اسیوط
معنی کلمه اسیوط در فرهنگ فارسی
معنی کلمه اسیوط در دانشنامه عمومی
اسیوط از بزرگ ترین شهرهای مصر و مرکز استان اسیوط است. دانشگاه اسیوط نیز از دانشگاه های مهم مصر است.
از اسیوطی های سرشناس می توان به جمال عبدالناصر و آریوس اشاره کرد.
این شهرستان ( به عربی: مرکز ) دارای ۷ بخش ( به عربی: وحدات محلیة ) است:
نجع سبع، بنی حسین، منقباد، درنکة، المطیعة، ریفا، موشا.
معنی کلمه اسیوط در دانشنامه آزاد فارسی
(به یونانی باستان: لوکوپولیس) شهری در مصر علیا، بر کرانۀ غربی رود نیل، به فاصلۀ ۳۲۲کیلومتری جنوب قاهره، با ۳۲۱هزار نفر جمعیت (۱۹۹۲). نام این شهر از واژۀ قبطی سیوت مأخوذ است. یونانیان آن را لوکوپولیس می خواندند. قَلْقَشَنْدی (وفات ۱۴۱۸م/۸۲۲ق) آن را اسیوط خوانده، که تلفظ عامیانۀ مردم است. این شهر از حاصل خیزترین نواحی مصر است و از عهدهای قدیم محصولات کشاورزی و منسوجاتش، به ویژه پارچۀ دبیقی آن، شهرت داشته است. یکی از سدهای رود نیل در این محل واقع شده است. از شهرهای باستانی یونانی ـ مصری است و مقبره های سنگی فراوانی، که به نجبای سلسله های ۱۱ و ۱۲م مربوط است، در آن یافت می شود. زمانی محل دادوستد بردگان افریقایی و صدور فرآورده های کشاورزی و صنایع دستی به سودان و دارفور بود. جمعیت شهر را مسلمانان و مسیحیان تشکیل می دهند. این شهر زمانی از مراکز بزرگ سکونت مسیحیان قبطی مصر بود. امروزه تعداد آنان تا حد زیادی کاهش یافته است. اسیوط زادگاه پلوتینوس (فلوطین) و جلال الدین سیوطی است.
جملاتی از کاربرد کلمه اسیوط
از اهالی سرشناس اسیوط میتوان به جمال عبدالناصر و آریوس اشاره کرد.
این استان به درازای ۱۲۰ کیلومتر در راستای رود نیل ادامه دارد و مرکز آن شهر اسیوط است.
ناصر به کودکستانی در محرم بک اسکندریه رفت. خانوادهٔ ناصر به دلیل شغل پدر مسافرتهای زیادی کردند. آنها در ۱۹۲۱، از اسکندریه به اسیوط و بعد از آن هم در ۱۹۲۳ به خطاطبه نقل مکان کردند. جمال دوران ابتدایی را در همین شهر به دبستان رفت و تا ۱۹۲۴ در خطاطبه زندگی کرد. سپس در ۱۹۲۵ به مدرسهٔ دبستان نحاسین در جمالیهٔ قاهره پیوست و پیش عمویش، خلیل حسین، برای سه سال ماند. جمال در این سالها، تنها در تعطیلات تحصیلی به دیدن خانواده میرفت.
اوپوآوت عموما به عنوان ایزد گرگ مانند دیده میشد و مکان فرقه او در شهر اسیوط (لیکوپولیس، در یونانی به معنی "شهر گرگها") واقع در مصر علیا بود. او از اولین ایزدان مصری است که گزارش شده است. اوپوآوت تا حد زیادی در ارتباط با خاندان سلطنتی و فرعون دیده میشد (صورت من صورت اوپوآوت است، متون اهرام) و نماد حمایت از آنان در به قدرت رسیدن و همراهی آنان در شکار (در این جایگاه با عنوان کسی که تیرهایش به تنهایی از خدایان قدرتمندتر است) یا گذر فرعون از دوات (قلمرو مردگان) بود.
دیر درنکه (به عربی: دیر درنکة) یک روستا و صومعه در مصر است که در استان اسیوط واقع شدهاست.
ابناب در مصر است که در استان اسیوط واقع شدهاست.
دیروط شهر و شهرستانی در استان اسیوط مصر است.
دانشگاه اسیوط (به عربی: جامعة أسیوط) یک دانشگاه در مصر است که در اسیوط واقع شدهاست.
ختی دوم فرمانروایی محلی در دودمان نهم مصر بود که بر ۱۳امین نوم مصر علیا حکم میراند و از فرعون هراکلئوپولیسی، مریکارع فرمان میگرفت. آرامگاه نیمهتمام او در اسیوط تاکنون چندین بار زیر کاوش قرار گرفته که واپسین دور آن میان سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ بود.