اختسک

معنی کلمه اختسک در لغت نامه دهخدا

اختسک. [ اُ خ ُ ] ( اِخ ) ( دریای... ) بحریست از اقیانوس کبیر در شمال شرقی آسیا.

معنی کلمه اختسک در فرهنگ فارسی

۱ - دریایی است منشعب از اقیانوس کبیر در شمال شرقی آسیا ( سیبریه ) و آن از مراکز مهم صید ماهی است . ۲ - شبه جزیره ای در دریای مذکور .

جملاتی از کاربرد کلمه اختسک

شومشو (روسی: Шумшу; ژاپنی: 占守島; آینو: スㇺス) شرقی‌ترین و دومین-شمالی‌ترین جزیره زنجیره‌ای جزایر کوریل است که دریای اختسک را از شمال غربی اقیانوس آرام جدا می‌کند. نام این جزیره از زبان آینو گرفته شده است که به معنای جزیره خوب است.
جزایر کوریل (به روسی: Кури́льские острова، آوانگاری: به ژاپنی: 千島列島) مجمع‌الجزایری آتشفشانی در استان ساخالین در روسیه است. طول تقریبی آن ۱۳۰۰ کیلومتر و از شمال شرقی هوکایدو در ژاپن تا کامچاتکا در روسیه کشیده شده‌است و دریای اختسک را از اقیانوس آرام شمالی جدا می‌سازد. ۵۶ جزیره و شمار بسیاری از صخره‌های کوچک این مجمع‌الجزایر را تشکیل می‌دهند. مساحت کل خشکی‌های جزایر کوریل ۱۵٬۶۰۰ کیلومتر مربع است و جمعیتی در حدود ۱۹٬۰۰۰ نفر دارد.
این آب‌باز در بیشتر مناطق شمال اقیانوس آرام و نواحی نزدیک به آن، چون دریای اختسک و دریای برینگ و دریای ژاپن، یافت می‌شود. جنوبی‌ترین جاهایی که این گرازماهی دیده شده‌است جنوب ژاپن در غرب و جنوب کالیفرنیا در شرق بوده.
اختسک (روسی: Охотск) یک سکونتگاه شهری (یک شهرک کاری) و مرکز اداری ناحیه اوخوتسکی در سرزمین خاباروفسک، روسیه است که در دهانه رودخانه اوخوتا در دریای اختسک واقع شده است. جمعیت این شهر برابر بوده است با ۴,۲۱۵ (بر طبق سرشماری سال ۲۰۱۰)؛ ۵,۷۳۸ (سرشماری سال ۲۰۰۲)؛ ۹,۲۹۸ (سرشماری سال ۱۹۸۹).
گرازماهی پهلوسفید از دیگر گونه‌های گرازماهی از آن رو که آب‌های ژرف و گرم دریاهای آزاد را ترجیح می‌دهد، متمایز است. بیشترین جمعیت این گونه در دریای اختسک یافت می‌شود.
تخمین‌هایی از تعداد جهانی این گونه در دسترس است. باور بر این است که تعداد آن‌ها در آب‌های ژاپن ۱۰۴٬۰۰۰ عدد، در دریای اختسک ۵۵۴٬۰۰۰ عدد، در آلاسکا ۸۳٬۰۰۰ عدد، در آب‌های ایالات متحده ۱۰۰٬۰۰۰ عدد باشند.
هوکایدو آب و هوای زمستانی خود را در جشنواره برفی ساپورو جشن می‌گیرد. در طول زمستان، عبور از دریای اختسک اغلب توسط تکه‌یخ‌های بزرگ پیچیده می‌شود. همچنین بادهای شدیدی که در طول زمستان رخ می‌دهد، اغلب سفرهای هوایی و فعالیت‌های دریایی را فراتر از سواحل شمالی هوکایدو متوقف می‌کند. بندرها در اقیانوس آرام و دریای ژاپن عموماً در تمام طول سال عاری از یخ هستند، اگرچه بیشتر رودخانه‌ها در طول زمستان یخ می‌زنند. برخلاف سایر جزایر اصلی ژاپن، هوکایدو معمولاً تحت تأثیر فصل بارانی ژوئن-ژوئیه قرار نمی‌گیرد و کمبود نسبی رطوبت و هوای تابستانی معمولاً گرم و ملایم، آب و هوای آن را برای گردشگران دیگر نقاط ژاپن جذاب می‌کند.
گستره دلفین پهلوسفید آرام آب‌های خنک و معتدل شمال اقیانوس آرام است. مشاهده این دلفین از سوی غرب از دریای جنوبی چین و شبه‌جزیره باخا کالیفرنیا در سوی شرق فراتر نرفته‌است. بعضی جمعیت‌های این دلفین در دریای ژاپن و دریای اختسک نیز دیده می‌شوند. در محدوده شمالی، بعضی از آن‌ها در دریای برینگ نیز زندگی می‌کنند. این دلفین‌ها آب‌های ژرف دور از کرانه را ترجیح می‌دهند.
این ناحیه دارای تنوع گوناگون نواحی جغرافیایی است که از شمال به اقیانوس منجمد شمالی، از خاور به دریای برینگ و از جنوب به دریای اختسک راه می‌یابد. منطقه سیبری شرقی، شبه‌جزیره چوکچی و شبه‌جزیره کامچاتکا در ناحیه فدرالی خاور دور روسیه قرار دارند.
تنگه سویا یا تنگه لاپروس نام تنگه ای بین شمالی‌ترین نقطهٔ جزیره هوکایدو(ژاپن) و جنوبی‌ترین نقطهٔ جزیره ساخالین (روسیه) است که دریای ژاپن در غرب را به دریای اختسک در شرق پیوند می‌دهد.