اظهار تعجب

معنی کلمه اظهار تعجب در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اظهار تعجب (قرآن). مسلمانان در برابر شایعه ها و تهمت های جنسی علیه یکدیگر و بهتان عظیم دانستن آن ها، موظف به اظهار تعجب هستند.
«و لولا اذ سمعتموه قلتم ما یکون لنا ان نتکلم بهـذا سبحـنک هـذا بهتـن عظیم.» «و (گر نه) چرا وقتی آن را شنیدید نگفتید برای ما سزاوار نیست که در این (موضوع) سخن گوییم (خداوندا) تو منزهی این بهتانی بزرگ است.» «سبحانک» در این جا کنایه از تعجب است.
عدم قبول هر قول و بهتانی
کلمه" سبحانک" در این میان، کلمه ای است معترضه و این از ادب قرآن کریم است که هر جا می خواهد کسی را منزه از عیب معرفی کند، برای رعایت ادب نخست خدا را منزه می کند.کلمه" بهتان" به معنای افتراء است و اگر آن را بهتان نامیده اند، چون شخص مورد افتراء را مبهوت می کند که یا للعجب من کی چنین حرفی را زده و یا چنین کاری را کرده ام؟ و اگر آن را بهتانی عظیم خوانده، بدین جهت بوده که تهمت مربوط به ناموس، آن هم ناموس متعلق به رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم بوده و بهتان بودنش بدین سبب بوده که اخباری بدون علم و ادعایی بدون شاهد بوده است.
منع از حسن ظن در تهمتها
در واقع قبلا تنها به خاطر این ملامت شده بودند که چرا با حسن ظن نسبت به کسانی که مورد اتهام واقع شده بودند نگاه نکردند، اما در اینجا می گوید علاوه بر حسن ظن شما می بایست هرگز به خود اجازه ندهید که لب به چنین تهمتی بگشائید، تا چه رسد که عامل نشر آن شوید.شما باید از این تهمت بزرگ غرق تعجب می شدید و به یاد پاکی و منزه بودن پروردگار می افتادید و از اینکه آلوده نشر چنین تهمتی شوید به خدا پناه می بردید.اما مع الاسف شما به سادگی و آسانی از کنار آن گذشتید- سهل است- به آن نیز دامن زدید و ناآگاهانه آلت دست منافقان توطئه گر و شایعه ساز شدید.

جملاتی از کاربرد کلمه اظهار تعجب

نیویورک تایمز از حضور مردم در انتخابات اخیر برغم مشکلات شدید اقتصادی و گلایه مندی‌ها اظهار تعجب کرده و نوشته جمهوری اسلامی باید با این همه فشار اقتصادی و تحریم و بحران بارها دچار فروپاشی می‌شد اما برخلاف همه چارچوب‌ها و اصول سیاسی و اجتماعی، جمهوری اسلامی قدرتمندتر شده‌است.
درگذشته شمار بسیاری از توپکانلوها کوچنده بودند و میان نواحی ییلاقی دامنهٔ کوه‌های شاه‌جهان و آلاداغ، حاشیهٔ رودخانهٔ اترک و نواحی اطراف مراوه تپه و نواحی قشلاقی اطراف سرخس، کشف‌رود و مزدوران کوچ می‌کردند. ایوانف که در اوایل سدهٔ ۲۰م در میان کردهای خراسان بوده‌است، از گستردگی کوچ توپکانلوها و اتحاد و همبستگی آن‌ها در کوچ اظهار تعجب می‌کند و می‌گوید: کوچ توپکانلوها که چند هفته در مسافتی طولانی طول می‌کشید، بیشتر بدون پیشامدهای ناگوار و دزدی خاتمه می‌یافت.
در اظهار نظر مربیان در مورد ارزش آثار استاد همین بس که وقتی مارک شاگال هنرمند بزرگ فرانسوی آثار او را مشاهده کرد از این که چنین هنرمندی تاکنون در دنیا ناشناخته مانده اظهار تعجب کرد و از ایشان برای برپایی نمایشگاه در پاریس دعوت به عمل آورد.
در سال ۱۹۵۱ یکی از شاگردان معروف مینورسکی بنام دی.ان. مک کنزی که جزو سرشناس‌ترین متخصصین فارسی میانه (پهلوی) و زبانهای کردی شمرده می‌شود، مقاله‌ای با عنوان «ریشه‌های زبان کردی» نوشت. او در این نوشته اظهار تعجب کرد که چرا باوجود آنکه استاد مینورسکی به بسیاری ادعاهای مبالغه آمیز و مبهم دربارهٔ «ریشه کردها» جواب داده‌است، هنوز «موضوع کردهای معاصر به تاریخ از یک انگیزه بسیار ساده سرچشمه می‌گیرد و آن هم نیاز به اجداد قهرمان است و از آنجا که دوره امپراتوری مادها هنوز به اصطلاح صاحبی ندارد، کردهای معاصر پنهان نمی‌کنند که می‌خواهند مادهای باستان را در این نقش ببینند.
سرافین فیلمی زندگینامه‌ای به کارگردانی مارتین پروو محصول سال ۲۰۰۸ است. این فیلم در سی و چهارمین جوایز سالیانه سینمای فرانسه موسوم به سزار برنده هفت جایزه شد. سرافین یکی از نقاشان مشهور فرانسه است. تهیه‌کنندگان این فیلم در اولین قدم، آن را به کشورهای ژاپن و کره جنوبی فروختند و تحلیل‌گران اقتصادی سینما از این که دو کشور آسیایی اولین خریداران این فیلم بودند، اظهار تعجب کرده‌اند. فیلم‌نامه فیلم (که توسط کارگردان آن «مارتین پروست» نوشته شده‌است) برگرفته از یک ماجرای واقعی است.