ملاکین
معنی کلمه ملاکین در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه ملاکین
این روستا که در استان سیستان و بلوچستان واقع شده، چندین دهه پیش، توسط یکی از مهاجرین خراشادی به نام حاج محمد خراشادی، که بعدها یکی از تجار و ملاکین بزرگ زابل شد، و برپایه عشق و علاقهای که به موطن خویش داشت، ساخته شدهاست.
پدرش سردار مسعود خان و مادرش دختر مستوفیالممالک نخستوزیر بود. در جوانی وارد خدمت آستان قدس رضوی شد و بتدریج در شمار ملاکین بزرگ و ثروتمند خراسان درآمد. در سال ۱۳۰۷ در انتخابات دوره هفتم مجلس شورای ملی به نمایندگی فردوس و طبس انتخاب شد و این کرسی را تا دوره سیزدهم حفظ کرد. در نخستین دوره مجلس سنای ایران در سال ۱۳۲۸ نیز سناتور خراسان شد.
انتخاب شوندگان علاوه برداشتن تابعیت ایران و معروفیت محلی، باید باسواد میبوده و حداقل ۳۰ و حداکثر ۷۰ سال سن میداشتند. انتخابکنندگان باید دارای مقامات ذیل باشند اولاً سن آنها کمتر از بیست و پنج سال نباشد ثانیاً رعیت ایران باشند ثالثاً معروفیت محلیداشته باشند رابعاً ملاکین و فلاحین آنها باید صاحب ملکی باشند که هزار تومان قیمت داشته باشند رابعاً ملاکین و فلاحین آنها باید صاحب ملکی باشندکه هزار تومان قیمت داشته باشد پنجم تجار آنها حجره و تجارت معینی داشته باشند ششم اصناف آنها باید از اهل صنف و کار معین صنفی داشته باشندو دارای دکانی باشند که کرایه آن دکان مطابق کرایههای حد وسط محلی باشد.
از آنجا که میرزا محمد و پسرش، میرزا محمد علی که از ملاکین و زمین داران برجسته شهر بوده و از طریق زراعت و کشاورزی روزگار میگذراندهاند، دارای تحصیلات عالی در ایران و عتبات عالیه بوده و میرزا محمد علی از آیت الله العظمی سید ابراهیم حسینی اصطهباناتی معروف به میرزا آقا و آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی مراجع تقلید زمان خود صاحب اجازه روایت شدهاست: به خاطر تقدس و تدینی که در بین مردم داشتهاند بعدها، نام خانوادگی مقدس به آنها اعطاء میشود (ذوالقدر، احمد). لذا نام این خانه برگرفته از نام خانوادگی مالکان این خانه است. دیوار نوشتههای خانه مقدس به خط میرزا محمد که با خوش نویسی و انشاء خوب نوشته شده موید این موضوع است.
دوره سوم مجلس شورای ملی در ۱۷ محرم ۱۳۳۳ برابر با ۱۴ آذر ۱۲۹۳) توسط احمدشاه قاجار و با حضور شصت و هشت نماینده افتتاح شد. با حذف شرایط نمایندگان، تغییراتی از لحاظ طبقات و مشاغل میان وکلا رخ داد. از جمله آنکه تعداد ملاکین و روحانیون افزایش یافت اما از شمار بازرگانان و صاحبان مشاغل آزاد کاسته شد. تعداد اعضای فراکسیون دموکرات در مجلس سوم به ۳۱ نفر و اعضای اعتدالیون نیز به ۲۹ نفر تقلیل یافت. در این مجلس ۱۴ نفر نیز عضو فراکسیون هیئت علمیه بودند که رهبری آن با سیدحسن مدرس بود. وقتی مجلس سوم شروع به کار کرد جنگ جهانی اول به تازگی آغاز شده بود.
خانلر قراچورلو (زاده ۱۳۰۴ در بجنورد، درگذشت ۱۳۷۹)سیاستمدار ایرانی بود که در دوره بیست و چهارم مجلس شورای ملی بعنوان نماینده بجنورد از استان خراسان شمالی در مجلس شورای ملی حضور داشت. او فرزند حسینقلى قراچورلو از ملاکین بجنورد و خواهرزاده سردار معزز بجنوردی بود
مرحوم حاج فیض اله خدایی از ادیبان و شاعران این روستا می باشد که وی چندین دهه جزو معتمدین و بزرگان این آبادی نیز بوده است. نیاکان ایشان نیز در زمان پهلوی اول و اواخر حکومت قاجار از تاجاران و ملاکین بزرگ این خطه بوده اند.
تیمور پسر تراغای، از ملاکین شهر کَش ماوراءالنهر بود. او در ۲۵ شعبان ۷۳۶ ه.ق (۷۱۴ ه.خ) در شهر کش به دنیا آمد. طایفهاش از شاخهٔ «برلاس» فرارود بود، تیمور ادعا میکرد، که نسباش به چنگیز خان میرسد.
لیونل دانسترویل، فرماندهٔ نیروهای نظامی بریتانیا در شمال ایران در مورد خطوط اصلی سیاست آن دولت در ایران مینویسد: «به عقیدهٔ من نبایستی طوری رفتار کنیم که ایرانیان هوشیار شده بفهمند با این که ما خودمان یک مملکت دموکراسی هستیم در مملکت آنها، ملاکین و سرمایهداران عمده را علیه نهضت دموکراسی تقویت میکنیم». این سیاستی بود که روسها نیز بی پرواتر از آن پیروی میکردند.
تیمور پسر تراغای، از ملاکین شهر کَش ماوراءالنهر بود و در ۲۵ شعبان ۷۳۶ ه.ق (۷۱۴ ه.خ) در شهر کش به دنیا آمد. طایفهاش از شاخهٔ «برلاس» فرارود بود، تیمور ادعا میکرد، که نسباش به چنگیز خان میرسد.