اراضی خالصه

معنی کلمه اراضی خالصه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اراضی سلطنتی خالصه، زمین ها یی که در اختیار و تحت نظارت مستقیم خلیفه و سلطان قرار داشت و درآمدهای حاصل از آن به خزانه خصوصی وی واریز می شد.این واژه از دوره ایلخانان در ایران به معنای اراضی سلطنتی به کار رفته است.
پیش از آن اصطلاحاتی چون صَوافی، ضیاع، خاص و خاصه برای نامیدن اینگونه زمین ها معمول بود.در دوره پیامبر صلی اللّه علیه وآله وسلم علاوه بر خمس ، بخشی از غنایم منقول یا غیرمنقول به عنوان صَفّی در اختیار وی، در مقام رهبر مسلمانان ، قرار می گرفت. در برخی منابع این اموال «خالصه» پیامبر نامیده شده است.ظاهراً این مسئله منشأ اصلی ایجاد صوافی و خالصه ها در دوره های بعد بود، زیرا چنین تصور شد که خلیفه و حاکم می توانند اراضی وسیعی را به عنوان خالصه و صوافی به خود اختصاص دهند. دست یابی مسلمانان بر املاک سلطنتی و خالصه ها ی پادشاهان ایرانی، در ایجاد صوافی و خالصه ها در دوره اسلامی، بسیار مؤثر بود. خالصه ها ی شاهان ساسانی و وابستگان و خویشان آنان و اراضی کسانی که گریخته یا در جنگ کشته شده بودند، از جمله نخستین زمین ها یی بود که از دوره خلیفه دوم به عنوان صوافی در اختیار وی قرار گرفت.
دیوان
وسعت خالصه ها ی ساسانی و چگونگی اداره آن برای فاتحان، ناشناخته بود تا آن که در دوره معاویه ، عامل خراج وی در عراق ، با راهنمایی دهقانان، به دیوانی در حلوان دست یافت که کار ثبت و ضبط و اداره این خالصه ها در آن صورت می گرفت. با گسترش فتوحات، بر وسعت صوافی در سرزمین ها ی گوناگون افزوده شد و این املاک به یکی از مهمترین منابع مالی دستگاه خلافت تبدیل شد به گونه ای که درآمد حاصل از آن را در سال ، هفت تا نه میلیون درهم دانسته اند. به نظر می رسد نظارت بر این زمین ها در دوره امویان (۴۱ـ۱۳۲) برعهده دیوان خراج نهاده شده بود.گفته اند که در واقعه دیر جَماجم در سال ۸۳، دیوان خراج در آتش سوخت، درنتیجه در اوضاع صوافی هرج و مرج ایجاد شد و مردم نواحی گوناگون بخش هایی از صوافی را گرفتند. عباسیان (حک: ۱۳۲ـ۶۵۶) از راه هایی چون ضبط املاک خلفای بنی امیه ، مصادره زمین ها ی وزرا و بزرگان، خرید یا الجاء، صوافی و ضیاع گسترده ای را در سراسر قلمرو خلافت، به خویش اختصاص دادند. واژه هایی چون صوافی السلطان، النواحی السلطانیه، ضیاع السلطان، ضیاع الخلافة، الضیاع العباسیة و الضیاع الخاصة که همگی با اندکی تفاوت به معنای اراضی خالصه/ صوافی است و در جای جای قلمرو حکومت عباسی پراکنده بوده است، در منابع این دوره بسیار به کار رفته که نشان دهنده گستردگی و اهمیت این زمین ها ست. دیوان هایی چون دیوان الصوافی، دیوان الضیاع الخاصه و دیوان الضیاع العباسیه متصدی ثبت و ضبط این زمین ها و اداره امور مربوط به آن ها بوده اند. درآمدهای حاصل از این زمین ها نیز به بیت المال خاصه ــ که در نظارت مستقیم خلیفه قرار داشت ــ وارد می شد.
اقطاع
از دوره عثمان (۲۳ـ۳۵) و سپس در دوره های اموی و عباسی صوافی و ضیاع خلیفه به صورت اقطاع به افراد به ویژه به نزدیکان خلفا و سلاطین واگذار می شد. از نظر ماوردی، اِقطاع این زمین ها تنها به صورت اقطاع استغلال (یا اجاره ) جایز بود.همچنان که عثمان وقتی برای نخستین بار صوافی را به اقطاع داد، شرط کرد که مُقطِعان باید حق فیء بپردازند.گاه نیز صوافی را به صورت مزارعه واگذار می کردند که در این شرایط مالیات آن به شکل مقاسمه دریافت می شد. حاکمان خاندان های حکومتگرِ همزمان با خلافت عباسی نیز زمین ها یی را از راه های گوناگون با عناوین خاص، خاصه، ضیاع خاص و گاه خالصه، تصاحب کردند.یکی از چهار خزانه عَمرِولیث صفاری خزینه مال خاص بود که درآمدهای حاصل از خالصه ها بدان سرازیر می شد. در دوره سامانیان (۲۶۱ـ۳۸۹) «دیوان مملکة خاص» مسئول نظارت بر املاک شخصی سلطان بود. بیهقی از «ضیاع غزنیِ خاص» در دوره محمود غزنوی سخن گفته که سرپرست و ناظر آن مقامی همسنگ صاحب دیوان غزنی داشت. سلاطین سلجوقی (حک: ۴۲۹) و خوارزمشاهی (حک: ۴۷۰ـ۶۲۸) نیز خالصه ها یی در مناطق گوناگون داشته اند. با این حال گسترش نظام اقطاع داری در این دوره، موجب کاهش دامنه املاک سلطنتی گردید.
انجو
...

جملاتی از کاربرد کلمه اراضی خالصه

در زمان نخست‌وزیری رزم‌آرا، ارسنجانی از مشاوران او شد و برای حل مسئله اراضی، از طریق فروش اراضی خالصه به کشاورزان، طرحی عرضه کرد. ارسنجانی در زمان نخست‌وزیری محمد مصدق به مخالفان او نزدیک شد، در فاصله کوتاه بین استعفای مصدق در ۲۷ تیر ۱۳۳۱ و بازگشت دوباره‌اش به قدرت در ۳۰ تیر که قوام‌السلطنه فرمان نخست‌وزیری گرفت، ارسنجانی به معاونت سیاسی و سرپرست انتشارات و تبلیغات نخست‌وزیری منصوب شد.
عواملی خارج از ایل نیز به تحول رهبری سیاسی بختیاری‌ها در این جهت کمک کرد. یکی از مهم‌ترین آن عوامل اعطای اراضی خالصه به هر یک از خان‌ها به پاداش خدمات نظامی یا جز آن بود و این رسم از قرن‌ها پیش رواج داشت. این اراضی، برخلاف زمین‌های واقع در محدوده ایلی، ملک شخصی خان بود.
روستای داورآباد، یکی از روستاهای نوبنیاد شهرستان آرادان محسوب می‌شود که در سال‌های ۱۳۱۲تا ۱۳۱۶ خورشیدی با اسکان شماری از کشاورزان روستاهای هشت آباد و کند قلی خان در اراضی خالصه خوار[۱] شکل گرفت. این روستا تا تاریخ ۱۶ آذرماه سال ۱۳۱۶ تابع بخش خوار شهرستان تهران بود. داورآباد در اواخر دهه ۱۳۲۰ یکی از روستاهای دهستان یاتری تابع بخش گرمسار در شهرستان دماوند محسوب می‌شد. در سال ۱۳۳۷ شهرستان گرمسار تشکیل گردید در این تاریخ داورآباد تابع بخش مرکزی این شهرستان شد.
امیرآباد در آغاز از از اراضی خالصه (املاک دولتی) بود اما در اواخر دوره قاجار ارباب جمشید آن را از دولت خرید. پس از ورشکستگی ارباب جمشید دوباره به مالکیت دولت در آمد و بتدریج اهالی آن، بخش‌هایی از آن را از دولت خریدند. قسمت اعظم دیگری از زمین‌های امیرآباد تا قبل از سال ۱۳۲۰، محل کشت گندم و جو بود.
در سال ۱۷۱۸ انگلیسی‌ها دزدان دریایی در آب‌های باهاما را سرکوب کردند و این جزایر در آن سال جزئی از اراضی خالصه بریتانیا شد. پس از جنگ استقلال آمریکا از بریتانیا، هزاران تن از وفادارماندگان آمریکایی به حکومت بریتانیا و بردگان آفریقایی به باهاما آمدند و اقتصاد مبنی بر کشتزارها را در این جزایر پایه‌ریزی کردند.