میقان. ( ع ص ) میقانة. آن که هرچه بشنود یقین کند؛ گویند رجل میقان و امراءة میقانة. ( ناظم الاطباء ). خوش باور. آنکه به هرچه شنود یقین نماید. ( منتهی الارب ، ماده ی ق ن ) ( یادداشت مؤلف ). و رجوع به میقانة شود. میقان. ( اِخ ) دهی است از دهستان فراهان پایین بخش فرمهین شهرستان اراک ، واقع در 34هزارگزی جنوب خاوری فرمهین. با 849 تن جمعیت. آب آن از قنات شب شور و راه آن ماشین رو است. خط تلفن آشتیان از این ده می گذرد و از کویر میقان نمک استخراج می کنند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ). در عراق [ اراک ] واقع و از نقاط مهمه قالی بافی ایران است. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ). از رستاق فراهان. ( از ترجمه تاریخ قم ص 119 ).
معنی کلمه میقان در فرهنگ فارسی
کیلومتری جنوب خاوری فرمهین واقع است . دشت و سردسیر است و ۸۴۹ تن سکنه دارد . از کویر میقان نمک استخراج میشود . این کلمه که از عبری وارد زبان عربی شده است نام یکی از چهار فرشته مقرب ده است از دهستان فراهان پایین بخش فرمهین شهرستان اراک
معنی کلمه میقان در دانشنامه عمومی
میقان از روستاهای بخش بسطام شهرستان شاهرود در استان سمنان ایران است. مرحوم آیت اللَّه العظمی سید جعفر حسینی شاهرودی ( معروف به کشفی ) از فقها و مراجع عالیقدر جهان تشیع در همین روستا دیده به جهان گشود. از آثار آن مرحوم 1 - رساله عملیه 2 - رسالة فى الأمر بین الأمرین به جا مانده است. جمعیت روستای میقان بر پایه نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۲٬۲۰۷ نفر ( ۵۸۷ خانوار ) بوده است. همچنین براساس نتایج آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن که در سال 1395 توسط مرکز آمار ایران انجام شد ؛ جمعیت این روستا برابر با 4264 ( چهارهزار و دویست و شصت و چهار ) نفر ( 1461 خانوار ) بوده است. مردم این روستا گویشی مانند روستاهای اطراف دارند و مانند مردمان روستاهای اطراف و سایر ابادی های شاهرود در این مناطق مردمانِ معروفی از لحاظ طینت و سرشت نیک نیستند. ↑ «مرکز آمار ایران». بایگانی شده از اصلی در ۱۸ آوریل ۲۰۰۹. دریافت شده در ۹ دسامبر ۲۰۰۹.
جملاتی از کاربرد کلمه میقان
رود قره کهریز یا رودخانهٔ کرهرود که به نام رودخانه خشکه نیز معروف است، رودی است که منطقه شهر اراک جریان دارد. این رود ۸ ماه در سال دارای مقادیر قابل توجهی آب است که در آن جریان داشته و از آن به طور متوسط یک متر مکعب آب در ثانیه رد میشود. این رود به کویر میقان میریزد.
این روستا دارای آب و هوای نسبتاً سرد و خشک و زمینهای نسبتاً مسطح و هموار است. با توجه به نزدیکی روستا به کویر میقان اراک، در ایام زمستان بیشتر اوقات هوا مه آلود که این مه آلودگی گاهی اوقات تا اواسط روز طول میکشد. این مه آلودگی هوا باعث تشکیل ذرههای ریز یخ روی درختان و ایجاد منظرههای بسیار جالبی میگردد.
تالاب میقان از زیستگاههای پرندگان مهاجر سیبری و از زیستگاههای مهم پرندگان مهاجر در مرکز کشور است.
تالاب میقان یک تالاب است که در استان مرکزی، ایران قرار دارد. در سالهای با بارندگی مناسب، تالاب دارای آب قابل توجه است و در سالهای کمآبی عموماً سطح تالاب خشک شده و به حالت کویری در میآید. ارتفاع تالاب از سطح دریاهای آزاد ۱۷۰۰ متر است و سطح آب در آن نسبت به فصل سال از مانداب (عمق بسیار کم) تا حدود ۱٫۴۰ تغییر میکند. منابع تأمین آب تالاب را بارشهای جوی، آب سه رودخانه قره کهریز، فراهان و شهراب و پساب تصفیه فاضلاب اراک تشکیل میدهند. وسعت تالاب حدود ۲۵٬۰۰۰ هکتار است که شامل دریاچه با سه جزیره در وسط، قسمت کویری و دشتهای اطراف میشود. از نظر دیرینهشناسی قدمت آن به دوره پالئوسن بازمیگردد که در آن دوره به دلیل حرکت صفحههای تکتونیکی اطراف شکل گرفتهاست.
حوضه دریاچه نمک از شمال به البرز، از غرب به زاگرس، از جنوب به کوه کرکس و از شرق به دشت کویر محدود میشود و بخشهایی از استانهای تهران، البرز، قزوین، زنجان، مرکزی، همدان، اصفهان، سمنان و قم را دربرمیگیرد. شیب تدریجی این حوضه به سوی شرق است و سه چالهٔ اصلی آن، دریاچه نمک، دریاچه حوض سلطان و کویر میقان هستند. غدیر اسب دیگر چاله این حوضه است.
زیبایی این تالاب در تمامی ایام روز به ویژه در هنگام طلوع و غروب خورشید شگفتانگیز است و به همین دلیل گردشگران را به خود جذب میکند. همچنین شنیدن آواز پرندگان و پرواز آنها در منطقه، جالبترین قسمت گردشگری در کویر و تالاب میقان است.
روستای حُرآباد یکی از روستاهای شهرستان فراهان است که از شمال به فاصله ۲۵ کیلومتری شهرستان اراک سمت راست جاده اراک فرمهین در جنوب شرقی فراهان و حاشیه شمالی کویر میقان قرار دارد.
جمعیت درنای معمولی در این منطقه نسبت به سایر زیستگاههای درنا در کشور قابل توجه است، از این رو تالاب میقان یک زیستگاه مهم برای درنا در مرکز کشور محسوب میشود. براساس سرشماری پاییز و زمستان سال ۱۳۸۷ حدود ۱۱ هزار قطعه درنای معمولی و ۱۰ هزار قطعه خوتکا و ۵ هزار قطعه فلامینگو و غیره در منطقه مشاهده شدهاست.
تالاب میقان از جمله آخرین حلقههای بومشناسی حوضه آبریز دشت اراک است و تمامی آبهای سطحی منطقه و آبهای حاصل از بارشهای جوی به آن وارد میشود.
بزرگترین چاله، دریاچه نمک به مساحت حدود ۲۴۰۰ کیلومتر مربع است که در ارتفاع ۸۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و رودهای اصلی حوضه شامل جاجرود، قمرود و قرهچای به آن منتهی میشوند. دریاچه حوض سلطان به ارتفاع ۷۹۰ متر و مساحت ۱۰۶ کیلومتر مربع در شرق ساوه قرار دارد و رود شور به آن میریزد. کویر میقان نیز در ارتفاع ۱۶۷۰ متری و در نزدیکی اراک قرار دارد و دریاچهٔ فصلی است که در فصول بارندگی، پرآب و در فصول خشک، باتلاق و نمکزار میشود.