این دو نفر را با نام های علی بن حسن العلوی ابن عیسی بن محمد بن علی بن جعفر العریضی، و محمد بن موسی بن امام موسی کاظم (ع) معرفی کرده است. امامزادۀ اول را در منابع دیگر، علی بن جعفر بن احمد بن علی بن جعفر العریضی دانسته اند. بنای فعلی در ابتدای قرن ۸ق احداث شده، و عطاءالملک میرمحمدحسین، بانی آن بوده است. این بنا احتمالاً برجای ساختمان قدیمی تری از قرن ۵ق برپا شده است. ماده تاریخ های «جنّت» و «بهشت»، به ترتیب تاریخ ساخت بنای اولیه، و تجدید عمارت آن در سال های ۴۵۳ و ۷۰۷ق را نشان می دهند. بخش اصلی بنا، گنبدخانه ای با گنبد رُک دوازده وجهی است. در سوی شرقی، گنبدخانۀ دیگری قرار دارد که ظاهراً مدفن عطاءالملک، بانی بنا، بوده، و در دورۀ فتحعلی شاه قاجار بازسازی شده است. قسمت هایی از کاشی های نفیس این بنا و محراب آن در دفعات مختلف به سرقت رفته اند، و امروزه در موزه های دنیا نگهداری می شوند.

معنی کلمه امامزاده علی بن جعفر در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امامزاده علی بن جعفر از نسل امام صادق و از امامزادگان مدفون در قم است، همچنین مزارات دیگری به وی منسوب می باشد.
علی بن جعفر الصّادق عریضی، مردی عالم و پرهیزکار بوده و زمان چهار امام را درک کرده است.
مکان مرقد
قبر مقدّسش در آخر خیابان چهارمردان، معروف به در بهشت است و دارای صحن و ضریح چوبین و بارگاه مجلّل می باشد.و رواقش از کاشی های قرن هشتم آراسته شده و از کاشی ها در موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه (علیهاالسلام) موجود است.
مزارات منسوب به وی
دو مزار دیگر نیز به او منسوب هستند.۱. در خارج قلعه سمنان۲. در قریه عریض در یک فرسخی مدینه.(یگانه کسی که فرموده حضرت علی بن جعفر (علیه السّلام) در قم است مرحوم علّامه بزرگوار ملا محمّد تقی (مجلسی اول) در شرح خود بر مشیخه من لایحضره الفقیه می باشد.)در نزدیک بارگاه علی بن جعفر (علیه السّلام) بقعه ای هست که در مرقد آن ابراهیم بن احمد بن موسی بن جعفر نگاشته اند و نیز بقعه ای وجود دارد که به محمّد بن موسی الکاظم (علیه السّلام) معروف است.

جملاتی از کاربرد کلمه امامزاده علی بن جعفر

بقعه امامزاده علی بن جعفر مربوط به دوره صفوی است و در قزوین، خیابان طالقانی، محله ملک‌آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ آذر ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۹۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
امامزاده علی بن جعفر مربوط به سدهٔ ۸ ه.ق است و در قم، خیابان انقلاب (چهار مردان)، جنب گلزار شهدا واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ با شمارهٔ ثبت ۲۴۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. به همین نام، بارگاهی برای وی در سمنان گزارش شده است که به امامزاده علی بن جعفر سمنان شهره است.