اجتهاد و تقلید

معنی کلمه اجتهاد و تقلید در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اجتهاد و تقلید به مباحث پیرامون چیستی، احکام ، ادله و شرایط اجتهاد و تقلید اطلاق می شود.
مسئله اجتهاد و تقلید، از مسائل فقهی می باشد، نه اصولی؛ به همین دلیل، در بعضی کتاب های اصولی به آن پرداخته نشده و در بعضی دیگر، به عنوان خاتمه و یا رساله ای جداگانه آورده شده است.
مسائل بحث
در مبحث اجتهاد و تقلید، در دو مقام بحث شده است:۱. اجتهاد؛ که در ضمن آن، مباحثی درباره تاریخ اجتهاد، تعریف اجتهاد، مبادی اجتهاد ، اقسام اجتهاد، مناصب اجتهاد و غیره مطرح شده است.۲. تقلید؛ که در ضمن آن، از مباحثی درباره معنای تقلید، جواز تقلید از مجتهد، شرایط مرجع تقلید و غیره بحث شده است.
عناوین مرتبط
اجتهاد، تقلید .

جملاتی از کاربرد کلمه اجتهاد و تقلید

ابتدا به بحث درباره حجیت قطع و سپس حجیت انواع ظنون معتبر و آنگاه به صورت مبسوط به بررسی اصول عملیه و ادله عقلی و نقلی آنها پرداخته شده است. در این راستا نگارنده ضمن تعریف قطع به آثار و اقسام آن اشاره کرده و لزوم متابعت از قطع و حجیت آن را مورد تأکید قرار داده است. حجیت قطع قطّاع، منجزیّت علم اجمالی و شرایط تنجّز و تکلیف‌آوری آن، امکان تعبدبه ظن، حجیت ظن معتبر، حجیت ظواهر، شرایط حجیت اجماع نزد امامیه، حجیت شهرت یا عدم حجیت آن به عنوان یکی از ظنون معتبره، حجیت خبر واحد، مبحث اجتهاد و تقلید و شرایط مجتهد برای صدور فتوی و شرح اصول عملیه و شرایط جریان داشتن این اصول و ادله عقلی و نقلی مبتنی بر آن از مباحث مهم دیگری است که در پایان مجلد دوم ارایه شده است.
از او دست‌نوشته و یادداشت‌هایی دربارهٔ اجتهاد و تقلید، کتاب طهارت، صلوة و مباحث استصحاب باقی‌مانده است.
در مقصد سوم، مباحث مربوط به قطع و ظن، امارات و اصول عمیله و مباحثی در باب اجتهاد و تقلید ارائه گردیده است.