امام زاده صالح. [ اِ دَ / دِ ل ِ ] ( اِخ ) امام زاده ای است در بازار تجریش ( طهران ). مدفن امام زاده صالح پسر امام موسی کاظم علیه السلام.
معنی کلمه امامزاده صالح در دانشنامه آزاد فارسی
امامزاده صالح (تهران). اِمامزاده صالِح زیارتگاهی واقع در منطقۀ شمیران در نزدیکی میدان تجریش، در تهران. براساس کتیبۀ بالای سَردَر صحن و زیارت نامه، صاحب مرقد از فرزندان امام هفتم (ع) و برادر امام رضا (ع) است. بنای قدیمی مرقد ظاهراً مربوط به قرن های ۷ و ۸ق است که در زمان فتحعلی شاه قاجار مرمت و بخش هایی به آن افزوده شده است (۱۲۱۰ق). چنار کهنسال موجود در آن جا که ازجمله کهنسال ترین درخت های ایران به شمار می رفت و قسمت اصلی آن خشکیده بود، شهرت فراوان داشت. امامزاده صالح (ساری). امامزاده صالِح (ساری) در ۲۰کیلومتری شمال شرقی ساری از دورۀ تیموریان. آرامگاه یکی از اعضای خاندان سادات مرعشی است که حدود دو قرن و نیم بر مازندران فرمانروایی کردند. بنایی است مربع شکل به اضلاع۶.۵۰ متر با گنبدی دوپوش که از داخل نیم دایره و از خارج مخروطی است. زیر گنبد زیرین دو کتیبه و مقرنس های کاشی کاری بود که فروریخته اند. داخل مقبره پنجره های مشبک زیبایی داشت که با آجر و کاشی مسدود شده است. چهار در ورودی داشت که روی یکی از آن ها تاریخ ۸۴۶ق دیده می شود. ضریح چوبی امامزاده با کنده کاری و منبت کاری های نقش هندسی و گیاهی و نقاشی های برجسته تزئین شده اند. روی یکی از گنبدهای ضریح تاریخ ۸۸۴ق نوشته شده است.
جملاتی از کاربرد کلمه امامزاده صالح
تکیهٔ بزرگ تجریش نام تکیهای قدیمی در بازار تجریش، واقع در کنار میدان تجریش در منطقه ۱ شهرداری تهران است. تکیه بزرگ تجریش به همراه زیارتگاه امامزاده صالح و بازار تجریش از اماکن مهم این منطقه هستند. این تکیه به «تکیه بالا» معروف بودهاست و در برابر تکیه پایین که مسجد اعظم تجریش در آن قرار دارد، معرفی میشدهاست.
امجد نزدیک به دو دهه در تهران ساکن و به تدریس مشغول بود. مباحث اخلاقی و نماز جماعت او در مسجد کوی دانشگاه تهران، امامزاده صالح تهران و مدرسهٔ عالی شهید مطهری و مراسمی چون عزاداری ایام محرم و احیاء شبهای قدر و همواره مورد توجه قرار گرفته بود.
حسن پیرنیا در ۲۹ آبان ۱۳۱۴ پس از دو سال بیماری درگذشت و در مقبرهٔ خانوادگی در امامزاده صالح تجریش به خاک سپرده شد. از او هفت فرزند برجای ماند.
همجواری امامزاده صالح و بازار سنتی تجریش با بنای تاریخی تکیه، آن را در یک محدودهٔ پرتردد و نیز هویتبخش این بازار قدیمی قرار دادهاست.
بنای امامزاده صالح مربوط به سدهٔ ۴ و ۵ ه.ق است و در خرمدشت، داخل شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۴۸۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه امامزاده صالح مربوط به دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان بوئینزهرا، روستای ککین واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۰۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
رسانههای نزدیک به جمهوری اسلامی ایران مدعی شدند که او پیشتر نیز از سوی اسرائیل هدف ترور قرار گرفته بود. مراسم خاکسپاری جنازهٔ او در ۷ دی ۱۴۰۲ در امامزاده صالح تجریش برگزار شد.
- امامزاده صالح خاصکول واقع در روستای سرسبز و دیدنی پره (فاصله ۱۵ کیلومتری شرق رستمآباد)
بازار تجریش بازاری سرپوشیده در میدان تجریش، تهران است. این بازار از یک طرف به میدان تجریش، از سمت دیگر به امامزاده صالح و کوچههای اطراف آن راه دسترسی دارد. بازار تجریش از جمله قدیمیترین مراکز خرید شمیران بوده و همچنان بافت قدیمی خود را حفظ کرده به طوری که حجرههای معروف و قدیمی بازار هویت خود را از دست ندادهاند. این بازار که در واقع نمونه کوچکی از بازار تهران است، به صورت سرپوشیده ساخته شده و دو محله سرپل و تجریش را به هم وصل میکند. تکیه بزرگ تجریش یکی از قدیمیترین تکیههای شهر تهران در این بازار واقع شدهاست. بازار تجریش مثل بازارهای سنتی دارای مسجد و حسینیه است و از سوقهای کوچکی تشکیل شده. این بازار همچنین دارای یک میدان سرپوشیده میوه و ترهبار است.
بنا به اظهارات برادرش جلال صفّارزاده در «همایش علمی و ادبی دکتر طاهره صفّارزاده» در تاریخ ۱۱ آبان ۱۳۹۴، مزار او در امامزاده صالح، بدون هماهنگی با بازماندگان نبش و خانم دیگری در طبقهٔ دوم آن دفن شد. ظاهراً علت این امر عدم پرداخت مبلغ ۸۰ میلیون تومان به تولیت امامزاده صالح جهت خاکسپاری وی در زیرزمین این امامزاده بودهاست،