الذریعه

معنی کلمه الذریعه در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این کلمه در موارد زیر استعمال می شود:
1.کتاب الذریعه الی تصانیف الشیعه از شیخ آقا بزرگ تهرانی در کتابشناسی؛
2.کتاب الذریعه الی اصول الشریعه از سید مرتضی در اصول فقه
[ویکی فقه] الذریعه (ابهام زدایی). الذریعة ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • الذریعة الی تصانیف الشیعه، اثر عالم اندیشمند شیخ آقا بزرگ طهرانی است با هدف ثبت نام آثار مؤلفان شیعه• الذریعة إلی أصول الشریعة، تالیف سید مرتضی علم الهدی، اولین کتاب کامل در اصول فقه شیعه امامیه• الذریعة الی حافظ الشریعة، در دو جلد از رفیع الدین محمد بن مؤمن گیلانی از علماء قرن ۱۱ق، در شرح اصول کافی• ذریعة الضراعة، از جمله تالیفات ملا محسن فیض کاشانی (۱۰۹۱ ق)
...
[ویکی شیعه] الذریعه (ابهام زدایی). الذریعه ممکن است به یکی از موارد ذیل اشاره داشته باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه الذریعه

آقا بزرگ تهرانی در الذریعه معتقد است که تفسیر فعلی نوشته عباس بن محمد از سادات موسوی است که برای ترویج این کتاب در مازندران که جارودی مذهب بودند، روایاتی از ابوجارود را به آن افزوده است. علی ریاحی نبی، این نظریه را مردود می‌داند چرا که در بعضی جاهای کتاب آمده است «حدثنی محمد بن عباس» که معلوم می‌شود حداقل در این موارد نویسنده شخصی غیر از او است.
او عالمی فاضل ، نویسنده ای زبر دست،طبیبی حاذق بوده است وی نویسنده کتاب الذریعه است. ایشان کتابی را در طب به زبان فارسی دیده که امروز در کتابخانه شیخ نعمة الله طریحی نجفی نگهداری میشود این کتاب در دو جلد به چاپ رسیده است در جلد اول انواع مرض ها و کیفیت درمان آنها و در جلد دوم انواع داروها و طریقه استفاده از آن نوشته شده است.
پس از آنکه جرجی زیدان، در کتاب تاریخ آداب اللغة العربیه خویش دربارهٔ مذهب تشیع چنین نوشت که: «شیعه طایفه‌ای کوچک بود که آثار قابل اعتنایی نداشت و اکنون شیعه‌ای در دنیا وجود ندارد.» سید حسن صدر با هم‌پیمان شدن با آقابزرگ تهرانی و محمدحسین کاشف الغطاء، بر آن شد تا پاسخ این کلام را داده و در نقد آن کتاب تأسیس الشیعه الکرام لعلوم الاسلام را در سال ۱۳۲۸ ه‍.ق تألیف و به سال ۱۳۷۰ به چاپ رساند. آقابزرگ تهرانی نیز به تألیف کتاب الذریعه پرداخت و آثار و تالیفات شیعه را در علوم مختلف، معرفی نمود. محمدحسین کاشف الغطا نیز نقدی بر کتاب آداب اللغة العربیه نگاشت.