لرها
معنی کلمه لرها در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه لرها
از مطالعه «یادداشتها و خاطرات سردار ظفر بختیاری» و تاریخ بختیاری اثر سردار اسعد بختیاری و همچنین یادداشتهای هنری لایارد چنین بر میآید، که بسیاری از مطالب ذکر شده توسط این سه تن، تا حدود زیادی مشابه به هم است و گویی آنان مطالب خود را از روی دست هم نوشتهاند. به عنوان نمونه مطالبی که سردار ظفر در این کتاب دربارهٔ باور بختیاریان نسبت به شیر مینویسد، در آثار سردار اسعد و لایارد نیز آمدهاست یا مثلاً نقل داستانهایی دربارهٔ خرس در بین لرها و غیره.
در قرن هشتم رشیدالدین فضلالله همدانی اشارهٔ کوتاهی به لرها در ورامین کردهاست، امّا نخستین دستهٔ لرها را شاه عباس در سال ۱۰۰۱ هجری به ورامین تبعید کرد. اینان شاخهای از هداوندها بودند و مطابق اسناد، کریم خان زند گروهی از هداوندها را از لرستان به فارس آورد و آغا محمد خان قاجار آنان را به تهران آورد و مانند گروگان زیر نظر داشت.
اکثر شهروندان شیعه کویت از اصل و نسب ایرانی هستند. کویتیهای با ریشه بلوچی ایرانی، اَچُمی (خودمونیها) و جنوبی ها مسلمان اهل سنت هستند. خانوادههای بلوچی ابتدا در قرن ۱۹ به کویت مهاجرت کردند. همچمنین، لرها (مانند خانواده بوشهری) در کویت نیز حضور دارند.
این منطقه گروههای فرهنگی و قومی گوناگونی مانند فارسها، عربها، کردها، آشوریها، آذربایجانیها، ترکهای آناتولی، لرها قشقاییها، افغانها، بلوچها، یهودیان، قبطیها، ترکمانهای عراق و بربرها را در خود جای داده است. زبانهای اصلی این منطقه عبارتاند از فارسی، ترکی آذربایجانی، عربی، کردی، لری، بلوچی، پشتو، آشوری، ترکی استانبولی، یونانی و عبری و در تعریف خاورمیانهٔ بزرگ زبانهای ارمنی و اردو را نیز شامل میشود.
پس از فتح خرمآباد چندتن از سران عشایر بر خلاف آنچه عفو عمومی اعلام شده بود اعدام شدند. سرکوب مردم لر توسط سپهبد احمد امیراحمدی مورد تقدیر رضاخان قرار گرفت. اقدام حکومت مرکزی در نقض عفو عمومی و اعدام سران عشایر باعث شورش مجدد در منطقه لرستان شد. این شورش با محاصره خرمآباد در بهار ۱۳۰۳ آغاز شد. با آغاز فصل بهار و بازگشت ایلهای لر از شمال خوزستان به مرکز لرستان، درگیری مسلحانه با نیروهای حکومت مرکزی از سر گرفته شد. در این سال سپهبد محمد شاهبختی فرماندهی تیپ پیاده لشکر غرب را بر عهده داشت. علیرغم اینکه احمدی خواهان سرکوب بیشتر لرها بود شاهبختی در پی دفاع از مواضع نیروهای حکومتی بود.
در هزاره پنجم تا سوم پیش از میلاد در دوره مس و عصر سنگ، شاهد ظهور قوم عیلام هستیم که از کوهها به دشت سرازیر شده و تمدّن تکامل یافتهای را تأسیس نمودند. اصالت لرها ممکن است به عیلامیان و کاسیتها برسد.
ایلات و طوایف لرستان.عمدتا به سه بخش بختیاری و مینجایی و لک تقسیم می شود ایلهای لر بهطور کلی در تمام استان زندگی میکنند ، ایلات لک در شمال غرب استان، و ایلات بختیاری در شرق و شمال شرق استان پراکنده اند.جمعیت استان را طایفهها و تیرههایی از قوم ایرانی لر تشکیل میدهند.زبان مردم لرستان لری استطبق آمارگیری های میدانی حدود ۹۲٪درصد مردم استان را لرها تشکیل می دهند.پراکندگی طوایف لر از جنوب شهرهای بوشهر و شیراز شروع شده و در شمال به همدان و لرستان ایلام ختم می شود.
عمده طوایف مردم دشتی شامل: عمرانی (در شهرستان دیر) - بحرانی (اصالتا از بحرین) - فقها (اصالتا از لارستان و ساکن میانه دشتی) - حاجیانی (از نسل فارس ابن شعبان میباشند که در زمان اتابک تکله از سلسله اتابکان فارس از شبه جزیره عربستان مهاجرت کرده و در مغدان ریگ (مهدو) ساکن شدند - خوانین دشتی از این نسلند) - شیخیانی (نیز از عربستان مهاجر شدند) - ساربانان - خواجه (مهاجر از بهبهان در یک سده پیش) - لرها (مهاجر از بهببهان و اندکند) - میرزاها (اندکند) - ملاها (مکتبداران موروثی) - روسا (نمایندگان خوانین) - سیدها (سادات اکثراً از نسل زید بن علی) - صالح احمدی (خوانین قدیم دشتی) - طوایف کوچکتر شامل: دباشیها و دهدارها و کبگانیها و خنسیرها و محلیها و قائدها و شیخیانیها و شیخها و تنگسیرها و عمروها
مردم بختیاریهای از دیر باز در استان اصفهان ساکن بودهاند. بر اساس برآوردهای رسمی در سال ۱۳۸۹ بختیاریها حدود ۸ درصد جمعیت اصفهان را تشکیل میدادند بر اساس رشد مهاجرت بالا از خوزستان و چهارمحال و بختیاری مسئولان اصفهان جمعیت بختیاریهای اصفهان به جز باقی لرها را بیشتر ۲۰٪ تخمین میزنند که بیشتر در شهرهای شاهین شهر؛ فولادشهر، اصفهان و بهارستان ساکن هستند. به عنوان مثال، در دورهٔ آماری ۱۳۸۵–۱۳۹۰، ۵۶٫۶ درصد مهاجرانی که استان چهارمحال و بختیاری را ترک کردهاند، مقصدشان استان اصفهان بودهاست.
حسن کامشاد (سید حسن میرمحمد صادقی) متولد محلهٔ گود لرها در اصفهان است. پدرش میرزا سیدعلی آقا تاجر پوست و روده بود. تحصیلات دبستانی را در مدرسه علیه و ایتام به پایان رساند. دو سه ماه آغازین دورهٔ متوسطه را در هنرستان صنعتی گذراند و سپس به دبیرستان ادب رفت که به کالج انگلیسیها معروف بود.