معنی کلمه افزون خواهی در دانشنامه اسلامی
تکاثر از ریشه «ک ث ر» به معنای هماوردی و تفاخر در بسیاریِ مال و قوم ، مناقب خود را برشمردن ، افزون بینی و زیاده طلبی آمده است.
کاربرد در قرآن
این واژه دو بار در قرآن به کار رفته است:نخست در آیه ۲۰ حدید که ۵ صفت برای دنیا و در ضمن آن ها تکاثر اهل دنیا برشمرده شده است:«اِعلَموا اَنَّمَا الحَیوةُ الدُّنیا لَعِبٌ ولَهوٌ و زینَةٌ و تَفاخُرٌ بَینَکُم و تَکاثُرٌ فِی الاَمولِ والاَولد» و بار دوم در آیه اول که مردم را به سبب تکاثر ورزیدن و هماوردی در جمع مال• و فرزندان و... و غفلت از سعادت واقعی توبیخ کرده، پیامدهای ناگوار این شیوه رفتاری را برمی شمرد :«اَلهکُمُ التَّکاثُر... لَتَرَوُنَّ الجَحیم» ، افزون بر این، آیات دیگری مانند ۲ همزه :«اَلَّذی جَمَعَ مالاً و عَدَّدَه» و ۶ مدثّر :«ولا تَمنُن تَستَکثِر» و ۱۵ همان سوره :«ثُمَّ یَطمَعُ اَن اَزید» بدون تصریح به واژه تکاثر آن را نکوهش کرده است. آیه ۳۴ توبه نیز صریحاً تکاثر و ثروت اندوزی و گنجینه سازی اموال را تحریم کرده، به مسلمانان دستور می دهد که اموال خویش را در راه خدا و بهره گیری بندگان خدا به کار اندازند و از اندوختن و ذخیره و خارج ساختن آن ها از گردش معاملات به شدت بپرهیزند وگرنه باید منتظر عذاب دردناکی باشند.
نکوهش تکاثر
این صفت از رذایل اخلاقی خطرناک است، چنان که پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) به مسلمانان فرمودند:من از فقر بر شما نمی ترسم؛ ولی از تکاثر و افزون طلبی بر شما هراس دارم.
وجه کاربرد صیغه تفاعل در تکاثر
...