الخرائج و الجرائح

معنی کلمه الخرائج و الجرائح در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] الخرائج و الجرائح تألیف قطب الدین راوندی، سعید بن هبةالله، متوفای 573ق و در موضوع معجزات پیامبر و ائمه(ع) است.
این کتاب از بزرگ ترین و بهترین کتاب هایی است که پیرامون معجزات پیامبر و ائمه(ع) نوشته شده؛ زیرا خصوصیاتی در آن جمع شده، از جمله:
مؤلف، همچنان که در مقدمه کتاب بیان کرده، کتاب خود را بدین ترتیب منظم کرده است:
الف)- نوادر المعجزات، که کتابی روایی صرف است و هیچ بحث کلامی و... ندارد.
ب)- الموازاة بین معجزات نبینا(ص) و أوصیائه(ع) و معجزات الأنبیاء المتقدمین.
ج)- کتاب أمّ المعجزات، که بحثی مفصل در وجوه مختلف اعجاز قرآن دارد و شبهات مختلف را در مورد قرآن مطرح کرده و جواب داده است.
[ویکی فقه] الخرائج و الجرائح (کتاب). قطب الدین راوندی ، سعید بن هبة الله، متوفای ۵۷۳ هجری مولف این کتاب است.
موضوع کتاب معجزات پیامبر و ائمه علیهم السّلام است.
علت نام گذاری
مؤلف محترم علت نام گذاری کتاب خود را به الخرائج و الجرائح چنین بیان می کند: «معجزاتی که به دست آنان انجام شده مؤید صحت ادعاهای آنها است چون برای آنها درستی کلامشان را تایید می کند.»
ارزش کتاب
این کتاب از بزرگ ترین و بهترین کتاب هایی است که پیرامون معجزات پیامبر و ائمه علیهم السّلام نوشته شده، زیرا خصوصیاتی در آن جمع شده از جمله:۱- انواع مختلف معجزات را آورده و به یک نوع اکتفا نکرده که مثلا فقط معجزات علمی یا کلامی را بیان کرده باشد.۲- در روایات به قدر حاجت اکتفا کرده و مقدمات و توضیحات غیر مرتبط با مطلب اصلی که مسئله معجزات و کرامات است را حذف نموده.۳- ملحقات پنج گانه ای به آخر کتاب افزوده که بسیار جالب و خواندنی هستند و...
ترتیب ابواب
...
[ویکی شیعه] الخرائج و الجرائح (کتاب). الخرائج و الجرائح کتابی در ذکر معجزات پیامبر(ص) و ائمه(ع) نوشته سعید بن هِبة ُالله مشهور به قطب الدین راوندی، متوفای ۵۷۳ق است.
قطب الدین ابوالحسین سعید بن عبدالله بن حسین بن هبةالله راوندی کاشانی (متوفای ۵۷۳ هجری قمری) معروف به قطب راوندی محدث، مفسر، متکلم، فقیه، فیلسوف و مورخ شیعه در قرن ششم هجری و از شاگردان شیخ طبرسی صاحب تفسیر مجمع البیان است. وی دارای تألیفات بسیاری است که معروف ترین اثر وی کتاب الخرائج و الجرائح است.
ابن شهر آشوب مازندرانی و شیخ منتجب الدین رازی از شاگردان او هستند.
[ویکی اهل البیت] قطب الدین راوندی، سعید بن هبه الله (م 573 هـ.ق)
کتاب حاضر در معجزات ائمه اطهار علیهم السلام و پیامبر صلی الله علیه و آله عقائد و فضائل ائمه علیهم السلام می باشد. علت نامگذاری کتاب مؤلف چنین بیان می کند معجزاتی که بدست ائمه علیهم السلام انجام شده است، صحت ادعاهای آن ها را تأیید می کند و نشان از صحت ادعاهای آن ها دارد.
این کتاب از بزرگترین و بهترین کتاب هایی است که شامل هفت کتاب پیرامون معجزات پیامبر و ائمه علیهم السلام می باشد. مؤلف انواع معجزات را آورده و به یک نوع اکتفا نکرده است. کتاب حاضر شامل یک مقدمه که توضیحاتی پیرامون معجزه و انگیزه وجودی آن می باشد و پانزده باب که سیزده باب در معجزات پیامبر و ائمه اثنی عشر، یک باب به دلائل صحت ادعای نبوت پیامبر و امامت ائمه علیهم السلام و باب دیگر شامل دلائل قرآنی بر امامت دوازده امام علیهم السلام می باشد.
در آخر کتاب ملحقاتی در خصوص نوادر معجزات که فقط روایی است و مقایسه بین معجزات پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم با اوصیاء خود و معجزات انبیاء قبل از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله آورده شده است.
از ملحقات دیگر کتاب، کتاب ام المعجزات و جواب به شبهات مختلف در مورد قرآن و کتاب الفرق بین الحیل والمعجزات، که راه تشخیص معجزه و شعبده بازی و غیره را بیان کرده است، می باشد.
کتاب الخرائج والجرائح در بحث معجزه، یکی از بهترین و جامع ترین کتاب های موجود می باشد. کتاب علمی، روایی و تحلیلی که می تواند جوابگوی پژوهشگران و محققان باشد.
این کتاب در سه جلد به زبان عربی از طرف مؤسسه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف قم در سال 1409 هـ.ق، به چاپ رسیده است.

جملاتی از کاربرد کلمه الخرائج و الجرائح

پس حق مطلب آن است كه روايات اگر در اين باره دلالتى داشته باشد دلالت دارد براينكه جائز است دو سوره (ضحى و الم نشرح ) و دو سوره(فيل و ايلاف ) را در يك ركعت نماز واجب خواند، ولى در غير واجبات نمى توان خواند،و مؤ يد اين دلالت روايت راوندى است كه در كتاب الخرائج و الجرائح خود آن را از داوودرقى از امام صادق (عليه السلام ) نقل كرده ، و در آن آمده : هم اينكه فجر طلوع كردبرخاست اذان و اقامه گفت ، و مرا در طرف راست خود بپا داشت ، و در ركعتاول سوره حمد و سوره ضحى را، و در ركعت دوم حمد وقل هو اللّه احد را خواند، و سپس قنوت گرفت ، و سلام داد آنگاه نشست .