الرعب

معنی کلمه الرعب در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
رعب (۵ بار)
ترس. دستپاچگی جوهری آن را خوف و طبرسی خوف و فزع گفته است در اقرب هست که آن مصدر است به معنی ترسیدن و ترساندن (لازم و متعدی) و نیز اسم است به معنی فزع ولی راغب گوید: آن انقطاع (ولاعلاجی) است از امتلاء خوف و به تصوّر امتلاء گفته‏اند «رعبت الحوض» حوض را پر کردم «سیل راعب» سیلی که درّه را پر می‏کند. . به نظر می‏آید که مراد همان لاعلاجی از کثرت خوف باشد مانند خود گم کردن و دستپاچه شدن و چون وجود ترادف در لغات ثابت نیست باید رعب با خوف فرق داشته باشد. ایم کلمه پنج بار در قرآن آمده است: انفال:12. حشر:2. کهف:18.

جملاتی از کاربرد کلمه الرعب

و معناى آيه اين است كه (و انزل الذين ظاهروهم ) خداوند آنهايى را هم كه مشركين راعليه مسلمانان يارى مى كردند، يعنى بنى قريظه را كه (مناهل الكتاب ) از اهل كتاب و يهودى بودند، (من صياصيهم ) از بالاى قلعه هايشانپايين آورد، (و قذف ) و افكند (فى قلوبهم الرعب ) ترس را در دلهايشان ،(فريقا تقتلون ) عده اى را كه همان مردان جنگى دشمن باشند بكشتيد، (و تاسرونفريقا) و جمعى كه عبارت بودند از زنان و كودكان دشمن را اسير كرديد (و اورثكمارضهم و ديارهم و اموالهم و ارضا لم تطوها) بعد از كشته شدن و اسارت آنان ،اراضى و خانه ها و اموال آنان ، و سرزمينى را كه تا آنروز قدم در آن ننهاده بوديد بهملك شما درآورد.
3- به معنى مركز عواطف ، آيه 12 سوره انفال شاهد اين معنى است : سالقى فى قلوبالذين كفروا الرعب : بزودى در دل كافران ترس ايجاد مى كنم . و در جاى ديگر در سورهآل عمران آيه 159 مى خوانيم فبما رحمة من الله لنت لهم و لو كنت فظا غليظ القلبلانفضوا من حولك : ... اگر سنگدل بودى از اطرافت پراكنده مى شدند
آنگاه به فساد پندار آنان ، و خبط و اشتباهشان پرداخته ، مى فرمايد: (فاتيهم اللّه منحـيـث لم يـحـتـسـبـوا) خـداى تـعـالى از جـايـى و از درى بـه سـراغـشـان آمـد كـه هـيـچخـيـال نـمى كردند. و منظور از (آمدن خدا) نفوذ اراده او در ميان آنان است ، اما نه از راهىكه آنان گمان مى كردند - كه همان دژها و درها است - بلكه از طريق باطنشان كه همانراههاى قلبيشان است ، لذا مى فرمايد: (و قذف فى قلوبهم الرعب ). و كلمه (رعب )به معناى خوفى است كه دل را پر كند، (يخربون بيوتهم بايديهم )،
سنلقى فى قلوب الّذين كفروا الرعب بما اشركوا باللّه ...
(ما به زودى در دل كفار رعب و وحشت مى افكنيم ) (يعنى همانطور كه در پايان جنگ احدافكنديم و نمونه آن را با چشم خود ديديد) بنابراين به آينده خويش اميدوارباشيد.(سنلقى فى قلوب الذين كفروا الرعب ).
دو ضميرى كه در (جعله ) و در (به ) است بطورى كه سياق دلالت مى كند به امدادبر مى گردند، و معناى آيه اين است كه : امداد به فرستادن ملائكه به منظور بشارتشما و آرامش دلهاى شما بود، نه براى اينكه كفار به دست آنان هلاك گردند، همچنانكهآيه (اذ يوحى ربك الى الملائكه انى معكم فثبتوا الذين آمنوا سالقى فى قلوب الذينكفروا الرعب ) نيز اشاره به آن دارد.
ياءيها الذين اءمنوا اءن تطيعوا الذين كفروا يردوكم على اءعقبكم فتنقلبوا خسرين(149)بل الله مولئكم و هو خير النصرين(150)سنلقى فى قلوب الذين كفروا الرعب بما اءشركوا بالله ما لمينزل به سلطنا و ماءوئهم النار و بئس مثوى الظلمين(151)