میرجاوه. [ وَ ] ( اِخ ) یکی از بخشهای سه گانه زاهدان ، واقع در جنوب خاوری زاهدان کنار مرز پاکستان و آن محدود است از شمال به بخش نصرت آباد و دهستان حومه ، از خاور و شمال خاوری به مرز پاکستان از جنوب و باختر به بخش خاش ، از شمال باختری به بخش نصرت آباد. موقعیت طبیعی : کوهستانی ودشت و هوای آن گرمسیر و معتدل است. رودخانه سنگان که از کوه تفتان سرچشمه می گیرد بسیاری از آبادیهای میرجاوه را مشروب می سازد. میرجاوه سه دهستان به شرح زیر دارد: 1- دهستان لاویز با 59 آبادی و 7000 سکنه. 2- دهستان سنگان 16 آبادی و 15000 سکنه. 3- دهستان نمین 50 آبادی و 5000 تن جمعیت. مرکز بخش ، آبادی میرجاوه با 2000 تن سکنه و جمع سکنه بخش 15500 تن و آبادیهای آن 126 است. راه آهن زاهدان به پاکستان در این بخش احداث شده است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ). میرجاوه. [ وَ ] ( اِخ ) نام مرکز بخش میرجاوه از شهرستان زاهدان ، واقع در 82 هزارگزی جنوب خاوری زاهدان نزدیک مرز پاکستان با 2000 تن سکنه و ایستگاه راه آهن. آب آن از رودخانه تأمین می شود و ادارات دولتی و گاردمسلح گمرک دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ). نام محلی کنار راه زاهدان به خاش میان ایستگاه خان محمدشاه و لاریز در 77هزارگزی زاهدان. ( یادداشت مؤلف ).
معنی کلمه میرجاوه در فرهنگ فارسی
این بخش در جنوب خاوری زاهدان کنار مرز پاکستان واقع است . دهستان سنگان از این بخش کوهستانی و بقیه نواحی آن دامنه و دشت است . هوایش گرمسیر میباشد. رودخانه سنگان از کوه تفتان سرچشمه گرفته و این بخش را مشروب میسازد . این بخش از ۳ دهستان که مجموعا ۱۲۶ ده دارند تشکیل شده است . سکنه آن ۱۵۵٠٠ تن میباشد . راه آهن زاهدان به پاکستان از آنجا میگذرد. ۲ - ده و ایستگاه راه آهن و مرکز بخش میرجاوه واقع در ۸۲ کیلومتری جنوب خاوری زاهدان نزدیک مرز پاکستان . جلگه و گرمسیر است و ۱۵٠٠ تن سکنه دارد . محمد بن خاوند شاه بن محمود ( ف. ۹٠۳ یا ۹٠۴ ه.ق . ) معروف به [ میرخواند ] مولف نام مرکز بخش میرجاوه از شهرستان زاهدان واقع در ۸۲ هزار گزی جنوب خاوری زاهدان نزدیک مرز پاکستان
معنی کلمه میرجاوه در دانشنامه آزاد فارسی
میرْجاوِه شهری در استان سیستان و بلوچستان، شهرستان زاهدان، و مرکز اداری بخش میرجاوه. با ارتفاع ۸۳۵ متر، در سرزمینی تپه ماهوری، در ۷۷کیلومتری جنوب شرقی زاهدان، سر راه و کنار خط آهن زاهدان به کشور پاکستان، ۲.۵کیلومتری غرب مرز ایران و پاکستان، قرار دارد. اقلیم این شهر گرم و خشک و جمعیت آن ۱۴,۱۶۲ نفر است (۱۳۸۵).
جملاتی از کاربرد کلمه میرجاوه
بایان روستایی در دهستان جونآباد بخش لادیز شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۲۰ نفر (در ۵ خانوار) بوده است.
تنگ لکور روستایی در دهستان تمین بخش لادیز شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است.
سال ۱۳۹۷ ه.ش صدها هزار پاکستانی برای مقاصد گردشگری مذهبی به ایران (به ویژه شهرهای قم و مشهد) سفر کردند. به تصدیق سرپرست اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای سیستان و بلوچستان، بیش از یکصد هزار زائر پاکستانی از طریق مرز میرجاوه وارد کشور شدند که ۶۴ هزار و ۱۰۰ نفر آنان همزمان با ماههای محرم و صفر بودهاست.
روستای روپس پایین روستایی مربوط به قبل از اسلام بوده که عمر آثار تمدن و حیات در آن به بیشاز ۳۵۰۰ سال میرسد. این روستا در بخش لادیز از توابع شهرستان میرجاوه قرار دارد.
جان محمدچاهی روستایی در دهستان جونآباد بخش لادیز شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۳۵ نفر (در ۷ خانوار) بوده است.
بنگان یا برکت آباد روستایی در دهستان لادیز بخش لادیز شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است.
سعیدآباد روستایی در دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۱۰۸ نفر (در ۴۰ خانوار) بوده است.
درگیابان روستایی در دهستان جونآباد بخش لادیز شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است.
ربآباد روستایی در دهستان لادیز بخش لادیز شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است.
آب و هوای شهر زاهدان گرم و خشک بهشمار میرود ولی شبهای تابستان آب و هوای این شهر رو به سردی میگراید. آب آشامیدنی زاهدان لولهکشی آب شیرین است و از طریق انتقال آب از شهرستان زابل و هامون تأمین میگردد. زاهدان به جهت مرزی بودن، از موقعیت استراتژیک جغرافیایی و تجاری و نظامی و شرایط خاص برخوردار است؛ به گونهای که از یکسو راهآهن پاکستان که از مرز میرجاوه وارد ایران میشود و از سوی دیگر راهآهن سراسری ایران به این شهر منتهی میشود؛ و از سوی دیگر در نزدیکی به میل سه جانبهٔ ایران و پاکستان و افغانستان قرار دارد.