احمدزهی

معنی کلمه احمدزهی در لغت نامه دهخدا

احمدزهی. [ اَ م َ زِ ] ( اِخ ) شعبه ای است از طائفه سراوان ، از طوائف کرمان و بلوچستان مرکب از سی خانوار.

جملاتی از کاربرد کلمه احمدزهی

خانات کلات بعد از کشته شدن نادرشاه افشار در سال ۱۷۴۷ به رهبری میر نصیر خان احمدزهی به مرکزیت کلات از افشاریه اعلام استقلال کرد. بلوچستان در ادامه ادوار افشاریه بعد از مرگ نادرشاه، زندیه و اوایل قاجار تا دوره ناصر الدین شاه تحت سلطهٔ حکومت مرکزی ایران نبود. [نیازمند منبع]
یکی دیگر از راههای ارتباط فرهنگی بین بلوچستان ایران و هند ، رفت و آمد پیروان فرقه ی نقشبندیه بود . در بین صوفیان این فرقه ، « شیخ احمد سرهندی » از جایگاه والایی برخوردار بود . وی از تأثیر گذاران اندیشه ی دارالعلوم دیوبند به شمار می رفت . میراحمد بارخان احمدزهی ، خان کلات بلوچستان ایران با ارسال نامه ای در سال ۱۹۳۹ م ، از گردانندگان دارالعلوم دیوبند درخواست کرد تا علمایی را برای تدوین قوانین و ایجاد وحدت در بلوچستان به کلات اعزام کنند . در پی این درخواست « قاری محمد طیب » و « مولانا شمس الحق افغانی » به کلات اعزام گردیدند . پس از تدوین برخی از قوانین ، مولانا شمس الدین به اصرار حاکم کلات در بلوچستان باقی ماند و ریاست اداره ی معارف را برعهده گرفت.
در ۷ خرداد ۱۳۹۶ در یک اعدام جمعی در زندان سراوان دست کم ۳ زندانی در محوطه زندان بدار آویخته شدند. اسامی این زندانیان عبارت‌اند از دوست محمد دوشنبه زهی حدوداً ۶۵ ساله، اسلام نارویی ۳۳ ساله و کولیان‌یار احمدزهی ۳۷ ساله. قوه قضائیه خبر این اعدام‌ها را منتشر نکرده‌است.