اشترانکوه

معنی کلمه اشترانکوه در لغت نامه دهخدا

اشترانکوه. [ اُ ت ُ ] ( اِخ ) کوهی است در شمال غربی ناحیه بختیاری چهارلنگ متصل به غالیه کوه. ارتفاع آن بسیار و در دامنه های آن مراتع وسیعی موجود است. رجوع به ص 29 و 80 جغرافی غرب و ص 443 و 38 تاریخ مغول تألیف عباس اقبال و ماده قبل شود.

معنی کلمه اشترانکوه در فرهنگ فارسی

یکی از رشته کوههای شمالی لرستان که جزو کوههای مغرب ایران است .

معنی کلمه اشترانکوه در دانشنامه آزاد فارسی

اُشتُرانکوه
کوهی در استان لرستان، شهرستان الیگودرز، با ارتفاع ۴,۰۵۰ متر. در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی ازنا قرار دارد و رودخانه های ماربره و گهررود از آن سرچشمه می گیرند. از بلندترین کوه های کوهستان زاگرس، طول آن ۵۰ کیلومتر و پهنای آن دو تا یازده کیلومتر است. دریاچۀ گهر در دامنۀ جنوبی این کوه است و رودخانۀ گهر از سرریز شدن آن تشکیل می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه اشترانکوه

زاگرس مرتفع (و نیز: پهنهٔ راندگی زاگرس مرتفع یا زون زاگرس مرتفع) یکی از زون‌های زمین‌شناسی کشور ایران در محدودهٔ رشته‌کوه زاگرس است. زاگرس مرتفع بخش شمال شرقی رشته‌کوه زاگرس و در واقع اولین ردیف از کوه‌های زاگرس را تشکیل می‌دهند و به صورت دیواره‌ای بلند اما با پهنای نسبتاً کم (حداکثر ۸۰ کیلومتر) از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده‌اند. میزان ارتفاع و بارش برف و باران در این بخش از زاگرس زیاد است. مرتفع‌ترین قلل زاگرس شامل دنا، زردکوه، اشترانکوه و گرین در زاگرس مرتفع قرار دارند.زاگرس چین‌خورده در جنوب زاگرس مرتفع قرار دارد.
دشت لاله‌های واژگون دالانی، دشتی در شهرستان الیگودرز از توابع استان لرستان است که ۲۹۰۰هکتار وسعت دارد که شرق اشترانکوه تا شمال قالیکوه را پوشش می‌دهد.
روستای گردشگری دره تخت: در ۱۳ کیلومتری جنوب ازنا روستایی به نام دره تخت وجود دارد که هر ساله میزبان گردشگران بسیاری است. لاله‌های واژگون، رودهای خروشان سرچشمه گرفته از اشترانکوه (آلپ ایران)، آبشارهای فصلی دائم، تونل برفی از جاذبه‌های دیدنی این دهکده گردشگری می‌باشند.
بلندترین قله‌های این رشته کوه به ترتیب، دنا (۴۴۰۹ متر) بلندترین قله زاگرس جنوبی، زردکوه بختیاری (۴۲۲۱ متر) بلندترین قله زاگرس مرکزی، اشترانکوه (۴۱۰۰ متر) بلندترین قله زاگرس شمالی، قالی کوه (۴۱۰۰ متر)، شاهانکوه (۴۰۴۰) بل (۳۹۴۳ متر) و کینو (۳۷۰۱ متر) و کوهستان گرین با ارتفاع ۳۷۰۰ (تقریبی) هستند.
مرتفع‌ترین کوه ایران، دماوند با ارتفاع ۵۶۱۰ متر می‌باشد. رشته کوه‌های غربی نیز از آرارات شروع شده و از سمت شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده است و کوه‌های ساری داش، چهل چشمه، پنچه علی، الوند، کوه‌های بختیاری، پیشکوه و پشت‌کوه، قالی‌کوه، اشترانکوه و زردکوه را شامل می‌شود که این کوه‌ها را مجموعه رشته کوه‌های زاگرس می‌نامند. بلندترین قله رشته کوه زاگرس کوه دینار (دنا) با ارتفاع ۴۴۰۹ متر می‌باشد.
دربند دهستانی بزرگ و سرسبز در جلگه شمالی اشتراکوه و در نزدیکی ازنا است که به خاطر وجود ایستگاه راه‌آهن در آن از این روستا بنام «ایستگاه دربند» هم یاد می‌کنند. از چشم‌انداز کوه اشترانکوه این روستا دیده می‌شود.
روستای خوش آب و هوای تیان در ۲۲ کیلومتری غرب شهرستان ازنا و در شمال غربی دامنه شمالی اشترانکوه، در مسیر جاده ازنا – دورود واقع گردیده است.
شهرستان دورود دارای جاذبه‌های طبیعی بسیاری است به طوری‌که از این شهرستان به عنوان پایتخت طبیعت ایران یاد می‌شود. در سال ۱۳۸۹ تمبر اختصاصی با عنوان دورود پایتخت طبیعت ایران توسط پست جمهوری اسلامی ایران به چاپ رسید. برای معرفی طبیعت زیبای شهرستان دورود می‌توان به مناطق زیر اشاره کرد: آبشار بیشه ، دریاچه گهر، اشترانکوه، کوه رنگیه، غار مرده‌ها، غار منو، غار وقت ساعت، آبشار دوش خرسان، آبشار ازنادر، آبشار عزیز آباد، دره نی گا (نیگا)، تنگه هشوید، تالاب ازگن، بیشه لنج آباد، بیشه آبگرم اشاره کرد.
دریاچه گهر در میان رشته کوه اشترانکوه در جنوب شرقی شهرستان دورود واقع شده‌است. این دریاچه که به «نگین اشترانکوه» معروف است یکی از زیباترین دریاچه‌های طبیعی ایران به‌شمار می‌رود و با ارتفاع ۲۳۶۰ متر از سطح دریا واقع شده‌است. دسترسی به این دریاچه از طریق شهر دورود امکان‌پذیر است.
رشته کوه تمندر در بخش بربرود غربی شهرستان الیگودرز واقع شده‌است. این رشته کوه در ضلع شرقی دشتی واقع شده که غرب آن اشترانکوه با حداکثر ارتفاع ۴۰۸۰متر و جنوب آن قالی کوه با حداکثر ارتفاع ۴۰۸۲متر قرار دارد. رشته کوه تمندر دارای قلل مرتفعی است که به استناد نقشه‌های ۱:۵۰۰۰۰ سازمان جغرافیایی ارتش، بلندترین آن‌ها در ضلع شمالی با ارتفاع ۳۵۴۷ متر قرار گرفته‌است. مهم‌ترین قله‌های ضلع شرقی، دو قله با ارتفاع یکسان ۳۲۴۵ متری هستند. در ضلع جنوبی این مجموعه، دو قلهٔ ۳۳۷۰ و ۳۳۲۵ متری واقع‌اند. رشته جنوبی تمندر، شامل یک خط الرأس ۱۵ کیلومتری است که در انتهای باختری آن قلعهٔ مخروبه قدیمی به نام قلعه دختر قرار دارد. مهم‌ترین قلهٔ بخش غربی نیز ۲۹۴۲ متر ارتفاع دارد.