[ویکی فقه] ادبیات کودک و نوجوان به نوشته ها و سروده های ادبی ویژه ی کودکان و نوجوانان می گویند. ادبیات کودک و نوجوان به نوشته ها و سروده های ادبی ویژه ی کودکان و نوجوانان می گویند. این نوع ادبیات هم شامل بخشی از فرهنگ شفاهی عامه، مانند لالائی ها، مثل ها، قصه ها است و هم داستان ها و نمایشنامه ها و اشعار و نیز نوشته هایی در زمینه ی دین، دانش اجتماعی، علم و کاربردهای آن، هنر و سرگرمی را دربر می گیرد که نویسندگان و سرایندگان برای کودکان و نوجوانان پدید می آورند. ویژگی های مهم ویژگی های مهم ادبیات کودک و نوجوان بدین شرح است: ۱. با زبان و بیان، توانایی درک و زبان نوشتاری، تخیل و تجربه های کودکان و نوجوانان متناسب است.۲. به رشد و پرورش شخصیت خواننده کمک می کند.۳. اهمیت تصویر را برای کودک و نوجوان برابر با اهمیت نوشته می داند و همواره بخشی از پیام را با تصویر بیان می کند. مهم ترین اهداف ادبیات کودک و نوجوان مهم ترین اهداف ادبیات کودک و نوجوان عبارتند از: أ. آماده کردن کودک برای شناختن، دوست داشتن و ساختن محیط.ب. شناساندن کودک به خویشتن، ایجاد احترام به اصالت انسانی و میل به اعتلای مدام.ج. سرگرم کردن و لذت بخش بودن.د. علاقه مند کردن کودک به مطالعه و ایجاد عادت به آن.ه. ایجاد و تقویت صلح در جهان. مراحل تاریخ ادبیات کودک و نوجوان ...
جملاتی از کاربرد کلمه ادبیات کودک و نوجوان
مجموعه داستانهای هری پاتر نوشتهٔ جی.کی. رولینگ یکی از موفقترین رمانهای نوشته شده در تاریخ حوزهٔ ادبیات کودک و نوجوان است که در بسیاری از کشورها در ردههای مختلف سنی (بعضاً حتی در میان بزرگسالان) خوانده شدهاست. در آوریل سال ۲۰۱۱ تخمین زده شده بود که این مجموعهٔ داستانی بالغ بر ۴۵۰ میلیون نسخه از آن فروش رفته باشد. این داستان از زبان اصلی آن یعنی زبان انگلیسی به ۶۸ زبان دیگر ترجمه شده است و با توجه به ترجمههای مختلف از زبان پرتغالی اروپایی و پرتغالی برزیلی، نویسههای چینی سنتی و نویسههای چینی سادهشده این برگردان از زبان انگلیسی بریتانیای به ۷۰ زبان میرسد (فارغ از نسخههای متفاوت انگلیسی آمریکایی، والنسیایی و صربی).
سانسور در ادبیات کودک و نوجوان پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ زیر نظر هیأتی به نام هیئت نظارت بر کتاب کودک اعمال میشود. فعالیت این هیئت و صدور مجوز کتابهای کودک و نوجوان تا اواخر دههٔ هشتاد از طریق ادارهٔ کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت میگرفت و با اصلاحی که در سال ۱۳۸۹ در مصوبهٔ ضوابط نشر کتاب صورت گرفت انتخاب نهایی و فعالیت اعضای این هیئت به شورای عالی انقلاب فرهنگی منتقل شد. کلیهٔ کتابهای کودک و نوجوان به منظور تطابق با آنچه که از سوی حکومت، فرهنگ ایرانی اسلامی نامیده میشود پیش از چاپ زیر نظر این هیئت بررسی میشود و در صورت نیاز اصلاح و سپس چاپ میشود.
گروهی از منتقدان و کارشناسان کودک و نوجوان در پایان هر فصل، فهرستی از کتابهای کودک و نوجوان منتشر شده در یک فهرست معرفی میکنند. این فهرست بهعنوان ضمیمه فصلنامه پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان منتشر میشود و میتواند راهنمای پدرها و مادرها، معلمها و مربیها و سایر علاقهمندان به ادبیات کودک و نوجوان باشد تا مناسبترین کتابهای سال را برای کتابخوانی بچهها و دانشآموزان انتخاب کنند.
لاکپشت پرنده فهرستی از کتابهای برتر هر فصل ادبیات کودک و نوجوان است که با همکاری مشترک مؤسسه شهر کتاب و فصلنامه تخصصی پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان تهیه میشود. افزون بر این هیئت داوران لاکپشت پرنده، کتابهای برگزیدهی هر سال را نیز انتخاب و به کتابهای برگزیده نشانهای طلایی و نقرهای اهدا میکنند.
توران میرهادی به همراه لیلی ایمن آهی و معصومه سهراب و همکاری گروهی از کارشناسان تعلیم و تربیت در سال ۱۳۴۱ شورای کتاب کودک را بنیان گذاشت. و از سال ۱۳۵۸ سرپرستی تدوین و تألیف فرهنگنامه کودکان و نوجوانان را نیز برعهده داشتهاست. میرهادی را «مادر ادبیات کودک و نوجوان در ایران» خواندهاند.
تا پیش از بنیان کانون پرورش فکری کودکان و نو جوانان در ایران برای ادبیات کودک و نوجوان جایی ویژه نبود و ادبیات کودک شامل داستانهایی بوده که از طریق قصهگویی شفاهی به کودکان گفته میشد. با تأسیس این کانون، برای نوشتن ادبیات کودک و نوجوان، از نویسندگان، روزنامهها و شعرا دعوت گستردهای به عمل آمد و کانون از همکاری کشورهایی چون فرانسه، ایالات متحده آمریکا و مجارستان (در زمینه نقاشی کتاب کودکان) استفادههای فراوان برد.
داوود امیریان، نویسنده معاصر. وی تا کنون بیش از ۴۵ عنوان کتاب منتشر کرده و جوایز متعددی کسب نمودهاست. وی در حال حاضر در چند حوزه ادبیات کودک و نوجوان، رمان، طنز،و فیلمنامهنویسی قلم میزند
حضور در میزگرد فصلنامۀ پژوهشنامۀ ادبیات کودک و نوجوان، پاییز 1399.
در فصل دوم، مادهٔ ۹ در شرح شرایط عضویت چنین آورده شده که عضویت کلیهٔ نویسندگان، شاعران، و مترجمان و تولیدکنندگان آثار مکتوب در حوزهٔ ادبیات کودک و نوجوان که واجد شرایط ذیل باشند در «انجمن» آزاد است و هیچکس را نمیتوان به عضویت در آن مجبور کرد.
و باز هم سفر رمانی فارسی از ناصر یوسفی در حوزهٔ ادبیات کودک و نوجوان است که اواخر سال ۱۳۹۵ از سوی نشر افق منتشر شد و تا سال ۱۳۹۹ به چاپ ششم رسید. این رمان حدود چهارصد صفحه دارد و از کتابهای برگزیدهٔ انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نامزد نهاییِ جایزهٔ هدهد سفید است.