ازندریان
معنی کلمه ازندریان در دانشنامه عمومی
ازندریان در منطقه شمال و شمال غربی شهرستان ملایر واقع است. شهر ازندریان از توابع شهرستان ملایر، بین جاده ارتباطی ملایر - همدان قرار دارد و فاصله آن تا ملایر ۳۰ کیلومتر است. ارتفاع آن ۱۷۹۵ متر از سطح دریاست ازندریان قطب صنعت سنگ سیلیس و قالی دستباف و صنعت پوشاک شناخته شده است .
جمعیت شهر ازندریان براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۲۷۳ نفر ( ۳۳۲۸ خانوار ) بوده است. جمعیت ازندریان در سال ۱۳۹۷ بیش از ۱۵ هزار نفر ذکر شده است.
مردم شهر ازندریان به زبان های ترکی و لری ملایری سخن می گویند.
دین مردم شهر اسلام شیعه دوازده امامی می باشد
فاصله این شهر تقریباً با شهر ملایر حدود ۳۰ کیلومتر است شهر ازندریان ازشمال با روستای عشاق از غرب با علی اباددمق ازجنوب با جوکاروسمت شرق به روستا کندهلان همسایه است
حاجی محمد ابراهیم خان ترکمنی مؤمنی معروف به حاجی خان که ۱۲۰ سال پیش یکی از مقتدرترین شخصیت های ازندریان و حومه به شمار می رفته در منطقه شمال شهر ازندریان اقدام به درختکاری آن هم از انواع درخت های میوه از قبیل: گردو، زردآلو، گیلاس، سیب، آلبالو و غیره نموده است که در حال حاضر از آن به عنوان بزرگترین جنگل تفریحی غرب کشور ( پارک توریستی، تفریحی الوند ازندریان ) یاد می شود و برای تأمین آب مورد نیاز جنگل قناتی در آن توسط این مرد طبیعت حفر شده است. زمین های این جنگل متعلق به حاجی خان و مقدار دیگری از آن متعلق به اهالی ازندریان و روستای عشاق بوده که حاجی خان آن ها را برای ایجاد یک منطقه بکر گردشگری تملک نموده است. این جنگل دارای مساحت بیش از ۵۰ هکتار است. پس از مدتی جنگل ازندریان توسط وارثان حاجی خان به یک شهروند ازندریانی واگذار و پس از آن مجدداً به یک شهروند دیگر ازندریانی واگذار گردید. در سال ۱۳۸۷، شهرداری ازندریان جنگل را برای استفاده عموم خریداری نمود و نام آن به پارک توریستی، تفریحی الوند تغییر یافت. این جنگل واقع در شهر ازندریان در ۳۰ کیلومتری ملایر و ۴۵ کیلومتری شهر همدان می باشد.
از دوران پیش از تاریخ در نزدیکی ازندریان سنگنگاره هایی بازمانده است. . بیشتر نقوش این سنگ ها، نقش گرگ، گوزن، و سگ سانان است همچنین در بین آنها نقوش نمادین زیادی نیز مشاهده می شود یکی از این نقوش، نقش بزهایی است که شاخ های بلندی دارند. نقوش انسانی موجود روی این سنگ ها نیز روایتگر شکار انسان های کمان به دست است. ابعاد یکی از تخته سنگهای بزرخگ موجود در این محوطه ۱۲ در دو و نیم متر است که روی آن ۱۰۴ نقش ایجاد شده و به نظر می رسد که یکی از بزرگترین سنگ نگاره های مجموعه ای ایران باشد.
معنی کلمه ازندریان در دانشنامه آزاد فارسی
شهری در استان همدان، شهرستان ملایر، بخش جوکار. با ارتفاع ۱,۸۰۰ متر، در منطقه ای کوهستانی، در ۲۷کیلومتری شمال غربی ملایر، دو کیلومتری غرب راه ملایر به همدان و نُه کیلومتری شمال جوکار، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدلِ مایل به سرد و نیمه خشک است. امامزاده ای با نام شاهزاده عبدالله در این شهر مدفون است.جمعیت آن ۸,۷۵۲ نفراست (۱۳۸۵).
جملاتی از کاربرد کلمه ازندریان
نقاط شهری: ازندریان ، جوکار ، علیآباد دمق
اوج شکوفایی ازندریان را مربوط به دوره زندیان دانستهاند.
بخش جوکار، از توابع فرمانداری ویژه شهرستان ملایر، متشکل از سه شهر جوکار و ازندریان و اسلامشهر آقگل سه دهستان جوکار، ترک غربی و المهدی و دارای ۴۲ روستا، بر اساس آخرین سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۰ دارای ۱۱۷۴۹ نفر جمعیت شهری و ۲۷۹۱۲ نفر جمعیت روستایی در نیمه شمالی شهرستان ملایر واقع شدهاست.
تقی پورنامداریان تحصیلات خود را از کلاس سوم ابتدایی شروع نموده و در رشتهٔ ریاضی در زادگاهش دیپلم گرفت و به معلمی پرداخت. یکی از معلمان دبستان روستای الفوت (در حوالی همدان) وی را به ادامه تحصیل در دانشگاه ترغیب کرد. پورنامداریان پس از موفقیت در امتحانات دانشگاه در رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران از روستای الفوت به ازندریان منتقل شد. وی پس از انتقال به تهران تحصیلات خود را در دوره کارشناسی ارشد در پژوهشکده فرهنگ ایران ادامه داد. او اولین دانشجوی پژوهشکده بود که به تشویق محسن ابوالقاسمی در آزمون ورودی دکتری دانشگاه تهران شرکت کرد و در سال ۱۳۵۸ با دفاع از پایاننامهٔ دکتری خود تحت عنوان «رمز و داستانهای رمزی» به راهنمایی محمدرضا شفیعی کدکنی فارغالتحصیل شد.
رود خرمآباد از دره های بخش سربند شرق بروجرد در استان لرستان سرچشمه می گیرد و پس از گذشتن از اراضی جوراب به رودی که از طرف جوزان و گردنهٔ اراک میآید یکی شده، در دشت ملایر جاری میگردد. این رود در شمال آبادی هزارجریب، کلیلآباد با رود دیگری که از طرف ازندریان و جوکار میآید، ملحق گشته در جنوب غربی باباکمال وارد تنگهٔ کوهستانی میشود و پس از گذشتن از تنگهٔ مزبور از شهرستان ملایر خارج و وارد شهرستان نهاوند میگردد و به رود گاماسیاب منتهی میشود. این رود در قسمت علیا کلان نامیده میشود و چون او کنار آبادی حرمآباد میگذرد، به نام رود حرمآباد نامیده میشود. رودهای کوچک و خشکرودهایی که در فصل بارندگی دارای آب میباشد، همگی به این رود متصل میگردد.