مضافتی
جملاتی از کاربرد کلمه مضافتی
همچنین پماد هسته خرمای مضافتی علاوه بر درمان بیماری تورم پلک، به رشد مژهها کمک میکند. در کنار اینها خرمای مضافتی را اکسیر جوانی میدانند. دلیل این نامگذاری تأثیر بینظیر این خرما بر زیبایی پوست و مو است.
درخت خرمای مضافتی تقریباً در ماههای پایانی زمستان بارور شده و بعد از تولید خوشه خرما به صورت دستی با طارونه (کریشکو به زبان محلی) گرده افشانی میگردد و طی مدتی تقریباً طولانی به رنگهای مختلف تبدیل شده و در آخرین مرحله جمعآوری خرما آغاز شده و تا پایان تابستان ادامه دارد.
خرمای مضافتی به شکل بیضی و دارای بافتی نرم و شیرهدار است. پوست رطب مضافتی به رنگ مشکی، براق، صاف و نازک است. این پوست به راحتی از گوشت رطب جدا میشود. هر چه رنگ رطب مضافتی سیاهتر باشد، مردم تمایل بیشتری به خرید آن دارند اما رنگ رطب از ابتدا سیاه نیست. رطب ابتدا قرمز رنگ است و کمکم قهوهای روشن و سپس قهوهای تیره میشود. در نهایت به رنگ بنفش خیلی سیر و مشکی در میآید. هسته این خرما برخلاف اکثر خرماهای دیگر مانند کبکاب، خاصویی و پیارم از گوشت جداست.
خرمای ربی در میان تمام خرماهای ایرانی یکی از زودرسترین خرماها است و شیرینی آن در مقایسه با خرما مضافتی کمتر است و برای کسانی مناسب است که خرما را با شیرینی متوسط میپسندند.
بیش از نیمی از حجم کل تولید خرمای ایران به تولید خرمای مضافتی اختصاص دارد. هند و کشورهای آسیای شرقی مانند مالزی و اندونزی از مشتریان اصلی خرمای مضافتی ایران به شمار می روند.
بعضی از انواع نخلها میوهشان وقتی رطب هستند چیده و استفاده میشود؛ مثل رطب مضافتی و کبکاب (زرد طلایی) و بعضی دیگر باید بعد از مرحله رطب، ۲۰ روز در گرمای خرماپزان مناطق گرمسیر بر سر نخل بماند تا نیمه خشک شود که به آن خرما میگویند، مثل خرمای نیمه خشک زاهدی و پیارم. البته بعضی از انواع خرماهای نیمه خشک را کاملاً خشک کرده و به بازار میفرستند. در جنوب کشور و مناطقی مانند لارستان و اشکنان، خرمای خشک را در دوشاب که همان شیرهٔ جوشیدهٔ خرمای خشک میباشد ریخته و گاهأ به آن زیره و کنجد نیز اضافه مینمایند که به نام هارمای پل پل معروف میباشد
اندوهجرد شهر اندوهجرد از توابع بخش شهداد در شهرستان کرمان است. این شهر در حدود 90 کیلومتری شمال شرق شهر کرمان واقع است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵، برابر با ۲٫۹۱۵ نفر و در سال ۱۳۸۶ آن را در حدود ۴ هزار نفر تخمین زده شدهاست.در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۴،۰۴۱ هست. خرمای مضافتی اندوهجرد بسیار با کیفیت می باشد. و نخلها زیبایی خاصی به شهر بخشیده اند. کوههای اره ای روستای جهر از زیبایی های گردشگری اندوهجرد می باشد. این شهر در بین کشیت و شهداد قرار میگیرد و علاقه مندان به گردشگری میتوانند از شهداد از این مسیر به سمت آبشار کشیت و بالعکس تردد کنند.
یک ویژگی منحصر به فرد برای رطب مضافتی وفور پتاسیم در این رطب است. به همین دلیل است که این رطب برای درمان کمبود پتاسیم توصیه میشود. اغلب مردم ایران در ماه رمضان اقدام به خرید این خرما میکند، زیرا هر حبه آن میتواند توانایی انسان را در تحمل گرسنگی افزایش دهد. امروزه با افزایش ساعات کاری مردم کمتر میتوانند زمانی را صرف نهار خوردن بکنند. در این شرایط با مصرف چند دانه از این خرما میتوان انرژی بدن را برای ساعاتی طولانی تأمین کرد.
خرمای مضافتی یا همان خرمای معروف بم به صورت تازه بین ۲۰ الی ۲۵ درصد رطوبت دارد.این نوع خرما با توجه به رطوبت بالا به عنوان خشکبار محسوب نشده و شرایط نگهداری آن در دمای بین -۵ تا ۵ درجه سانتیگراد میباشد، در حال حاضر این خرما در برندهای مختلف در بازارهای داخلی کشور ایران و بازارهای بینالمللی به فروش میرسد. هر چند که اکثر صادرات به کشورهای مسلمان برای ماه رمضان است.
رطوبت فراوان موجود در این خرما، این محصول را از دسته خشکبار به دسته مواد غذایی انتقال دادهاست. یکی از دلایل مهم مصرف این رطب در ماه رمضان، تأثیر آن بر رفع خستگی ناشی از روزه گرفتن است. تأثیر خرما مضافتی بر درمان بیخوابی و کمخوابی نیز به اثبات رسیدهاست.