ماته
معنی کلمه ماته در لغت نامه دهخدا

ماته

معنی کلمه ماته در لغت نامه دهخدا

( ماتة ) ماتة. [ مات ْ ت َ ] ( ع اِ ) مؤنث مات [ ت ت ]. ( از اقرب الموارد ). حرمت و پیوند و وسیلت. ج ، موات. ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ) ( منتهی الارب ).
مأتة. [ م َءْ ت َ ] ( ع مص ، اِ ) مصدر میمی یا اسم ظرف است از اَت . ( از منتهی الارب ) ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا )؛ اته اتا و مأتة، غالب شد آن را به حجت. ( ناظم الاطباء ). و رجوع به اَت شود. || شکستن سر کسی را و بعضی مأتة را اسم می دانند نه مصدر. ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه ماته در فرهنگ فارسی

مونث مات حرمت و پیوند و وسیلت

معنی کلمه ماته در دانشنامه عمومی

ماته ( به انگلیسی: mate؛ گاهی تلفظ به شکل: maté؛ به اسپانیولی:ˈmate؛ به پرتغالی:ˈmatʃi ) همچنین شناخته شده با نام شیماهو ( به پرتغالی: chimarrão، ʃimɐˈʁɐ̃w̃ ) یا سیمارون ( به اسپانیولی: cimarrón ) ، یک نوشیدنی سنتی حاوی منابع غنی کافئین در آمریکای جنوبی به ویژه آرژانتین اروگوئه، پاراگوئه، بولیوی، گرن چاکو و جنوب برزیل است. همچنین در سوریه که بزرگ ترین واردکننده آن در جهان است و توسط دروزیهای لبنان نیز این نوشیدنی مصرف می شود. به این نوشیدنی چای ماته هم می گویند که از خشک کردن و دم کردن برگ های درخت ماته بدست می آید.
گفته شده کافئین موجود در این نوشیدنی ۳۰٪ بیشتر از قهوه است علاوه بر اینکه عوارضی مثل تپش قلب را به همراه ندارد.
به صورت سنتی حجم زیادی از چای ماته را در پوسته توخالی کدو قلیانی ریخته و آب جوش اضافه می کنند، و پس از چند دقیقه که چای دم کشیده و به دمای قابل نوشیدن رسیده باشد با استفاده از نی های مخصوصی به نام بومبیلا، میل می کنند.
تفاله های چای ماته مانند چای سیاه بعد از اولین دم دور ریخته نمی شود، بلکه تا چندین بار روی تفاله را با آب جوش پر کرده و مصرف می نمایند، معمولاً مزه چای ماته در اولین دم به دلیل گرایش به تلخی مطلوب نبوده و بهترین طعم را در دم های دوم و سوم دارد، در دم های بعدی نیز مزه این چای کاهش پیدا می کند و از مطلوبیت آن کاسته می شود.
همچنین این نوشیدنی توانسته در بین سیاستمداران و ورزشکاران بزرگ دنیا علاقه مندان زیادی پیدا کند، که از بین آنها می توان به باراک اوباما، پاپ فرانسیس، لیونل مسی، کریستیانو رونالدو، نیمار، آنتوان گریزمن، داروین نونیز، الیسون بکر و الکسیس مک آلیستر و لویز دیاز و لوییس سوارز اشاره کرد.
چای ماته به طور طبیعی تقریباً تمام ریز مغذی های مورد نیاز بدن انسان را در خود دارد. نوشیدن منظم ماته به طور کلی سبب بهبود سیستم ایمنی، سم زدایی بدن و جلوگیری از بیماری ها می شود.
این نوشیدنی علاوه بر آنتی اکسیدان ها و پلی فنول ها، سرشار از مواد معدنی، اسیدهای آمینه و ویتامین های ضروری است. ویتامین های موجود در چای Mate عمدتاً از B - COMPLEX هستند که شامل ۸ ویتامین از ۱۳ ویتامین ضروری موردنیاز برای عملکرد بهینه DNA، نوسازی سلولی و کارایی متابولیک چربی ها و پروتئین ها است.
چای ماته با آنتی اکسیدان های بیشتری نسبت به چای سبز، یکی از غافلگیر کننده ترین و لذت بخش ترین اکتشافات جهان است و بالاتر از پر فروش ترین نوشیدنی های انرژی زای جهان قرار دارد. چای ماته دارای ترکیبات قدرتمندی است که از زمان های قدیم توسط مردم گوارانی، بومیان آمریکای جنوبی برای اهداف درمانی استفاده می شده است. فضیلت نوشیدن ماته بارها در طول تاریخ به دلیل اثر بخشی آن در کنترل برخی بیماری ها به اثبات رسیده است.
ماته (محیط رومیزی). ماته ( تلفظ اسپانیایی:  ) ، یک محیط رومیزی انشعاب یافته از کد کنارگذاشته شدهٔ گنوم ۲ است. نام این توزیع از ماته که نوعی گیاه بومی مناطق نیمه گرم سیری جنوب آمریکا است و برای درست کردن نوشیدنی ماته استفاده می شود گرفته شده. این تغییر نام برای پرهیز از تعارض با اجزای گنوم ۳ ضروری است.
برای جلو گیری از تعارض با گنوم ۳ نرم افزار های ماته با نام دیگری ارایه شده اند  :
معنی کلمه ماته در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ماته در دانشنامه عمومی
معنی کلمه ماته در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه ماته

معنی کلمه ماته در دانشنامه آزاد فارسی

ماتِه (mate)
برگ های خشک درخت خاس برزیلی، از خانوادۀ درخت خاس. این گیاه درختچه ای همیشه سبز است که در پاراگوئه و برزیل رشد می کند. برگ های برشته شده اش را که ترکیبات کافئینی دارد پودر می کنند و از آن، مانند چای و قهوه، نوشیدنی تهیه می کنند.

جملاتی از کاربرد کلمه ماته

شکر (شوگر) یک محیط رومیزی آزاد و متن‌باز است که با هدف استفادهٔ تعاملی کودکان ساخته شده‌است. شکر در این نسخه، جایگزین محیط رومیزی ماته شده‌است.
در ۱۸ مارس ۱۹۹۲ سه طرف درگیر، موافقت‌نامهٔ لیسبون را امضا کردند. علی عزت بیگویچ به نمایندگی از بوسنیایی‌ها، رادوان کاراجیچ به نمایندگی از صرب‌ها و ماته بوبان به نمایندگی از کروات‌ها در این توافق شرکت داشتند. با این‌حال عزت بیگویچ در ۲۸ مارس و پس از ملاقات با وارن زیمرمان سفیر آمریکا در یوگسلاوی، امضای خود را پس گرفت و مخالفت خود را با هرگونه تقسیم‌بندی نژادی در بوسنی اعلام کرد.