اعمال ایام تشریق

معنی کلمه اعمال ایام تشریق در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قرآن کریم مومنان را به اموری در ایام تشریق فرمان داده است که در ذیل ذکر می شود.
«واذکُروا اللّهَ فی اَیّام مَعدودات» برخی مراد از ذکر را در این آیه مطلق یاد خدا می دانند که مؤمنان باید به جای فخرفروشی به پدران و ستایش آنان که از سنت های دوران جاهلیت بود به آن ملتزم باشند. ، چنان که در دو آیه قبل از آیه مذکور به این امر اشاره شده است: «فَاِذا قَضَیتُم مَنـسِکَکُم فَاذکُروا اللّهَ کَذِکرِکُم ءاباءَکُم اَو اَشَدَّ ذِکرًا» برخی دیگر آن را یاد خدا هنگام قربانی و رمی جمرات دانسته اند ؛ لیکن بیشتر مفسران و فقهای شیعه اهل سنت مراد از ذکر را گفتن تکبیر بعد از نمازهای واجب دانسته اندبه نظر فقهای امامیه این اذکار عبارت است از: «الله أکبر، الله أکبر، لا إله إلا اللّه والله أکبر، الله أکبر و للّه الحمد، الله أکبر علی ما هدانا، والحمد للّه علی ما أولانا، الله أکبر علی ما رزقنا من بهیمة الأنعام». این اذکار را حاضران در منا بعد از ۱۵ نماز قرائت می کنند که از نماز ظهر روز عید آغاز شده، با نماز صبح روز سیزدهم پایان می پذیرد؛ اما کسانی که در منا نیستند آن ها را بعد از ۱۰ نماز قرائت می کنند که اولین آن، نماز ظهر روز عید است فقهای اهل سنت در مورد این نمازها آرای متفاوتی بیان داشته اند؛ از جمله: از نماز صبح روز عرفه تا نماز عصر آخرین روز از ایّام تشریق یا تا نماز عصر روز عید، از نماز ظهر روز عید تا نماز عصر روز دوم از ایّام تشریق یا تا نماز صبح آخرین روز از ایّام تشریق و از نماز مغرب روز عید تا نماز صبح آخرین روز از ایّام تشریق. درباره وجوب یا استحباب این اذکار اختلاف نظر وجود دارد. از ظاهر امر «اُذکرُوا...» وجوب این اذکار استفاده می شود. در روایاتی از اهل بیت (علیهم السلام) نیز به وجوب این تکبیرها اشاره شده است ، بر همین اساس برخی از فقهای امامی به وجوب این تکبیرها فتوا داده اند ؛ ولی بیشتر فقیهان امامی با استناد به روایاتی دیگر به استحباب این تکبیرها قائل شده و آیه و روایات مذکور را بر استحباب حمل کرده اند. اهل سنت نیز با توجه به روایات، آن را «سنت» دانسته و برخی به وجوب آن تصریح کرده اند همچنین در آیات ۲۷ ـ ۲۸ حجّ/۲۲ یکی از فواید و علل دعوت مردم به حجّ، ذکر خداوند در «ایّام معلومات» که به نظر برخی مقصود ایام تشریق است معرفی شده است: «و اَذِّن فِی النّاسِ بِالحَجِّ... • لِیَشهَدوا مَنـفِعَ لَهُم و یَذکُرُوا اسمَ اللّهِ فِی اَیّام مَعلومـات عَلی ما رَزَقَهُم مِن بَهیمَةِ الاَنعـم». در معنای ذکر در این آیه نیز اقوال متعددی در میان مفسران و فقهای شیعه و اهل سنت مطرح است؛ برخی مقصود از آن را مطلق ذکر خداوند در دهه ذی حجه دانسته اند عده ای دیگر آن را تکبیرهای مخصوص بعد از نمازهای پنج گانه در منا دانسته اند که از نماز ظهر روز عید آغاز شده، تا نماز صبح روز سیزدهم ادامه می یابد، چنان که در روایتی از امام صادق(علیه السلام) آمده است. برخی ذکر را کنایه از ذبح دانسته اند ؛ ولی بسیاری از مفسران مراد از آن را بردن نام خداوند هنگام ذبح یا نحر قربانی می دانند.
بیتوته در منا
عمل دیگر در ایّام تشریق بیتوته در مناست.برخی از فقها وجوب بیتوته را از آیه «واذکُروا اللّهَ فِی اَیّام مَعدودت فَمَن تَعَجَّلَ فی یَومَینِ فَلاَ اِثمَ عَلَیهِ و مَن تَاَخَّرَ فَلاَ اِثمَ عَلَیهِ لِمَنِ اتَّقی و اتَّقوا اللّهَ و اعلَموا اَنَّکُم اِلَیهِ تُحشَرون؛ و یاد کنید خدا را در «ایام معدودات» (ایام تشریق) پس هرکس در دو روز شتاب کند (و در روز سوم نماند) گناهی بر او نیست و اگر دیر کند ( و روز سوّم) باز گردد نیز گناهی بر او نیست...» استفاده کرده اند، با این استدلال که لازمه امر خداوند به ذکر در این ایام و گناهکار بودن آنان در صورت ترک منا قبل از دو روز، وجوب اقامت در این مکان است. روایات پرشماری از اهل بیت(علیهم السلام) نیز بر وجوب بیتوته در این ایام دلالت دارد. بیشتر اهل سنت نیز بیتوته کردن را واجب و شماری از آنان، آن را مستحب شمرده اند هم چنین از جملات «فَمَنْ تَعَجَّلَ» و «مَنْ تَاَخَّرَ» استفاده کرده اند که حاجیان میان ماندن در منا بین دو روز و سه روز مخیّرند ؛ ولی فقهای امامیه و اهل سنت از جمله «لِمَنِ اتَّقی» و برخی احادیث استفاده کرده اند که این تخییر ویژه کسانی است که تقوا پیشه کرده، از برخی محرمات احرام مانند شکار و استمتاع از زنان یا همه آن ها اجتناب کنند و در غیر این صورت باید تا روز سوم در منا بمانند؛ هم چنین اگر حاجی پس از غروب روز دوم در منا مانده باشد باید شب سوم را نیز بیتوته کند. در مورد تعبیر «لاَ اِثْمَ عَلَیْهِ» در آیه فوق نیز احتمال های گوناگونی مطرح شده است؛ از جمله این که این جمله به معنای حرام نبودن کوچ در روز دوم یا سوم است و تکرار آن برای روز سوم، با این که کوچ کردن در روز سوم نه تنها حرمت ندارد بلکه فضیلت هم دارد یا مردود شمردن سنت جاهلیت است که تعجیل پس از دو روز یا سه روز را حرام می دانستند یا به جهت رد نظر کسانی است که جمله «لاَ اِثْمَ عَلَیْهِ» در بخش اول را دارای این مفهوم می دانند که تأخیر در کوچ کردن از منا تا سه روز حرام است. احتمال دیگر این است که مراد نفی گناه است؛ یعنی کسی که حج به جا آورَد و از محرمات بپرهیزد همه گناهانش بخشیده می شود ، چنان که در روایتی از امام صادق(علیه السلام) نیز این معنا آمده است. برخی مراد از «فَمَنْ تَعَجَّلَ... وَ مَنْ تَاَخَّرَ» را تعجیل و تأخیر مرگ و مقصود از «لاَ اِثْمَ عَلَیْهِ» را نفی گناه دانسته اند؛ یعنی هرکس مرگش در این ایّام فرا رسد گناهانش بخشیده می شود و کسی که زنده بماند و از کبایر بپرهیزد نیز گناهی بر او نیست. این احتمال را هر چند حدیثی تأیید می کند، ولی افزون بر ضعف روایت چنین معنایی از ظاهر آیه بعید است.
پرهیز از روزه گرفتن
اگر حج گزار قربانی نیابد باید ۱۰ روز روزه بگیرد: سه روز در ایام حج و ۷ روز پس از بازگشت به وطن: «فَمَن تَمَتَّعَ بِالعُمرَةِ اِلَی الحَجِّ فَمَا استَیسَرَ مِنَ الهَدیِ فَمَن لَم یَجِد فَصِیامُ ثَلـثَةِ اَیّام فِی الحَجِّ وسَبعَة اِذا رَجَعتُم تِلکَ عَشَرَةٌ کامِلَة ؛ ولی به نظر مشهور فقهای امامیه بیشتر فقهای اهل سنت سه روز روزه مذکور نباید در ایّام تشریق باشد، زیرا بنابر احادیث ،ایّام تشریق روزهای خوردن و آشامیدن است و حاجیان از روزه گرفتن در آن منع شده اند.افزون بر اعمال مذکور اعمال دیگری نیز برای حج گزار در این ایام وارد شده که در کتب فقهی بیان شده است.

جملاتی از کاربرد کلمه اعمال ایام تشریق

رمی جمرات در مِنا از مهم‌ترین ارکان اعمال ایام تشریق است، و در روایات آمده‌است که ابلیس برای بار اول در جمره عقبه خود را بر حضرت ابراهیم نمایاند و آن حضرت با سنگریزه‌هایی او را از خود دور ساخت، و ابلیس دیگربار در جمره وسطی و اولی راه را بر او بست و ابراهیم بار دیگر او را با پرتاب سنگ گریزان کرد. و ابلیس به‌هنگام فرار به‌سرعت گریخت. و جمره و اِجمار به‌معنای شتاب‌کردن و گریختن است؛ زیرا شیطان در این مکان از برابر ابراهیم گریخت، و لذا افراد باید در این محل با رمی جمره و انداختن سنگ بر شیطانِ ظاهر، شیطانِ درون را نیز سرکوب کنند تا نفسِ آنان از شیطان پیروی نکند.