احمد وائلی

معنی کلمه احمد وائلی در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] احمد وائلی (۱۳۴۷-۱۴۲۴ق) روحانی، خطیب و شاعر شیعه اهل عراق. او در خطابه سبک خاصی را پدید آورد و در سخنرانی های خود در عین پای‎بندی به اصول مذهبی، به موضوعات گوناگون علمی مرتبط با مسائل جامعه می پرداخت. وائلی افزون بر تحصیلات حوزوی، تحصیلات کلاسیک را نیز تا مقطع دکتری ادامه داد. از او تألیفات و دیوان اشعاری به جا مانده است.
احمد وائلی در ۱۷ ربیع الاول ۱۳۴۷ق/۱۹۲۸م در نجف متولد شد و در ۱۴ جمادی الاول ۱۴۲۴ق/۲۰۰۳م در کاظمین از دنیا رفت. پیکر او پس از تشییع در شهرهای کاظمین، کربلا و نجف، در کنار مرقد کمیل بن زیاد (در نزدیکی کوفه) به خاک سپرده شد.
احمد وائلی از ۱۴ سالگی بر منبر رفت و به سخنرانی دینی پرداخت و پس از مدتی به خطیبی مشهور تبدیل شد. ویژگی سخنرانی های او، پرداختن به موضوعات گوناگون علمی مرتبط با مسائل جامعه بود. او در عین پای‎بندی به اصول دینی، نوآوری داشت و شیوه خاص او در خطابه الگویی برای دیگران شد. او ذوق شعری نیز داشت و درباره اهل بیت و موضوعات سیاسی و اجتماعی شعر می سرود و توانست از رهگذر شعر بر جریانات وامور سیاسی واجتماعی تأثیر گذارد. وائلی در حوادث متعدد سیاسی عراق و به عناوین مختلف شعر گفته است مانند قصیده «خواب های کاذب» درمورد سوسیالیست ها وشعارهای آنان، قصیده «با رودخانه تایمز» درباره اشغال عراق به دست بریتانیا و قصیده «بغداد» درباره اوضاع نابسامان عراق در سایه حکومت حزب بعث و همچنین قصاید دیگری درباره فلسطین ودیگر مشکلات جهان عرب و مسلمانان. او پس از آنکه وضع سیاسی عراق در سال ۱۹۷۸ برایش خطر آفرین شد، از عراق هجرت کرد. و مدت ۲۳ سال در سوریه، ایران، کشورهای حوزه خلیج فارس و اروپا به فعالیت خود ادامه داد. پس از سقوط حکومت صدام در سال ۲۰۰۳م وائلی به عراق باز گشت و ۱۰ روز پس از ورودش به عراق از دنیا رفت.

جملاتی از کاربرد کلمه احمد وائلی

همچنین به جهت ایستادگی در برابر حکومت امویان و نجات جان برادرزاده‌اش علی بن الحسین، امام چهارم شیعیان، در کنار زهرا به عنوان الگوی زنان شیعی به حساب می‌آید. روشنفکرانی چون علی شریعتی او و مادرش زهرا را به عنوان چهره‌هایی که هم اسلامی و هم مدرن بودند، و به عنوان الگوی زنان در انقلاب ۱۳۵۷ ایران و در لبنان برجسته کرده‌اند. شاعران شیعی از جمله احمد وائلی و احمد عزیزی، زینب را پس از فاطمه زهرا به عنوان الگوی زن مسلمان در آثارشان مدح کرده‌اند.
دکتر احمد وائلی (۲۰۰۳–۱۹۲۸) دانشمند مذهبی، خطیب، شاعر و ادیب عراقی بود.
بسیاری از تاریخ‌نگاران شیعه اصولا وجود ابن سبا را زیر سئوال می‌برند. از جملۀ آن‌ها، مرحوم دکتر احمد وائلی، از جمله خطیبان شیعۀ امامیه است که او را عمید یا پیشوای منبر می‌خواندند. ایشان در کتابش «هویت تشیع» به این موضوع پرداخته و بر منابرش هم بارها گفته‌ بود که ابن سبا شخصیتی غیر واقعی و ساختگی است.