ابن فرات

معنی کلمه ابن فرات در لغت نامه دهخدا

ابن فرات. [ اِ ن ُ ف ُ ] ( اِخ ) ابوالحسن علی بن محمدبن موسی بن حسن بن فرات نهروانی ، وزیر مقتدر از 296 تا 299 هَ.ق. و در سال اخیر بتهمت همدستی قبائل عرب در غارت بغداد معزول و محبوس و اموال او ضبط شد و در 304 از زندان رهائی یافت و بار دوم بوزارت رسید و در 306 بگناه اسراف در بیت المال کرت دیگر زندانی و اموال او مصادره گشت و باز311 مقام وزارت یافت و در ربیعالاول 312 با پسر خویش محسن محبوس شد و در ربیعالثانی همان سال هر دو بقتل رسیدند.
ابن فرات.[ اِ ن ُ ف ُ ] ( اِخ ) ابوالفتح فضل بن ابی الخطاب جعفربن محمد. از مشاهیر کُتّاب. به سال 320 هَ.ق. مقام وزارت مقتدر خلیفه یافت و چون خلیفه مقتدر کشته شد بزمان قاهر دیوان کتابت با او بود و در زمان راضی باﷲوالی و عامل خراج مصر و شام شد و باز در سال 324 منصب وزارت یافت و چون اوضاع مشوش دربار خلیفه بدید ازشغل خود مستعفی شد و تقاضای کار سابق خویش یعنی عمل خراج مصر و شام کرد و آنگاه که در سال 326 از آنجا بازگشت در چهل وهفت سالگی درگذشت. ابوالفتح را ابن حنزابه نیز گویند و حنزابه نام کنیزک رومی مادر اوست.
ابن فرات. [ اِ ن ُ ف ُ ] ( اِخ ) ابوالفضل جعفربن فضل. رجوع به ابن حنزابه شود.
ابن فرات. [ اِ ن ُ ف ُ ] ( اِخ ) ابوعبداﷲ یا ابوالخطاب جعفربن محمد، برادر ابن فرات ابوالحسن علی. در گاه وزارت برادر خویش یک سال عامل خراج شرق و غرب بود و چون در 297 هَ.ق. درگذشت عمل خراج شرق را به پسر او فضل و غرب را به محسن دادند.
ابن فرات. [ اِ ن ُ ف ُ ] ( اِخ ) ناصرالدین محمدبن عبدالرحیم بن علی مصری. مورخ. او راست : کتاب تاریخ الدول و الملوک و در این تاریخ بقهقرا از قرن هشتم هجری شروع و بقرن چهارم ختم کرده است. نسخه منحصر بفرد این کتاب در وینه است.

معنی کلمه ابن فرات در فرهنگ فارسی

اوراست کتاب تاریخ الدول و الملوک

معنی کلمه ابن فرات در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابن فرات (ابهام زدایی). ابن فرات ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ابن فرات ناصرالدین محمد بن عبدالرحیم مصری، فقیه، مورخ و خطیب مدرسه معزّیه قاهره• ابن فرات عزالدین عبدالرحیم بن محمد، محدث و قاضی حنفی مصر و فرزند ابن فرات مورخ
...
[ویکی شیعه] ابن فرات (ابهام زدایی). اِبْن ِ فُرات ، عنوان یک خاندان شیعی و نیز چند تن از دیوان سالاران و وزیران پرآوازه شیعه مذهب عراق و مصر در سده های ۳ و ۴ قمری است .
ابن فرات در ویکی شیعه به عناوین ذیل اشاره دارد:

جملاتی از کاربرد کلمه ابن فرات

در رمضان ۳۱۰، کوچکترین پسر ابوسعید، ابوطاهر جنابی که به سن ۱۶ سالگی رسیده بود، به رهبری قرمطیان رسید. در همان زمان، علی بن عیسی موقعیت خود را از دست داد و رقیب جنگ طلب ترش، ابن فرات، که طرفدار اقدام نظامی بود، جایگزین او شد. ابوطاهر، که ظاهراً جاه طلب بود که نشان خود را بگذارد، احتمالاً این را بهانه ای برای حمله به عباسیان در نظر گرفت. اقدام او حمله به شهر بندری بزرگ بصره بود که سربازانش آن را برای بیش از دو هفته در ۲۴ ربیع‌الثانی ۳۱۱ غارت کردند. به جای واکنش به تهدید قرمطیان، ابن فرات، با تبعید و شکنجه یا کشتار بسیاری از رقبای بالقوه خود در دربار، نگران باقی ماند.