میرزا زین العابدین اعتبار الملک فرزند میرزا عبدالجواد فرزند مولانا شیخ عبدالاعلی در زرقان فارس به دنیا آمد. وی از فاضلین مدرسه آقا باباخان بود، در اوان جوانی با دختر عموی خود بانو گوهرالملوک دختر میرزا هادی خان معدل الملک ازدواج نمود که نتیجه این ازدواج فرزندی به نام میرزا هدایت خان معدلی بود، پس از فوت گوهر الملوک ، میرزا زین العابدین با دختر عموی دیگر خود کوچک جان دختر میرزا کوچک خان ازدواج کرد و ثمره این ازدواج ۲ پسر و ۴ دختر بود.
حسام الملک زین العابدین خان جموع کاملان را فرد اکمل
فتن العابدین صدر رخیم آه لو کان فیه قلب رحیم
منبری کآلوده گشت از پای مروان و یزید حق صادق کی شناسد وانِ زین العابدین ؟
از جمله فعالیتها و مسئولیتهای پس از پیروزی انقلاب زین العابدین قربانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد
علی زین العابدین بدنه ساز جُنبشی که به رضاشاه هدیه داد را با صدف تزئین کرده بود و این ساز که این روزها در کوشک احمدشاهی در معرض دید عموم قرار دارد منقوش به پرچم ایران و ترکیه میباشد. علی زین العابدین در پشت ساز هدیه داده شده چنین نوشتهاست: «استانبول، ۲۶ حزیران ۱۹۳۴، در ضمن تشریف فرمایی علاحضرت شهریاری که دلها را مفتون فرمودهاند این کمترین هدیه (جنبش) نام را که اختراع خود فدوی است تقدیم خاک پاک همایون شاهنشاهی مینمایم.»
«فَلَوْ لا أَنَّهُ کانَ مِنَ الْمُسَبِّحِینَ» ای المصلّین العابدین الذّاکرین للَّه قبل ذلک و کان کثیر الذکر. قال الضحاک: شکر اللَّه له طاعته القدیمة. و قال سعید بن جبیر: «فلولا انه کان من المسبّحین» فی بطن الحوت، و ذلک قوله: لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ.
زین العابدین (ع) را پرسیدند که کدامین عمل از دیگرکارها افضل است؟ گفت: این که به قوت خرسند باشی، سکوت پیشه کنی و بر رنج بردبار باشی و بر خطا نادم.
میرزین العابدین نقاش ایران کش همی خوانند مردم میر آقا
بسکه پر شد اشک چون باران زین العابدین ناودان خون شد از دامان زین العابدین
چشم زین العابدین را گر فراق و گریه کاست قره العینی که دارد او چراغ دیده هاست
حدود نود سال پس از تأسیس چاپخانه در تبریز نوه حاج زین العابدین کسی که چاپخانه سنگی و سربی را در تبریز دایر کرد بنام زین االعابدین مطبعه چی که پس از زیارت مکه به نام حاجی حاج آقا معروف و هنگام گرفتن شناسنامه نام علمیه را برخود انتخاب نمود. وی ماشین چاپی از اروپا خریداری کرده و از طریق کشور مصر وارد بندراستانبول در ترکیه فعلی نمود و از این بندر توسط چهل گاومیش به تبریز منتقل کرد. حاجی حاج آقا علمیه همرا با دستگاههای چاپ سنگی خود هشت تن از متخصصین صنعت چاپ را نیز از کشور آلمان برای نصب و آموزش این دستگاهها به تبریز آورد.
قدر و منزلت اجتماعی خاندان تومانیانتس در داخل کشور و نزد هیئت حاکمه وقت ایران از این هم فراتر بودهاست. مظفرالدین شاه در سفر به فرنگ، هنگام توقف چند روزه در باکو، میهمان تومانیانها بود و از اقامت در کاخی که از طرف مقامات عالیرتبه روسی به منظور پذیرائی شاهانه از وی مهیا شده بود خودداری ورزید. مظفرالدین شاه در مسئلهٔ محل اقامت، حتی دعوت زین العابدین تقی اف، سرمایهدار خوشنام مقیم باکو را نیز محترمانه نادیده گرفت. شاه قاجار بعدها گفته بود که وی اقامت در خانه تومانیان ایرانی را به اقامت در خانه تبعه خارجی ترجیح دادهاست.
جشن تولد او در بنگلادش با جشنواره ای در دانشگاه داکا و مسابقه هنری کودکان در شیلپاچاریا زین العابدین سنگراهاشالا (گالری هنری) برگزار شد.
برخاست و دو انار باز کرد: یکی بخورد و یکی به من داد. ترش بود، و آن درخت کوتاه بود. چون بازگشتم، وقتی باز به آن درخت انار رسیدم، درخت دیدم بزرگ شده، و انار شیرین گشته، و در سالی دوبار انار کردی، و مردمان آن درخت را رمان العابدین نام کردند. به برکت ابراهیم و عابدان در سایه او نشستندی.
تألیفات او کتاب الامزاح فی بابالالواح، کتاب مرصاد المنجمین، رساله حدیقه المهندسین، رساله اسرار المتالهین، رساله المجبیه فی علوم الغریبه و منهاج العابدین فی بیانالدین هستند. رکنالدین در سال ۶۰۲ هجری شمسی در کربلا درگذشت و در همانجا به خاک سپرده شد.
اگر زین العابدین و صحیفه او نبود، مسلمانان راه و روش مخاطبه با خدا و مکالمه و رازگویی با او را در مقام عرض حاجت به بارگاه ربوبی نمیدانستند، و او بود که شیوه گفتگو با آفریدگار بزرگ و شکوه بردن در سختیها و گرفتاریها به پیشگاه او را به ما آدمیان آموخت. «بنابراین، او نسبت به مردم تا روز رستاخیز، حق آموختن و آگاهاندن را دارد.»
بعد قتل نوجوانان چون نبودش یار و یاور تا شود او را معین بی تاب زین العابدین شد
معروفترین جاذبه گردشگری این روستا آستان مقدس امامزاده احمد (ع) است که بر فراز تپه ای در کنار آزادراه تهران-نطنز-اصفهان قرار گرفتهاست و سالانه پذیرای مسافران و زائران بسیاری است. این امامزاده فرزند محسن ابن زین العابدین علیه السلام است.
سعید بن جُبَیر (۴۶ - ۹۵ قمری)، از شیعیان برجسته و از یاران و شاگردان امام چهارم شیعیان، زین العابدین (علی بن الحسین) بود که به همین دلیل به دست حجاج بن یوسف ثقفی کشته شد.