الذاکرین

معنی کلمه الذاکرین در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
ذکر (۲۹۲ بار)
در این که منظور از «ذکر کثیر» چیست؟ در روایات اسلامی و کلمات مفسرین، تفسیرهای گوناگونی ذکر شده که ظاهراً همه از قبیل ذکر مصداق است و مفهوم وسیع این کلمه، شامل همه آنها می شود. از جمله در حدیثی از پیغمبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله)می خوانیم: إِذَا أَیْقَظَ الرَّجُلُ أَهْلَهُ مِنَ اللَّیْلِ فَتَوَضَّئا وَ صَلَّیا، کُتِبَا مِنَ الذَّاکِرِینَ اللَّهَ کَثِیراً وَ الذَّاکِرَاتِ ; «هنگامی که مرد همسرش را شبانگاه بیدار کند و هر دو وضو بگیرند و نماز (شب) بخوانند از مردان و زنانی خواهند بود که بسیار یاد خدا می کنند». و در حدیثی از امام صادق(علیه السلام)می خوانیم که «هر کس تسبیح فاطمه زهراء(علیها السلام) را در شب بگوید، مشمول این آیه است». بعضی از مفسران گفته اند: «ذکر کثیر» آن است که در حال قیام و قعود و به هنگامی که به بستر می رود یاد خدا کند. اما به هر حال، ذکر نشانه فکر است، و فکر مقدمه عمل; هرگز هدف، ذکر خالی از فکر و عمل نیست.

جملاتی از کاربرد کلمه الذاکرین

از دیگر نوادگان ملا زین الدین، سلطان الذاکرین ملا غلامرضا ترابی (۱۲۶۴–۱۳۵۴) ه‍.ش می‌باشد که مؤسس حسینیه بزرگ بقیةالله الاعظم سرچشمه زارچ بوده و در ساخت آب انبار و مسجد و کتابخانه و عمران و آبادی شهر و رفاه مردم شهر زارچ اهتمام می‌ورزید می‌باشد.
از آثار وی می‌توان به رساله‌ای در عروض و قافیه و مثنوی، عُسر و یُسر، تحفة الذاکرین، دستان ماتم، در مقتل، وقایع صفین، در بحر تقارب، ربیعیه، در علم صرف و دیوان اشعار در حدود بیست‌هزار بیت اشاره کرد.
پدروی، فرزند ‏ارشد ضیا الذاکرین رثایی از خوانندگان زمان خود بود که شیوۀ آوازی خاص خود را داشت، علاقهٔ او به خوانندگی از آنجا آغاز شد. وی از سال ۱۳۵۳ به مدت ۹ سال، در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی، ردیف‌های آوازی را نزد محمود کریمی آموخت.
خانه نقیب الذاکرین مربوط به دوره قاجار است و در میبد، محله بشنیغان، کوی مشایخ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ بهمن ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۸۸۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.