اشتری. [ اَ ت َ ] ( ص نسبی ) این نسبت ممکن است به شخصی باشد که نام وی اشتر بوده و یا به «اشتر» که ناحیه ای میان همدان و نهاوند است. ( از انساب سمعانی ). اشتری. [ اَ ت َ ] ( اِخ ) ابومحمد مهران بن محمد اشتری. معلوم نیست که آیا به اشتر ناحیه ای در نهاوند منسوب است یا برخی از اجداد وی اشتر نام داشته اند. ( از معجم البلدان ). و سمعانی آرد: ابومحمد مهران بن احمدبن مهران اشتری بصری. نام و نسب وی رابدین سان ابوبکربن مردوته در تاریخ اصفهان آورده و از روایات محفوظ وی حدیثی از محمدبن احمدبن ابی رساله ٔبصری روایت کرده است. بعقیده من ممکن است وی در اصل از مردم اشتر بوده و سپس به بصری هم شهرت یافته است یا نام جد وی اشتر بوده است. ( از انساب سمعانی ). اشتری. [ اَ ت َ ] ( اِخ ) امین الدین احمدبن اشتری منسوب به قریه اشتر به حافظ ذهبی اجازه داده است. ( از تاج العروس ). اشتری. [ اَ ت َ ] ( اِخ ) نفیس الدین عمربن علی صوفی از وزیر فلکی حدیث آورده و مرتضی بن ابی الجواد از وی به قاهره سماع کرده است. ( از تاج العروس ). اشتری. [ اَ ت َ ] ( ص نسبی ، اِ ) از لحنهای موسیقی است که در شور نواخته میشود.
معنی کلمه اشتری در فرهنگ فارسی
( صفت ) از لحنهای موسیقی که در شور نواخته میشود . نفیس الدین عمر بن علی صوفی از وزیر فلکی حدیث آورده و مرتضی بن ابی الجواد از وی بقاهره سماع کرده است .
جملاتی از کاربرد کلمه اشتری
ور نه بد امانش چرا آن سرالله اشتری بگشوده چشمان و ورا حیران به رخسار آمده
«وَ أَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ» و بانگ زن در مردمان و آگاه کن بآهنگ خانه کردن، «یَأْتُوکَ رِجالًا» تا آیند بتو پیادگان، «وَ عَلی کُلِّ ضامِرٍ» و بر هر اشتری نزار باریک گشتهای در نشسته پهلوی، «یَأْتِینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ» (۲۷) میایند از هر شاهراهی دور، «لِیَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ» تا بمنفعتها میرسند که ایشان را روا داشتم آن، «وَ یَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ» و خدای را یاد کنند بتلبیه، «فِی أَیَّامٍ مَعْلُوماتٍ» در شبانروزهایی که دانسته جهانیانست «عَلی ما رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِیمَةِ الْأَنْعامِ» بر آنچه ایشان را روزی داد اللَّه تعالی از بسته زبانان، «فَکُلُوا مِنْها» میخورید از آن. «وَ أَطْعِمُوا الْبائِسَ الْفَقِیرَ» (۲۸) و خورانید مستمند درویش را.
حسین اشتری در سال ۱۳۳۸ در شهر اصفهان زاده شد. وی در طول جنگ ایران و عراق از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و مسئولیت حفاظت لشکر ۱۴ امام حسین را برعهده داشت. او از جانبازان جنگ ایران و عراق است. اشتری در ۱۳۹۳ بهعنوان ششمین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و تا سال ۱۴۰۱ در این جایگاه فعالیت میکرد.
باز به کردار اشتری که بود مست کفک بر آرد ز خشم و راند سلطان
باشگاه بسکتبال پرسپولیس یکی از کهنترین باشگاههای بسکتبال ایران است. در سال ۱۳۵۰ باشگاه پرسپولیس، در اندیشهٔ راهاندازی تیم بسکتبال خود بود که اشتری مربی تاج به دلایلی از باشگاه تاج جدا شد. در یک اقدام بیسابقه، کلیه بازیکنان باشگاه تاج (از جمله امیر سبکتکین) بههمراه مربی خود، به باشگاه پرسپولیس پیوستند.
حسین نورانینژاد، از چهرههای اصلاحطلب، در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت «حزباللهیها خود را بانی و مالک انقلاب میدانند در حالی که سهمی بیش از بقیه در انقلاب نداشتند و چه بسا کمتر هم بودند.» وحید اشتری، فعال رسانهای نزدیک به حکومت ایران، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این تفکر «کلی تئوریسین دارد، چندین هزار میلیارد پول برایش خرج شدهاست، چند دهه تجربه حکمرانی پشتش دارد».
وحید اشتری فعال رسانهای معتقد است: «همسر آقای حداد عادل یک فرد نیست. یک ژانر است. یک ژانر رایج از مدیران جمهوری اسلامی که بعد از انقلاب سرکار آمدند. به جای اینکه مشکل کشور را حل کنند تا جامعه بهرهمند شود چنان دنبال حل کردن مشکل خودشان رفتند و سفره شان را از مردم جدا انداختند که انگار همه چیز هنوز دست ساواک است.»
به زیر اندرون هریکی اشتری به سر برنهاده ز زر افسری
هر اشتری میانه زنجیر میگزد چون شهد و چون شکر که سوی یار میکشی
در مهٔ ۲۰۲۰، وزارت خزانهداری آمریکا اشتری را به دلیل سرکوب و قتل معترضان در اعتراضات ۱۳۹۸ ایران تحریم کرد. او در آوریل ۲۰۲۱ توسط اتحادیه اروپا به جرم سرکوب خشونتبار اعتراضات آبان ۱۳۹۸ تحریم شد. در مهر ۱۴۰۱، دولت بریتانیا او را به دلیل سرکوب اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و اعتراضات آبان ۱۳۹۸ تحریم کرد.
کای مسلمانان که دیدست اشتری جسته بیرون بامداد از آخری
از سوی دیگر، در بهمن ۱۳۹۹، حسین اشتری، فرماندهٔ کل انتظامی، بر «اجرای قانون توأم با رأفت اسلامی» تأکید کرد. وی همچنین اعلام کردهاست که «نیروهای یگان ویژه در همهٔ عرصهها در کنار مردم و همراه آنان هستند».
عقد ایجابش اگر جویی همین انّ الله اشتری من مؤمنین
سواری چو بهرام با یال و کفت بلند اشتری زیر و زخمی شگفت
حسین اشتری در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ بهعنوان فرمانده نیروی انتظامی معرفی شد. وی خردادماه همان سال جانشین فرمانده نیروی انتظامی شده بود و پیش از آن، رئیس پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا بود. وی مدتی نیز ریاست دانشگاه امام هادی سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران را برعهده داشت. حسین اشتری همچنین از اعضای سپاه پاسداران در دوران جنگ هشت ساله بین ایران و عراق بودهاست.
در سال ۱۳۹۳، در فضای مجازی، چند مورد اتهام دستبرد فکری به او زده شد. در مقابل حسین کلباسی اشتری در تاریخ ۱۱ آذر ۱۳۹۳ در وبگاه دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به یکی از اتهامات تقلب علمی که در مورد مقاله ای انگلیسی مطرح شده، پاسخ داد. کلباسی در پاسخ گفت که حدود چهار و نیم صفحه از کتاب ماریتن را در مقالهٔ خود اقتباس کردهاست اما سهواً، ارجاع به این منبع در نسخهٔ منتشرشدهٔ مقالهاش از قلم افتادهاست.
ای خرسوار اسب طلب در پیش مران چون اشتری رمید {و} ببیدا در اوفتاد
در روز جمعه ۷ خرداد ۱۴۰۰ حسین اشتری در جلسه ویژه مسئولان هیئتهای مذهبی و مداحان، «هنجارشکنان انتخاباتی و کسانی که مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت میکنند» را به برخورد پلیس و دستگاه قضائی تهدید کرد. روز چهارشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۰ سخنگوی سپاه پاسداران، رمضان شریف، فعالان رسانهها را هشدار داد و تهدید کرد که با گزارش مشکلات کشور «تیشه به ریشه نظام» نزنند.
اگر که اشتری آشفته از مهار بنالد بیا به بین که چو بگسستیم مهار بنالم