فرقه شیخیه

معنی کلمه فرقه شیخیه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شیخ احمد احسائی ملقب به شیخ، پایه گذار فرقه شیخیه در ایران است. در این مقاله اجمالا با زندگی نامه و سرانجام فرقه او آشنا می شویم.
آشنایی و شناخت عقائد و شرح حال فرقه شیخیه از چند جهت دارای اهمیت فراوانی است :۱- از آن جهت که سرمنشا بسیاری از گروههای سیاسی مثل بابی گری، بهائی گری و ازلی گری می باشد که بعد از شیخیه به لباس مذهب و فرقه در آمدند.۲- از آن جهت که شیخ احمد احسائی از علمای شیعه بوده، تفاوتی بین شیخیه و شیعه قائل نیستند و این دو را یکی می دانند.۳- مبلغان این فرقه افراد ساده دل شیعه - که آشنایی زیادی به عقائد امامیه ندارند - را پیدا کرده و شیخیه را شیعه اصیل و پیروان راستین ائمه (علیهم السّلام) معرفی می کنند.
رهبر شیخیه
شیخیه گروهی از شیعه امامیه و از پیروان شیخ احمد احسائی از علمای قرن سیزدهم هستند. وی پسر زین الدین احسائی از مردم احساء (منطقه قطیف حوالی بحرین در ساحل عربستان) بود که در سال ۱۱۶۶ هجری در خانواده ای سنی مذهب به دنیا آمد و در بیست سالگی مذهب شیعه دوازده امامی را برگزید. وی در شیعی گری متعصب و دارای ذوق فلسفی بود.
← تحصیل و تالیف
برخی از نویسندگان این گونه نگاشته اند که وی پس از مدتی موفق به اخذ درجه اجتهاد از علامه بحرالعلوم شد. اما آن چیزی که خود شیخیه مدعی هستند اخذ اجازه روایت است نه اجازه اجتهاد، که البته اجازه روایت فقط توثیق می خواهد و شرط اجازه روایت فقط سواد نیست چرا که یک بازاری هم می تواند اجازه روایت بگیرد و اگر واقعا تالیفی از خود داشت که برای کسب این اجازه به علامه بحرالعلوم دهد باید تقاضای اجازه اجتهاد می کرد نه اجازه روایت! همچنین درباره حضور او در درس مراجع کربلا و نجف نیز فرزند شیخ احمد در شرح حال وی اینگونه نوشته است:چون به کربلای معلی و نجف اشرف مشرف گشت در مجالس و محافل علما و فضلا حاضر می شد تا پایه و مایه هر یک را معلوم کند و مشاهیر علما در این وقت جناب آقا باقر (وحید بهبهانی) و سید مهدی (بحرالعلوم) بودند.
عقاید بنیان گذار شیخیه
...

جملاتی از کاربرد کلمه فرقه شیخیه

میرزا حسن احقاقی حایری اسکویی (زادهٔ ۲ محرم ۱۳۱۸ قمری در کربلا ـ درگذشتهٔ ۱۴۲۱ در تهران) از مراجع تقلید شیعه و رهبر فرقه شیخیه احقاقی بود. پدر بزرگ او ملاباقر اسکوئی می‌باشند که رهبر گروهی از شیخیه بود و چون کتابی به نام «احقاق‌الحق و ابطال‌الباطل» نوشت، فرزندان او نام خانوادگی خود را «احقاقی» گرفتند.