اضغاث

معنی کلمه اضغاث در لغت نامه دهخدا

اضغاث. [ اَ ] ( ع اِ ) ج ِ ضِغْث.( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( ترجمان تهذیب عادل ص 66 ). دسته های گیاه خشک و تر با هم درآمیخته. ( از اقرب الموارد ) ( از قطر المحیط ) ( منتهی الارب ) ( غیاث ). چندین مشت حشیش درآمیخته. قبضه های شاخ از یک بیخ. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). دسته های شاخه های فرد درخت یا گیاه در یکدیگر آمیخته. ( از اقرب الموارد ).
- اضغاث احلام ؛ خوابهای شوریده و پریشان که تأویل آن از جهت اختلاطها راست نیاید. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). خوابهای پریشان که تعبیر درست نداشته باشند و بجهت اختلاط احوال معقول و غیرمعقول راست نیاید. ( غیاث ) ( آنندراج ). خوابهای پریشان که تعبیر ندارد. خوابهای شوریده. ( مهذب الاسماء ). خوابها که تعبیر نتوان کرد از شوریدگی. خوابهای آشفته. خوابهای درهم و برهم : قالوا اَضغاث ُ اَحلام و ما نحن بتأویل الاحلام بعالِمین. ( قرآن 12 / 44 ).
- اضغاث و احلام ؛ مأخوذ از تازی ، خوابهای پریشان. ( ناظم الاطباء ). و صحیح اضغاث احلام است بصورت اضافه نه عطف ، و اضغاث و احلام صورت عامیانه ترکیب مزبور است.

معنی کلمه اضغاث در فرهنگ عمید

دسته های گیاهان خشک و درهم پیچیده.
* اضغاث احلام: [قدیمی] خواب های شوریده، آشفته، و درهم که نمی توان تعبیر کرد.

معنی کلمه اضغاث در فرهنگ فارسی

( اسم ) جمع ضغث . ۱ - دسته های گیاه گیاه دسته ها آغاشها آغوشها . یا اضغاث احکام . خوابهای شوریده خوابهای آشفته و پریشان .

معنی کلمه اضغاث در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی أَضْغَاثُ: جمع ضغث که معنای یک دسته ریحان و یا علف و یا شاخه درخت است ودر عبارت"أَضْغَاثُ أَحْلَامٍ " خوابهای پریشان را که حقایقش روشن نیست به دستههایی از چوب و یا ریحان تشبیه کرده چون خواب پادشاه مصر به نظر ایشان یک دسته خاطرات غیر مربوط به هم بوده . واین که ...
معنی ضِغْثاً: یک دسته ریحان و یا علف و یا شاخه درخت (جمع آن اضغاث میشود )
ریشه کلمه:
ضغث (۳ بار)
«أَضْغاث» جمع «ضِغث» (بر وزن حرص) به معنای یک بسته از هیزم یا گیاه خشکیده، یا سبزی یا چیز دیگر است.
به فتح (ض) مخلوط کردن «ضَغَثَ الْحَدیثُ ضَغْثاً: خَلَطَهُ» چنانکه در صحاح و اقرب گفته. و آن به کسر (ض) دسته علف خشک، دسته ترکه یا ترکه نرم یا دسته ریحان و امثال آن است و نیز به معنی امر مختلط و حدیث مختلط است چنانکه اقرب الموارد به معنی اخیر تصریح کرده. . یعنی دسته علف خشک یا ترکه بر گیر و با آن بزن و نقض عهد مکن این مطلب در «ایوب» گذشت. . اضغاث جمع ضغث به معنی دسته‏ها و مختلطها است و احلام جمع حلم (بر وزن عُنُق و قُفْل) به معنی خواب پریشان است اضافه اضغاث به احلام به معنی «من» می‏باشد یعنی «اَضْغاثٌ مِنْ اَحْلامٍ» و الف و لام احلام ما قبل است یعنی گفتند: آمیخته هائی است از خواب‏های پریشان و ما تعبیر چنین خواب‏ها واقف نیستیم. همین طور است آیه . که در «شعر» مشروحاً گذشت. باید دانست معنی اولی که اختلاط باشد در ضغث ملحوظ است لذا اقرب آن را دسته علف که تر و خشک به هم مخلوط شده معنی کرده است. در نهج البلاغه خطبه 50 فرموده: «وَلکِنْ یُؤْخَذُ ضِغْثٌ مِنْ هذا وَ ضِغْثٌ مِنْ هذا فَیْخْرَجانِ».

جملاتی از کاربرد کلمه اضغاث

بیاد ساق او هر شب گروهی گرفتارند در اضغاث و احلام
می فریبی عامه را زاوهام خود خویش را ز اضغاث و از احلام خود