مکتب کلاسیک

معنی کلمه مکتب کلاسیک در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مکتب کلاسیک، بر اساس فلسفه اصالت فرد در امور اقتصادی، در سال ۱۷۷۶ در انگلستان بنیان نهاده شد. بنیان گذار علم اقتصاد و مکتب کلاسیک آدام اسمیت بود.
مکتب کلاسیک (نظریه لیبرالیسم اقتصادی)، بر اساس فلسفه اصالت فرد در امور اقتصادی، در سال ۱۷۷۶ در انگلستان بنیان نهاده شد. آدام اسمیت (۱۷۹۰-۱۷۲۳) دانشمند اسکاتلندی الاصل انگلیسی در این سال کتاب معروف خود را تحت عنوان "پژوهشی درباره ماهیت و علل ثروت ملل" انتشار داد. با این کتاب، او به عنوان بنیان گذار علم اقتصاد و مکتب کلاسیک شناخته شد. کتاب اسمیت جامع ترین کتابی بود که تا آن زمان راجع به سازمان های اقتصادی نوشته می شد و ضمنا اولین کتابی بود که در قرن هیجدهم با روشی نو و بنیانی علمی در علم اقتصاد نگاشته می شد. در سال ۱۸۷۱ با ظهور اقتصاددانانی مثل ویلیام استانلی جونز، کارل منگر و لئون والراس، هر سه با تاکید بر اهمیت و اصالت مطلوبیت، مکتب نئوکلاسیک را پایه گذای کردند و مکتب جدید دیگری به اقتصاد ارائه گردید.
تفضلی، فریدون، ظهور اندیشه ها، مکاتب فکری و نظریات اقتصادی جدید در دوران انقلاب صنعتی، پژوهشنامه اقتصادی، تابستان ۱۳۸۳، ش۱۳، ص۲۹.
مهمترین اصول و عقاید اقتصادی کلاسیک ها بدین شرح هست:
← حداقل دخالت دولت
مهمترین پایه های نظری اقتصادی مکتب کلاسیک را که در ارتباط مستقیم با نظام اقتصاد سرمایه داری است و در واقع توضیح دهنده فلسفه و نحوه عملکرد این نظام است را می توان در دو نظریه خلاصه کرد:
← انسان اقتصادی
...

جملاتی از کاربرد کلمه مکتب کلاسیک

در نگاه کینزی، اعتقاد نظریه‌پردازان مکتب کلاسیک که معتقدند اقتصاد به‌صورت خودکار با مکانیسم بازار به تعادل دست می‌یابد، صحیح نمی‌باشد. کینز در این رابطه اظهار می‌دارد که اگر بخواهیم به امید ایجاد تعادل به وسیله بازار صبر کنیم، بحران مالی جهانی که گرفتار آن شده‌ایم، ممکن است ۵۰ سال دیگر به طول بینجامد و تا آن زمان حتی همه ما از دنیا رفته باشیم.
بازار آزاد همان اقتصاد آزاد است که در آن خریداران و فروشندگان بدون هیچ قید و شرطی از لحاظ قیمت و مقدار باهم معامله می‌کنند و هیچگونه اجباری در خرید و فروش نیست. دولت افراد را آزاد گذاشته و تولیدکنندگان به خواست و رضایت خود به تولید می‌پردازند، و دولت هیچگونه مداخله‌ای برای تعین قیمت و مقدار محصول تولیدی نمی‌کند. بازار آزاد یکی از اساس‌های مکتب کلاسیک یا لیبرالیسم در اقتصاد است که آدام اسمیت و دیوید ریکاردو از جمله پایه‌گذاران آن به‌شمار می‌روند.
آدام اسمیت در سال ۱۷۷۶با کتاب (ثروت ملل خود) مکتب کلاسیک را پایه‌گذاری نمود و وی نسبت به آینده سرمایه‌داری بسیار خوشبین بود وی معتقد بود با آزادی اقتصادی به افراد جامعه منافع عمومی مردم در بازار تأمین می‌شود.