اجازه کتبی

معنی کلمه اجازه کتبی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اجازه کتبی، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و به اذن نقل حدیث توسط استاد به صورت کتبی، گفته می شود.
اندیشمندان علوم حدیث اجازه را در یک نگاه به کتبی و شفاهی تقسیم کرده اند. اجازه کتبی آن است که شیخ اجازه برای کسی که خواستار اجازه نقل حدیث است بنویسد "اجزت لک ان تروی عنی مسموعاتی و مرویاتی" یا "اجزتک روایة مسموعاتی و مرویاتی" یعنی به تو اجازه دادم که مسموعات و مرویات مرا نقل کنی.
صور اجازه کتبی
برخی گفته اند: «اجازه به طور مطلق بر اجازه کتبی در روایت اطلاق می شود که: ا - مشتمل بر ذکر کتب و مصنفاتی است که اذن در روایت آن ها به صورت اجمال و یا تفصیل از سوی مجیز صادر شده است؛ ب - مشتمل بر ذکر مشایخی است که از سوی آن ها اذن در روایت برای مجیز صادر شده است؛ ج - مشتمل بر ذکر مشایخ این مشایخ است که هر طبقه پس از طبقه دیگر بیان شده به صورتی که اسناد به معصومین (علیهم السّلام) منتهی گشته است».
نکته مهم
دانشمندان علوم حدیث برای اجازه کتبی عباراتی مانند "اخبرنا فلان کتابة" یا "اخبرنا فلان فی ما کتب الیّ" ذکر کرده اند. اجازه کتبی به اجازه مختصر، متوسط و کبیر (مبسوط) تقسیم شده است که توضیح هر یک از آن ها در جای گاه خود ذکر شده است. از این اصطلاح به اجازه تحریری نیز تعبیر شده است.
مستندات مقاله
...

جملاتی از کاربرد کلمه اجازه کتبی

کشور مالی تنها دارای یک مجلس ملی است که در مرکز شهر باماکو در محله باگاداجی از محلات قدیمی آن قرار دارد. نمایندگان مجلس برای پنج سال از طریق رای‌گیری مستقیم و عمومی انتخاب می‌شوند. نمایندگان مجلس از مصونیت پارلمانی برخوردارند، اما با اجازه کتبی مجلس می‌توان یک نماینده را دستگیر و محاکمه نمود. مجلس با طرح استیضاح می‌تواند دولت را مستعفی کند یا اعتماد خود را از آن بردارد.
بیمارستان‌های مجهز برای پیوند اعضاء پس از کسب اجازه کتبی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، می‌توانند از اعضای سالم بیماران فوت شده یا بیمارانی که مرگ مغزی آنان بر طبق نظر کارشناسان خُبره مسلم باشد، به شرط وصیت بیمار یا موافقت ولی میت جهت پیوند به بیمارانی که ادامه حیاتشان به پیوند عضو یا اعضای فوق بستگی دارد استفاده نمایند.
ایجاد زراعت فصلی و سطحی و حفر چاه و قنوات و راهسازی و شبکه آبیاری مشروط بر اینکه سبب ایجاد خسارت برای تأسیسات خطوط انتقال نگردد، بلامانع است. در ضمن در مورد حفر چاه و قنوات و راهسازی باید قبل از عملیات از مسئولین خطوط انتقال نیروی برق راهنمایی لازم خواسته شود و اجازه کتبی کسب گردد.
بر طبق اسناد موجود سید ابوالقاسم خویی در زمان حیات و با وجود داشتن شاگردان زیاد، تنها برای سه نفر از شاگردانشان اجازه کتبی اجتهاد صادر کرد. نخستین اجازه به میرزا علی فلسفی در ذی القعده ۱۳۸۰ هجری قمری اختصاص داشت. دومین اجازه کتبی در ذی الحجه همان سال به سید علی سیستانی داده شد و اجازهٔ سوم نیز برای سید تقی طباطبایی قمی ابلاغ کتبی شد.