معنی کلمه امامزاده اظهر در دانشنامه اسلامی
بنای امام زاده اظهر تا چند دهه پیش از چشم تاریخ و جغرافیا نویسان و جهانگردان دورمانده بود، از این رو، اطلاعات مبسوطی از این بنا در دست نیست . گدار نخستین محققی است که از آن یاد می کند، پس از وی مصطفوی به طور جامع به بررسی و وصف این بنا پرداخته است.
نقشه بنا
نقشه بنا از گونه برج - آرامگاه هایی است که در سده های ۴- ۸ق / ۱۰-۱۴م معمول بوده است .، در نمونه های کهن تر، شکل بنا کاملاً ساده و شامل یک استوانه بلند با پوشش مخروطی است ؛ اما به دلیل یکنواخت بودن سطح استوانه پس از سده ۵ق /۱۱م برج های مدور کمتر ساخته شده است و اشکال چند وجهی و انواع ستاره ای جایگزین طرح دایره ای شکل می شود، در اینگونه برجها دندانه های مثلث گونه از ازاره آغاز شده ، در پیش آمدگی بام محو می شود ممکن است ایجاد دندانه ها در آغاز ابتکاری برای استحکام بخشیدن به بدنه استوانه ای بنا بوده باشد تأکید بر ارتفاع از ویژگی های برج - آرامگاه هاست ، پوشش این بناها را گنبدی مخروطی با نورگیرهایی در قاعده آن تشکیل می دهد بنای امام زاده اظهر از آجر ساخته شده ، و بر بنیانی از سنگ استوار است . شالوده سنگی را تا سطح زمین برآورده ، و پایه ۱۹ ضلعی برج را که اندازه هر ضلع آن ۲۰/۲ متر است ، بر آن نهاده اند. این پایه ۴۰/۱ متر ارتفاع دارد.
← محوطه
نمای بیرونی پوشش دو پوسته بنا مخروطی است به ارتفاع ۷۰/۱۲ متر که پاگردی به پهنای ۴۰/۱ متر آن را در میان گرفته است .، آجرچینی پوشش بنا از پایان گردن گنبد تا رأس مخروط دارای طرح جناغی است . آجرهای به کار رفته در ساختمان گنبد با اندازه های ۳ئ۱۸ سانتی متر است که ابعادی متفاوت از آجرهای بدنه بنا دارد، مجموع ارتفاع ۳ بخش بنا، یعنی پایه ، برج و پوشش مخروطی ۳۷/۲۴ متر است که اکنون ۹۰/۲۳ متر آن نمایان است.
← ورودی برج
...