ابوبصیر

معنی کلمه ابوبصیر در لغت نامه دهخدا

ابوبصیر. [ اَ بو ب َ ] ( اِخ ) کنیت اعشی بن قیس شاعر. رجوع به اعشی... شود.
ابوبصیر. [ اَ بو ب َ ] ( اِخ ) عتبةبن اسید ثقفی. صحابیست.

معنی کلمه ابوبصیر در فرهنگ فارسی

صحابیست

معنی کلمه ابوبصیر در دانشنامه آزاد فارسی

کنیۀ دو محدث شیعی از اصحاب امام باقر (ع) و امام صادق (ع)، به نام های یحیی بن قاسم و لیث بن بُختُری. علمای رجال هر دو را مورد وثوق شمرده اند و روایات بسیار از ایشان در کتب معتبر حدیث آمده است. چند تن از علما کتاب هایی دربارۀ عنوان ابوبصیر و مشخص کردن روایات ایشان پرداخته اند.

معنی کلمه ابوبصیر در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَبوبَصیر، عنوان مشترک دو تن از راویان امامیه و اصحاب امام باقر و امام صادق (علیه السلام) بودند.
اَبوبَصیر، عنوان مشترک دو تن از راویان امامیه و اصحاب امام باقر و امام صادق (علیه السلام) به نامهای یحیی بن ابی القاسم اسدی و لیث بن بَخْتَری مرادی.
نام ابوبصیر در روایات امامیه
در بسیاری از روایات امامیه نام ابوبصیر بدون افزودن هیچ قیدی، در سلسلۀ اسناد قرار گرفته و تنها با کمک گرفتن از قراین خارجی ممکن است هویت راوی را حدس زد؛ اما شمار اسانیدی که هویت ابوبصیر در آن ها با قیدی تعیین شده، بسیار اندک است و گاه برخی از این قیود ذکر شد نیز به خودی خود چندان استوار نیست و احتمال می رود ناشی از خلط بوده باشد.
هویت ابوبصیر
اشتراک عنوان «ابوبصیر» میان یحیی اسدی و لیث مرادی سبب شده است تا بحث و پژوهش در هویت ابوبصیر در اسانید گوناگون در بین محدثان و رجال شناسان امامی کمابیش از همان سده های نخستین مطرح گردد و تا امروز ادامه یابد. از این رو تفکیک این دو شخصیت هم عصر که هر دو در کوفه متوطن بوده اند، در پاره ای موارد نمی تواند از قطعیّت برخوردار باشد.
ابوبصیر یحیی بن ابی القاسم اسدی
...
[ویکی شیعه] اَبوبَصیر، عنوان مشترکی است برای چند تن از راویان احادیث از جمله به نام های یحیی بن ابی القاسم اسدی، لیث بن بَخْتَری مرادی، ابوبصیر عبداللـه بن محمد اسدی کوفی، ابوبصیر یوسف بن حارث و ابوبصیر ثقفی.
در بسیاری از روایات امامیه نام ابوبصیر بدون افزودن هیچ قیدی، در سلسله اسناد قرار گرفته و تنها با کمک گرفتن از قراین خارجی ممکن است هویت راوی را حدس زد؛ اما شمار اسانیدی که هویت ابوبصیر در آنها با قیدی تعیین شده، بسیار اندک است و گاه برخی از این قیود ذکر شده نیز به خودی خود چندان استوار نیست و احتمال می رود ناشی از خلط بوده باشد.
اشتراک عنوان « ابوبصیر » میان یحیی اسدی و لیث مرادی سبب شده است تا بحث و پژوهش در هویت ابوبصیر در اسانید گوناگون در بین محدثان و رجال شناسان امامی کمابیش از همان سده های نخستین مطرح گردد و تا امروز ادامه یابد. از این رو تفکیک این دو شخصیت هم عصر که هر دو در کوفه ساکن بوده اند، در پاره ای موارد نمی تواند از قطعیت برخوردار باشد.
[ویکی فقه] ابوبصیر (ابهام زدایی). ابوبصیر ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ابوبصیر یحیی بن ابی القاسم اسدی، از رجال امامی کوفه و از راویان امامیه و جزء اصحاب امام باقر و امام صادق (علیه السلام)• ابوبصیر لیث بن بختری مرادی، از رجال امامی کوفه در نیمۀ نخست سده ۲ق/۸م. و جزء از اصحاب امام باقر و امام صادق (علیه السلام)
...

جملاتی از کاربرد کلمه ابوبصیر

۱۶ آبان ۱۴۰۱ وزارت اطلاعات ایران در بیانیه اعلام کرد تاکنون ۲۶ تبعه خارجی از کشورهای تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و افغانستان را در ارتباط با این حادثه دستگیر کرده است. به گفته وزارت اطلاعات ایران، عنصر اصلی هدایت و هماهنگ‌کننده این حادثه در داخل ایران، تبعه جمهوری آذربایجان، عنصر پشتیبانی کننده صحنه عملیات در شیراز، فردی افغانستانی به نام محمد رامز رشیدی با نام مستعار ابوبصیر و عامل تیراندازی فردی به نام سبحان کُمرونی با نام مستعار ابوعایشه و از اتباع تاجیکستان هستند.
اندکی پس از امضای پیمان یکی از مردم مکه به نام ابوبصیر که مسلمان شده و به مدینه گریخته بود، طبق پیمان حدیبیه به مردم مکه تسلیم شد، اما او در بین راه از چنگ محافظان خود گریخت و در نقطه‌ای که بر سر کاروان قریش به شام است موضع گرفت. اندک اندک عده‌ای از مسلمانان مکه به او پیوستند و برای کاروان قریش خطر جدی پدید آوردند. قریش از پیامبر خواستند تا آن افراد را به مدینه راه دهد؛ بدین ترتیب بند مربوط به استرداد یک طرفه فراریان به درخواست قریش لغو شد.
پس از این حدیث، از ابوبصیر روایت شده است که گفت: از ابوعبدالله پیرامن ارواح مؤمنان پرسیدم، فرمود: ایشان در فردوس چنان به صورت جسمانی خویش باشند که اگرشان بینی، بشناسی.