اراکس

معنی کلمه اراکس در لغت نامه دهخدا

( آراکس ) آراکس. ( اِخ )نام قدیم رودخانه ای در ایران بطول 700 هزار گز که از نزدیکی تخت جمشید گذشته و برود مدوس پیوسته بخلیج فارس می ریخته است. || نام رودخانه ای در مرز ایران به آذربایجان که برود کر پیوندد. رود ارس.

معنی کلمه اراکس در فرهنگ فارسی

( آراکس ) نام دو رود خانه بوده : ۱ - رود خانه ای که از نزدیک تخت جمشید می گذشته و با رود مدوس بخلیج فارس میریخته . ۲ - رود خانه ارس که مرز میان ایران و قفقاز میباشد و با رود خانه کرخه از تفلیس به آن متصل میشود بجنوب شرق منحرف می گردد و در [ سالیان ] ببحر خزر می ریزد .
نام قدیم رودخانه در ایران نزدیک تخت جمشید

جملاتی از کاربرد کلمه اراکس

در طول قرون ۹ تا ۸ قبل از میلاد، حرکت قابل توجهی از مردم کوچ نشین استپ اوراسیا زمانی آغاز شد که دیگر قبیله‌های ایرانی‌تبار کوچ نشین نزدیک به سکاها از شرق آسیای مرکزی، شامل ماساژت ها یا ایسدونس ها به سمت غرب مهاجرت کردند، سکاهای اولیه ساکن مناطق غربی تر را مجبور به عبور از رود اراکس به سمت غرب کردند، و به دنبال این فشار از قبایل شرقی تر برخی از قبایل سکاها در امتداد غربی نواحی استپ و سواحل دریای سیاه مهاجرت کردند که همراه با کیمریان که آنها نیز یک مردم سکا تبار کوچ نشین بودند، به حرکت خود به سمت اروپا ادامه دادند.