السفینه

معنی کلمه السفینه در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی مَوَاخِرَ: شکافنده ها (کلمه مواخر جمع مخر است و مخر به معنای شکافتن آب از چپ و راست است ، گفته میشود : مخرت السفینة الماء یعنی کشتی آب را شکافت . و بهمین جهت کشتی را ماخره میگویند )
ریشه کلمه:
سفن (۴ بار)
«سفینة» به معنای کشتی و مفرد است و جمع آن «سفائن» می باشد.
(به فتح س) تراشیدن. مثل تراشیدن چوب و پوست و تراشیدن باد خاک روی زمین را (راغب) در صحاح و اقرب آمده «سفنت الشی‏ء سفناً: قشرته» راغب گوید: کشتی را به اعتبار آنکه سطح آب را می‏تراشد سفینه گفته‏اند. اقرب نیز آن را نقل کرده است. . این کلمه چهار بار در قرآن آمده و در سوره عنکبوت آیه 15 ظاهراً مراد کشتی نوح است.

جملاتی از کاربرد کلمه السفینه

گشود سید مختار غنچه شاداب بدان غلام به انت السفینه کرد خطاب
به خشکی اندر کشتی روان کند عزمت به رغم قائل ان السفینه لا تجری
جبرا ابراهیم جبرا، اولین نمایشنامه خود را در سن ده سالگی و اولین داستان کوتاهش را در چهارده سالگی نوشت. آثار داستانی وی عبارت اند از: صُراخ فی لیل طویل، عِرْق و قصص أُخری، الصیادون فی شارع ضیّق، السفینه، البحث عن ولید مسعود، عالم بِلاخَرائِط و الغرف الاخری. وی در زمینه ترجمه، آثار بسیاری از جمله آثار شکسپیر را ترجمه نموده‌است که مورد توجه منتقدان ادبی قرار گرفت. آثار وی با موضوع نقد ادبی عبارتند از: الحریة والطوفان، النار و الجوهر و ینابیع الرؤیا. دو فیلمنامه وی عبارتند از: الملک الشمس و ایام العقاب که فیلم بخت النصر بر اساس فیلنامه وی تولید شده‌است. از وی حدود شصت اثر در زمینة نقد، ترجمه، شعر و داستان موجود است.