در پی تصمیم دادگاه بینالمللی لاهه به صدور حکم دستگیری عمر البشیر، دولت سودان «سیزده» سازمان عمده بینالمللی امدادرسانی را که در منطقه دارفور به کمکرسانی به مردم جنگزده میپرداختند، از آن کشور اخراج کرد.
رواج عقاید سکولار در سالهای اخیر مقبولیت چندزنی را در بین بسیاری از جوامع مسلمان زیر سؤال بردهاست. جمهوری آذربایجان، ترکیه و تونس تنها کشورهای با اکثریت مسلمان هستند که چندزنی را ممنوع کردهاند. امروزه چندزنی در عربستان سعودی، و برخی مناطق غرب آفریقا و شرق آفریقا رایج است و در سودان رئیسجمهور عمر البشیر در سال ۲۰۰۱ مردان را برای افزایش جمعیت کشور تشویق به چندزنی کرد. برخی کشورها مثل لیبی، مراکش و ایران اخذ رضایت همسر اول را برای ازدواج مجدد مرد ضروری اعلام کردهاند.
ریشهٔ این جدایی به جنگهای داخلی سودان بازمیگردد. جنگهای داخلی سودان تنها مربوط به دوران جدید سودان (روی کار آمدن صادق المهدی و عمر البشیر) نمیشود و این جنگها در زمان جعفر نمیری آغاز شد. پس از سرنگونی نمیری و استمرار جنگ داخلی، عمر البشیر در سال ۲۰۰۵ زیر فشارهای ناشی از جنگ و فشارهای بینالمللی به قرارداد صلحی با شورشیان جنوب تن در داد.
در سفری در سال ۱۳۸۵ که عمر البشیر رئیسجمهور دولت مرکزی سودان به ایران داشت، سید علی خامنهای، رهبر نظام جمهوری اسلامی در دیدار با البشیر، لزوم هشیاری در مقابل طراحیهای بدخواهان نظام اسلامی را خاطرنشان کرد و استفاده از ظرفیت جنبش عدم تعهد را پیشنهاد کرد. [۱]
بو نواس و بو حداد و بوملیک، ابن البشیر بو دواد و بن درید و ابن احمر، یافتی
در ژانویه ۲۰۱۶، ابراهیم غندور، وزیر امور خارجه سودان روابط عادی با اسرائیل را به شرط لغو تحریمهای اقتصادی توسط دولت ایالات متحده آغاز کرد. عمر حسن البشیر رئیسجمهور سودان، با بیان اینکه در مصاحبه با روزنامه سعودی اوکاز گفت، "حتی اگر اسرائیل سوریه را فتح میکرد، هم اکنون تخریبی را که در آنجا اتفاق میافتاد، تحمیل نمیکرد، در اندازه تعداد کشته شدگان کنونی دیگران را نمیکشت و مردم را مانند اکنون اخراج نمیکرد. "
دادگاه بینالمللی لاهه در تاریخ ۴ فوریه ۲۰۰۹ میلادی و در اقدامی بیسابقه حکم بازداشت عمر البشیر، رئیسجمهور سودان را به اتهام ارتکاب «جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت» در نزاع دارفور را صادر کرد. این برای اولین بار در تاریخ است که دادگاه لاهه حکم بازداشت یک رهبر سیاسی در قدرت را صادر میکند.
در تاریخ ۳۰ مارس ۲۰۰۹ میلادی، سران کشورهای عضو اتحادیه عرب، در پایان نشست سالانه خود در دوحه، پایتخت قطر، با صدور بیانیهای از عمر البشیر، رئیسجمهور تحت تعقیب سودان، در برابر حکم بازداشت بینالمللی که توسط دیوان بینالمللی کیفری، برای استرداد او صادر شده است، حمایت کردند.
عمر حسن البشیر، رئیسجمهور سودان، اعلام کرد که نتیجه همهپرسی استقلال جنوب سودان را میپذیرد. در این همهپرسی، نزدیک به ۹۹ درصد مردم به جدایی جنوب سودان رایدادهاند. همزمان وزیر اطلاعات سودان جنوبی از تلاش برای تعیین پایتخت کشور جدید خبر داد. دویچهوله فارسی
بهار عربی دوم، بهار جدید عربی یا تابستان عربی، اعتراضات گسترده ضد دولتی در چندین کشور عربی، از جمله الجزایر، عراق، اردن، لبنان، لیبی، مراکش، تونس و مصر است. اعتراضاتی اقتصادی نیز در نوار غزه صورت گرفت. نافرمانیهای گسترده مدنی در سودان منجر به سرنگونی رئیسجمهور، عمر البشیر طی یک کودتای نظامی و وقوع قتلعام ۳ ژوئن ۲۰۱۹ معترضان در خارطوم و انتقال قدرت از یک دسته نظامی به یک دولت نظامی-غیرنظامی شد. نامهایی چون "بهار جدید عرب" و "بهار عرب ۲" بابت شباهت اعتراضات با موج تظاهرات حامیان دموکراسی پیش از بهار عربی که در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ روی داد، به این تظاهرات داده شده است.