نکیسا
معنی کلمه نکیسا در فرهنگ اسم ها
معنی: نام موسیقیدان مشهور در زمان خسرو پرویز پادشاه ساسانی، ( = نگیسا ) ( اَعلام ) [قرن میلادی] نام یکی از رامشگران و نوازندگان عهد خسرو پرویز و مربوط به وی که اختراع خسروانی را به او نسبت می دهند، ( = نگیسا ) ( در اعلام ) نام یکی از رامشگران و نوازندگان عهد خسرو پرویز و مربوط به وی که اختراع خسروانی را به او نسبت می دهند
معنی کلمه نکیسا در دانشنامه آزاد فارسی
موسیقی دان ایرانی. ازجمله موسیقی دانان زمان خسرو پرویز در دورۀ ساسانیان بود. ساخت سرود خسروانی را به نکیسا نسبت داده اند. نکیسا ازجمله موسیقی دانان مورد علاقۀ خسرو پرویز بود.
جملاتی از کاربرد کلمه نکیسا
همیلا را نکیسا یار شد راست سمنترک از برای باربد خواست
چو رود باربد این پرده پرداخت نکیسا زود چنگ خویش بنواخت
ایران در بازی اول در مقابل یوگسلاوی با نتیجه ۰–۱ بازنده شد. تیم ملی در این بازی نمایش نسبتاً خوبی ارائه کرد و یوگسلاوی تنها از روی ضربه آزاد سینیشا میهایلوویچ که درون دروازه نیما نکیسا دروازهبان دوم ایران جای داد، توانست برتری را از آن خود کند.
رامتین (نامهای دیگر: رام، رامی، رامین و رامنین) از موسیقیدانان به نام ایران در دوران پادشاهی ساسانیان و هم عصر دیگر موسیقیدانانی چون باربد و نکیسا است. او را واضع چنگ و استاد در نواختن این ساز میدانند.
گلستان سبز و طوطی سبز و خنیا سبز در سبز است نکیسا را کجا زیبد در این محفل خوش الحانی
دورهٔ خسرو پرویز را عدهای دورهٔ طلایی موسیقی ایران باستان میدانند، اگر چه داریوش صفوت معتقد است که در این دوره جایگاه موسیقیدانان به اندازهٔ دوران بهرام گور رفیع نبود. در دورهٔ خسرو پرویز موسیقیدانان شاخصی از جمله باربد و نکیسا شکوفا گشتند.
همچنین هفت اثر از «حسینعلی خان نکیسا» مجوز انتشار دریافت کردهاست. این کاست نُه قطعه از آثار نکیسا بههمراه مصاحبهٔ رادیویی وی را در بر میگیرد.
در تو از بس باربد سان دل نوا دارد عجب نیست چون چنگ نکیسا گر درافغان بینمت
چو کرد آخر نکیسا این عمل را دگر ره باربد، خواند این غزل را
از پی خسرو گل بلبل شیرین گفتار نغمه بار بد و صوت نکیسا آورد
چنگ در دامن خسرو زده ام تا چون رود ضربت بار بد و زخم نکیسا نخورم
عصر طلایی موسیقی ساسانیان را دوره سلطنت خسرو پرویز باید دانست. موسیقی در زمان وی به نهایت درجه ترقی خود رسید و تشویقهای خسرو پرویز از صاحبان ذوق و دادن جایزه زیاد، این صنعت در آن زمان رواج کامل یافت و موسیقیدانهای مشهوری مانند نکیسا و باربد به وجود آمدند که در خنیاگری و رامشگری شهره آفاق شدند.
از دیگر موسیقیدانان بنام آن روزگار میتوان باربد، نکیسا و رامتین (موسیقیدان) را نام برد. گفته میشود که موسیقی در ایران زمین در عهد ساسانیان در اوج خود بودهاست. در این دوره موسیقی در دبیرستانها تدریس میشده و عموم مردم کمابیش با موسیقی مقدماتی آشنایی داشتند.
در دوران ساسانیان موسیقی رونق فراوان پیدا کرد. در این دوران رامشگران و خنیاگران (موسیقیدانان) در بارگاه شاهان ساسانی مقام بالایی داشتند و گاهی رابط بین مردم و دربار میشدند. برخی از مشهورترین موسیقیدانان ایران باستان از جمله باربد و نکیسا نیز در همین دوران به شکوفایی رسیدند.
چو این درها سراسر باربد سفت نکیسا از زبان شیرین این گفت
حسینعلی خان نکیسا با علیاکبر شهنازی که نغمات و آهنگهای فراوانی ساخته که از جمله بهترین پیش در آمدها محسوب میشد همکاری داشتهاست
حاشا نکن به همراه نیما نکیسا ۸ فروردین ۱۳۹۴
چو گفت این باربد از قول پرویز نکیسا را ز شیرین نغمه شد تیز
حسینعلی خان نکیسا (زاده ۱۲۵۸در ترخوران تفرش - درگذشته ۵ آبانماه ۱۳۵۵ در تفرش) موسیقیدان، تعزیهخوان و خواننده صاحب سبک عصر قاجار است. وی فرزند حاجی ملا رجبعلی مؤذن (تعزیه خوان و امام خوانِ تکیه دولتی دوره ناصری) است.
از سازهاست رومی وز مطربان نکیسا از صوتهاست شهناز وز لحنها صفاهان