الطب

معنی کلمه الطب در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «کتاب الطب» تألیف احمد بن شعیب بن علی نسائی (متوفی 303ق) مجموعه احادیث طبی ای است که مؤلف در «السنن الکبری» نگاشته است و این مجموعه به همت سامی التونی به صورت کتابی جداگانه منتشر شده است.
انگیزه نگارش احادیث طبی در این مجموعه چیزی سوای نگارش اصل کتاب نیست؛ یعنی نگارش کتابی روایی و برگرفته از احادیث صحیح برای اهل تحقیق نیست. بنابراین جزء طبی این اثر هم از این قاعده مستثنا نیست.
آنچه مؤلف در این بخش از کتاب «السنن الکبری» گردآوری کرده، احادیثی است که به بخشی از مباحث پزشکی (به معنای عام) اختصاص دارد، یعنی در این اثر سخنی از شناخت بیماری ها و یا شیوه درمان آن ها مطرح نشده، بلکه به عناوینی همچون ثوابی که به مریض داده می شود و یا عیادت از مریض پرداخته شده است.
در این مجموعه 51 حدیث طبی آمده است. البته از آن جایی که بعضی روایات به دو سند نقل شده، تعداد روایات بنا به شمارش محقّق به 61 حدیث رسیده است.
مؤلف کتاب «السنن الکبری»، بنا به تصریح بسیاری از اهل فن، حدیث شناسی حاذق است، به گونه ای که ذهبی وی را در زمینه حدیث شناسی بر مسلم نیشابوری ترجیح داده و همسان بخاری می داند. (السنن الکبری، ج1، ص20). با این مقدمه می توان ارزش این اثر و جایگاه آن را نزد محدثین فهمید.

جملاتی از کاربرد کلمه الطب

او دو بار به ایران آمده است و در حیره به حضور خسرو پرویز رفته بود. از آثار منسوب به او می‌توان به محاورة فی الطب اشاره کرد که درباره پزشکی بوده است. مرگ او را در ۱۳ق دانسته‌اند.
در زمینهٔ طب، بخش زیادی از کتاب طب الائمة از پسرانِ بسطام، سخنان و روایات صادق است. رساله ای با عنوان اختلاج الاعضاء نسخه‌ای خطی با عنوان سراج الظلمة فی طب الائمة منتسب به صادق است. از متاخران محمد خلیلی اقوال طبی صادق را در کتابی با عنوان طب الصادق و عارف سلیم در الامام الصادق (ع) و الطب جمع‌آوری کرده‌اند.
دانشکده پزشکی سوسه (به عربی: کلیة الطب بسوسة) یک دانشگاه دولتی در تونس است که در سوسه واقع شده‌است.
«رگ‌شناسی» از نوشته‌های مسلم پورسینا است که وی در این رساله شاهکار بزرگی از خود بیادگار گذارده و اکنون بسیاری از مطالب آن با دانش کنونی پزشکی همخوانی دارد. در این رساله شمار زیادی اصطلاحات پزشکی دیده می‌شود که ابن سینا برابرهای پارسی آن را آورده‌است. «رگ‌شناسی» یکی از مؤلفات ابن سینا است و چنان‌که از نام آن برمی‌آید دربارهٔ نبض و شناسایی رگ‌هاست. «رگ‌شناسی» رساله‌ایست که ظاهرا در اواخر عمر او به رشته تحریر در آمده است چرا که عقایدی متفاوت با آنچه که در کتاب قانون فی الطب نگاشته است در آن مستتر است.
تئودوروس یا تئودوسیوس، در زمان شاپور دوم (پادشاهی‌اش از ۳۰۹ تا ۳۷۹ میلادی) در ایران برآمد. پزشک مسیحی یونانی. یک خلاصة الطب به پهلوی نوشت که بعدها به عربی ترجمه شد.