اختیارکرده. [ اِ ک َ دَ / دِ ] ( ن مف مرکب ) مختار. برگزیده. منتخب : ای اختیارکرده سلطان روزگار لابل که اختیار خداوند ذوالمنن.فرخی.قضاة و صاحب بریدان که اخبار انهاء میکنند اختیارکرده حضرت ما باشند. ( تاریخ بیهقی ). ایشانرا میباید آزمود تا تنی چند از ایشان اختیار کرده آید. ( تاریخ بیهقی ).
معنی کلمه اختیار کرده در فرهنگ فارسی
( اسم ) مختار منتخب برگزیده .
جملاتی از کاربرد کلمه اختیار کرده
تبار خاندان غیابی به ایل شاملو بازمیگردد. شاملوها یکی از هفت ایل اصلی و قدرتمندترین ایل در میان تُرکهای علوی معروف به قزلباش بودند که در کشور سوریه کنونی(شام) میزیستهاند. این ایل در گذشته با مهاجرت تُرکمانان به آنجا رسیده و سکونت اختیار کرده بودند. ایل شاملو بعدها همگام با دیگر ایلهای اغوز به ایران مهاجرت کردند و در تأسیس سلسله صفوی، و به سلطنت رسانیدن شاه اسماعیل صفوی سهم بهسزایی داشتند. نقش شاملوها از زمان صفویه تا دوران پهلوی به چند محور قابل تقسیم است: فعالیتهای نظامی، تصدّی مناصب و مقامات اداری، دراختیارداشتن حکومت ایالات و عهدهداری لَلَگی شاهزادگان.
ذوالنّون گوید نشان مراقبت ایثار کردنست آنچه خدای عَزّوَجِلّ اختیار کرده باشد و بزرگ داشتن آنچه خدای تعالی بزرگ داشتست و حقیر داشتن آنچه خدای حقیر داشتست.
ای اختیار کرده سپهر از جهان تو را هرگز ندید چشم جهان چون تو اختیار
چنگیزخان موقعی که میخواست شهری را تسخیر کند یا شاهی را به اطاعت خویش خواند، نخست ایلچیان میفرستاد و اگر ایل نمیشد دفع وی به جنگ لازم بود. موقعی که چنگیز به شهری میرسید اگر اهل آن پیش کش آورده و استقبال کنند، چنگیز متعرض شهر ایشان نمیشد و از طرف خویش باسقاق «شحنه و امیر» بر آنجا میگماشت و حکمی به نام یرلیغ به امیر شهر میداد تا دیگر کسی متعرض نشود. اگر اهل شهر یاغیگری اختیار کنند، حکم قتل خانواده و ویرانی شهر صادر میشد، که نخست مردم را به خارج شهر برده و پیشهوران را جدا با حشم برده و جماعتی را حشر اختیار کرده و الباقی از دم شمشیر میگذراندند.
:«درویشی به نزدیک من دوستتر از توانگری و بیماری دوستتر از تندرستی.» حسین رضی اللّه عنه گفت: «رحمت خدای بر بوذر باد، اما من گویم: هرکه را بر حسنِ اختیار خدای اشراف افتد هیچ تمنا نکند؛ بهجز آن که حق تعالی وی را اختیار کرده باشد.»
آن اختیار کرده شاه جهان که هیچ بی اختیار او نکند دولت اختیار
خود به عبث اختیار کردهام از روزگار فرقت یار و دیار محنت و رنج سفر
سازمان راه کارگر در سال ۱۳۵۷ در جریان انقلاب بهمن ۱۳۵۷ از جمعی از اعضا و هواداران سابق چریکهای فدایی و مجاهدینِ مارکسیست تشکیل شد که در زندان دیدگاه خود را نسبت به مبارزه مسلحانه تغییر داده بودند و مواضع ضد مائوئیستی اختیار کرده بودند. پس از انقلاب ۱۳۵۷، این افراد دور هم جمع شدند و دیدگاههای خود را در نشریه رسمی خود به نام «راه کارگر» منتشر کردند. آنها در تحلیل خود، جمهوری اسلامی را حکومتی مذهبی – بناپارتیستی میدانستند. به دنبال آن در چهارم تیر ۱۳۵۸ با نام راه کارگر رسماً اعلام موجودیت کردند.
ای اختیار کرده تو را ایزد از جهان هرگز ندید چشم جهان تو اختیار
و از استاد ابوالقاسم قشیری رضی اللّه عنه شنیدم که گفت: «مردمان اندر فقر و غنا، هر کسی سخن گفتهاند و خود را چیزی اختیار کرده و من آن اختیار کنم که حق مرا اختیار کند و مرا اندر آن نگاه دارد. اگر توانگر داردم غافل و گذشته نباشم و اگر درویش داردم حریص و معرض نباشم.»
و گفت: رضا نظر کردن دل است باختیار قدیم خدای در آنچه در ازل بنده را اختیار کرده است و آن دست داشتن خشم است.
به هر ترتیب در سالیان اخیر وویت دیدگاههای محافظهکارانه اختیار کردهاست. او در سال ۲۰۰۸ در مقالهای در واشینگتن تایمز از کنشگری ضد جنگ خود در جوانی افسوس خورد و آن را نتیجهٔ «پروپاگاندای مارکسیستی» خواند. او مشخصاً به نقض انبوه حقوق بشر در ویتنام و کامبوج در پی عقبنشینی آمریکا اشاره کرد.
جبالیه نام یکی از ایلهای بزرگ مصر است. این ایل به چهارده عشیره بخش میشود. نشیمنگاه آنها در بیابان عباسیه در کوههای جنوب صحرای سینا است. ایل جبالیه با دویست خانوار کوچکترین قبیله طواره بشمار میآید. افراد جبالیه امروزه زندگی یکجانشینی اختیار کرده و در بخش کشاورزی و گردشگری به کار مشغولند.
برخلاف ایران که در قبال ممنوعیت حزبالله در آلمان بلافاصله واکنش نشان داده لبنان تاکنون سکوت اختیار کردهاست.
بارانهای مداوم در رشت و گیلان، مردم این منطقه را وادار نمود، که در ساخت بامهای خود از پوشش مناسبی بهره گیرند و بهترین و مناسبترین پوششی که برای بامهای خود اختیار کردهاند، استفاده از سفال بوده است، بهطوریکه این شهر در سالهای نه چندان دور به شهر بامهای سفالی مشهور بوده است.
منتقدان میگویند دولت محمود احمدینژاد در قبال حوادث چین سکوت معناداری اختیار کرده حال آن که در قبال قتل یک زن مصری در آلمان، بسیار اعتراض کردهاست.
و گفت: رضا آنست که بدل بدو چیز نظاره کند یکی آنکه بیند که آنچه در وقت به من رسید مرا در ازل این اختیار کرده است و دیگر آنکه بیند که مرا اختیار کرد آن چه فاضلتر است ونیکوتر.
قاسم افشار (۱۳ آبان ۱۳۳۰ – ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷) گویندهٔ خبر شبکه یک صدا و سیما بود. او که از ابتدای انقلاب ۱۳۵۷ گوینده اصلی اخبار سیاسی در این سازمان بود، پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ دیگر در اخبار تلویزیون ایران ظاهر نشد. برخی منابع غیبت او را سیاسی و در اعتراض به سرکوبهای پس از انتخابات ارزیابی کردند، وی خود در مقابل چنین برداشتهایی سکوت اختیار کرده بود اما همکار قدیمی او محمدرضا حیاتی از جمله افرادی بود که به تکذیب خبرهایی پرداخت که قطع همکاری افشار با تلویزیون را به حوادث سال ۱۳۸۸ نسبت میدادند. افشار در ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ در ۶۶ سالگی درگذشت.
به بیانی دیگر زمانی که مرد بیش از یک زن اختیار کرده باشد، برای مثال ۲ زن داشته باشد آن ۲ زن را هَوُوی یکدیگر میدانند.