الحدیث

معنی کلمه الحدیث در لغت نامه دهخدا

الحدیث. [ اَ ح َ ] ( ع ق ) یعنی الی آخر الحدیث. تا پایان حدیث.

معنی کلمه الحدیث در فرهنگ فارسی

یعنی الی آخر الحدیث

معنی کلمه الحدیث در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
حدث (۳۶ بار)
[ویکی فقه] الحدیث (کتاب). «الحدیث» مجموعه ایست از احادیث و روایات تربیتی از معصومین علیهم السّلام که به طور موضوعی فراهم آمده و به ترتیب حروف الفبا تنظیم گشته است.
در این کتاب هر موضوع ذیل یک کلمه با ذکر شماره عنوان شده و در ذیل هر کلمه عناوین متناسب دیگری آمده که در تعبیر و تفصیل روایات مؤثر است. تمام روایات اعراب گذاری شده و ذیل هر صفحه ماخذ حدیث نقل شده است. این مجموعه از متن کتابهای «گفتار فلسفی» مرحوم محمد تقی فلسفی گردآوری شده و ترجمه آن نیز توسط ایشان به قلمی سلیس و روان و بسیار شیوا نگارش یافته است.
ویژگی کتاب
علاوه بر ویژگی موضوعی بودن احادیث مندرج در کتاب، دو فهرست فارسی و عربی برای آن تهیه شده که اهل هر دو زبان را به مطالب کتاب راهنمایی می کند.
ساختار کتاب
کتاب با حدیثی از امام صادق علیه السّلام در باب لزوم آشنا ساختن کودکان با احادیث معصومان علیهم السّلام آغاز می شود. سپس به ترتیب حروف الفبا موضوعاتی برای احادیث قرار داده شده و ذیل هر موضوع یک یا چند حدیث آمده است.
نسخه برنامه
...

جملاتی از کاربرد کلمه الحدیث

و ذکر الحدیث فی روایة اخری‌ عن ابی هریرة قال قال رسول اللَّه ص: لمّا خلق اللَّه الخلق کتب کتابا فهو عنده فوق العرش انّ رحمتی سبقت غضبی.
فیعمل بعمل اهل النّار فیکون من اهلها الحدیث الی آخره».
از گردن خروس صراحی بریز خون قبل الحدیث کرده به بسم الله افتتاح
حدیث زلف تو می گفت دوش آشفته ندا رسید که بس کن که الحدیث یطول
و فی الحدیث الصّحیح: انّ اللَّه عزّ و جلّ یدن المؤمن فیضع علیه کنفه و یستره فیقول: «أ تعرف ذنب کذا؟ أ تعرف ذنب کذا»؟ فیقول: نعم، ای ربّ، حتّی قرّره بذنوبه، و رأی فی نفسه انّه هلک. قال: «سترتها علیک فی الدّنیا و انا. اغفرها لک الیوم».
و قال بعض المفسرین: قوله «فِی شُغُلٍ فاکِهُونَ» یعنی فی ضیافة اللَّه عز و جل و سیاق الحدیث الذی اوردناه یدل علیه. خدای را عز و جل دو ضیافت است مر بندگان را یکی اندر ربض بهشت بیرون بهشت و یکی اندر بهشت و شرح این دو ضیافت از پیش رفت.
از جمله آثار و تألیفات مهم او می‌توان به البیان فی تفسیر القرآن در زمینهٔ تفسیر و مُعجم رجال الحدیث در زمینهٔ رجال اشاره کرد.
و فی الحدیث طول ذکرنا سیاقه فی سورة البقرة.
زبان شناس عرب دیگری به نام استاد المنجد صلاح الدین در سال ۱۹۷۸ میلادی در کتابی به نام المفصل فی الالفاظ الفارسیه المعربه فی الشعر الجاهلی و القرآن الکریم و الحدیث النبوی و الشعر الاموی که به تنهایی سه هزار واژه فارسی اوستایی در عربی را ریشه یابی کرده است.
و تا پادشاه اول داد پادشاهی خاص ندهد بحق پادشاهی عام قیام نتواند نمود چنانک بران زیان نکند با آنک بسیار کس داد پادشاهی خاص تواند داد وداد پادشاهی عام نتواند داد. زیرا که آن نیابت و خلافت حق است و تلو نبوت است و ازآن معظم‌تر کار نیست. چنانک خواجه علیه‌السلام فرمود «ان افضل عبادالله...» الحدیث و حق تعالی طاعت پادشاه عادل را باطاعت خویش و طاعت رسول خویش در یک سلک کشیده است که «اطیعواالله و اطیعوالرسول و اولی الامر منکم».
ذکره وهب بن منبه. قال قال اللَّه عزّ و جل لموسی علیه السّلام و ذکر الحدیث بطوله.
منابع فقه اسلامی عبارتند از مجموعه گزاره‌هایی (اعم از آنکه عقل به این گزاره‌ها پی برده باشد یا فقط توسط شارع بیان شده باشد) که فرد آگاه به علوم لازم (مثل فقه، اصول فقه، علم الحدیث و…) می‌تواند با استفاده از آن‌ها احکام شرعی فرعی را به‌دست آورد.
حدیث مرسل از اقسام اخبار واحد است و اصطلاحی در علم درایه و علم الحدیث است. در تعریف حدیث مرسل آورده‌اند که حدیثی است که توسط راوی بدون واسطه مستقیم از یکی از امامان شیعه یا پیامبر اسلام نقل شده باشد. اگر راوی حدیث، روایت را با واسطه نقل کند اما در مشخص کردن شخص واسط ابهامی ذکر کند یا نامش را ذکر نکند و یا حتی از روی فراموشی یا خطا، آن را ذکر نکند، این روایت نیز در زمره حدیث مرسل قرار می‌گیرد. در اعتبار یا عدم اعتبار این حدیث، اختلافاتی بین فقها گزارش شده‌است.
دانیل ژیماره (متولد ۱۱ ژوئن ۱۹۳۳) اسلام‌شناس فرانسوی است. از جمله آثار او، تصحیح کتاب مشکل الحدیث است.
فان قیل کیف الجمع بین هذا الحدیث و بین قوله عزّ و جلّ: «لا یَذُوقُونَ فِیهَا الْمَوْتَ إِلَّا الْمَوْتَةَ الْأُولی‌»؟