اسلام خان
معنی کلمه اسلام خان در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه اسلام خان
بخش آبیاری کشاورزی در بنت از طریق قنوات و انهار تغذیه میشود. انهار از بغل رودخانه شکل میگیرد و قنوات به صورت خلقههای جاه که مسلسل وار به هم با تونل وصلند شکل گرفتهاند که از جمله انهار بزرگ بنت جوی شاه آپ بنت نهر کادیان و قنات الهی، حاج رئیس، اسلام خان، فولاد، برام خان، و شیخان را میتوان یاد نمود که شهر بنت از لحاظ داشتن قنات نسبت به شهرهای همجوار و حتی در استان از رتبه خوبی برخوردار میباشد.
بهار گل دولت اسلام خان که دارد ازو این چمن آب و تاب
می دولت همه از ساقی ایام می گیرند سر اسلام خان این نشأه از فیض ازل دارد
در درازمدت، اسلام خان را قادر ساخت تا مبارزات بین جناحی در اردو را از بین ببرد و نهادهای دولتی را تثبیت کند.از اوز بیگ به بعد، خان های اردوی طلایی همگی مسلمان بودند.
سر اسلام ازو بر آسمان است گواه این سخن اسلام خان است
بلند مرتبه اسلام خان که دولت او کشیده همچو فلک، دامن از غبار فتور
اظهر بخاری (۱۶۲۱/۱۰۳۱)، بدیعی سمرقندی (عصر هفده) فاضل خان منصف (درگذشته ۱۷۰۸/۱۱۲۰)، میرزا علی اکبر بدخشی (درگذشته ۱۶۱۶/۱۰۲۵) ملا شاه بدخشی (درگذشته ۱۶۷۴/۱۰۸۲)، اسلام خان بدخشی (درگذشته ۱۶۷۳/۱۰۸۴)، اکمل بدخشی (درگذشته ۱۶۷۳/۱۰۸۴)، میرزا جان بیک سامی (درگذشته ۱۷۷۱/۱۱۸۵)، همچنین از شعرای عصر شانزده میلادی کشمیر بدر الدین عبد السلام کشمیری از هند به فرارود آمده در این محیط به فعالیتهای وسیع ادبی پرداختهاست، شاعر مشهور دیگر مولانا یعقوب صرفی کشمیری (درگذشته ۱۵۱۵/۱۰۶۴)ادامهدهندهٔ زبردست سنت ادبی عبد الرحمن جامی در کشمیر بود، به فرارود (ماوراءالنهر) آمد و پس از آشنایی با محافل ادبی، علمی تصوفی این سرزمین دوباره به کشمیر برگشت.
حکام محلی:رئیس سلیمان، اسلام خان شیرانی و علی خان شیرانی، بهرام خان شیرانی
جلوه گر بادا درو دستور عهد اسلام خان تا عروس باغ را گلبرگ تر آیینه است
باد در صحن تو دایم در طرب اسلام خان کامران و کامجوی و کام بخش و کامیاب
یعنی اسلام خان مهر ضمیر که ز نامش تو صاحب نامی
بلندمرتبه اسلام خان گردون قدر که سرور عرب است و خدایگان عجم
محیط مکرمت، اسلام خان مهرضمیر که دیده می شود از نور جبهه اش روشن
سپهرمرتبه، اسلام خان مهرضمیر محیط دانش و فضل و جهان جاه و جلال