مونپلیه. [ مُم ْ پ ُ ی ِ ] ( اِخ ) شهری است مرکز استان هرولت در جنوب فرانسه و ششصدهزارگزی پاریس و هشت هزارگزی دریای سفید قرار دارد و دارای مؤسسات مختلف علمی و تحقیقی و صنعتی و دانشگاهی و موزه ها و کارخانه هاست. مونپلیه. [ مُم ْ پ ُ ی ِ ] ( اِخ ) شهری مرکز جمهوری ورمونت در امریکای شمالی ، واقع در 838هزارگزی شمال خاوری واشنگتن.
معنی کلمه مونپلیه در فرهنگ فارسی
شهری مرکز جمهوری ورمونت در امریکای شمالی .
معنی کلمه مونپلیه در دانشنامه آزاد فارسی
مونْپِلیِه (Montpellier) شهری صنعتی و مرکز اداری ولایت اِرو و ناحیۀ لانگدوک ـ روسیون، در جنوب فرانسه، با ۲۲۵,۳۹۲ نفر جمعیت (۱۹۹۹). در ساحل رود لز، به فاصلۀ ۱۳۰کیلومتری شمال غربی مارسی، واقع شده است. صنایع آن عبارت اند از الکترونیک، پژوهش های پزشکی، و تولید ابزار فنی، پارچه، و مواد غذایی. اوگوست کُنت، جامعه شناس مشهور فرانسوی، در این شهر زاده شد. مونپلیه شهری روبه رشد با شبکۀ مترو، نمایشگاه ها و سالن های همایش، و خانه های جدید است، که تا مدیترانه گسترش می یابند. بناهای فراوانی از قرون ۱۷ و ۱۸، یک کلیسای جامع از قرن ۱۴م، یک دانشگاه (۱۲۲۰م)، و باغ های گیاه شناسی از زمان سلطنت هانری چهارم دارد. در قرن ۱۰م به منزلۀ مرکز دادوستد ادویه از خاور نزدیک توسعه یافت. در گذشته، بخشی از تیول کنت های تولوز بود. در قرن ۱۳م به پادشاهی مایورکا و در ۱۳۴۹م به فرانسه واگذار شد. در زمان اصلاح دینی، بسیاری از ساکنان آن پروتستان شدند و شهر در ۱۶۲۲ برای هشت ماه در محاصرۀ نیروهای لوئی سیزدهم بود. مون پلیه (آتشفشان) رجوع شود به:پله، کوه
جملاتی از کاربرد کلمه مونپلیه
دانشگاه مونپلیه از قدیمیترین دانشگاههای جهان و از معتبرترین دانشگاههای اروپا به شمار میرود.
بهرام الهی، متولد ۱۳۱۰ خورشیدی در کرمانشاه و فرزند نورعلی الهی است. وی فارغالتحصیل دانشکده پزشکی دانشگاه مونپلیه در فرانسه است که در مدتی نزدیک به سی سال، همزمان با کار طبابت و جراحی، به کار تحقیق، تدریس و سرپرستی چند دانشکده پزشکی مشغول شد. او در این مدت، چند کتاب تخصصی در زمینه آناتومی، جراحی و اورولوژی اطفال تألیف کردکه برخی از آنها به عنوان کتاب مرجع مورد استفاده دانشجویان قرار میگیرد. وی چند سال پیش در مقام استاد ممتاز دانشگاه بازنشسته شد.
پس از دریافت دکترای علوم در دانشگاه مونپلیه در سال ۱۸۴۴، مدتی در باغ گیاهشناسی سلطنتی لندن کار کرد و چند سالی در نانسی و گنت معلم بود. در سال ۱۸۵۳ او رئیس بخش علوم گیاهشناسی در دانشگاه مونپلیه شد و تا پایان کار خود در آنجا ماند.
در اوایل دهه 1760، خانواده مدیسون به خانه ای تازه ساخته نقل مکان کردند که نام آن را مون پلیه گذاشتند.مدیسون به عنوان بزرگترین فرزند از دوازده فرزند، با هفت برادر و چهار خواهر بزرگ شد، اگرچه تنها شش تا بزرگسالی زندگی کردند.از میان سه برادر (فرانسیس، آمبروز و ویلیام) و سه خواهر (نلی، سارا و فرانسیس)، این آمبروز بود که در نهایت به مدیریت مونپلیه برای پدر و برادر بزرگترش تا زمان مرگش در سال 1793 کمک کرد.پرزیدنت زکری تیلور از نوادگان الدر ویلیام بروستر، رهبر زائران مستعمره پلیموث، مهاجر میفلاور و امضاکننده پیمان میفلاور بود.پسر عموی دوم تیلور از طریق آن خط، مدیسون بود.
جعفر کوشا (۱۳۳۸-تهران) وکیل دادگستری، رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران، دانشیار و عضو هیأت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی است. از دیگر مسئولیتها و سوابق وی میتوان به سه دوره عضویت در هیأت مدیره و یک دوره نایبرئیسی کانون وکلای دادگستری مرکز و مسئول انجمن ایرانی جرمشناسی اشاره کرد. کوشا مدارک تحصیلی خود را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران و دکتری را از دانشگاه مونپلیه فرانسه دریافت نمودهاست.
وی در سال ۱۸۷۶ وارد دانشکده پزشکی دانشگاه مونپلیه شد و و به عنوان دهمین زن بریتانیایی فارغالتحصیل رشته پزشکی شد. در سال ۱۸۷۷ او جزو هیئت مدیره دانشکده پزشکی زنان در لندن شد. در سال ۱۸۸۲، او همچنین عضو کالج سلطنتی پزشکان ایرلند بود و در کن کار میکرد. او تابستانها را در ادینبرا میگذراند و در زمستان به فرانسه نقل مکان میکرد.
خسروخاور در دبیرستان رازی در تهران دیپلم گرفت، سپس به جنوب فرانسه در شهر مونپلیه برای ادامه تحصیل سفر کرد. در این شهر با میشل هانری آشنا شد و او بود که خسروخاور را به حوزه فلسفه کشاند، همزمان با آموزش فلسفه، لیسانس ریاضیاتش را گرفت و سپس دکترای فلسفه را به پایان رساند. پس از پایان تحصیلات فلسفی، با آلن تورن آشنا شد و به جامعهشناسی روی آورد و دکترای جامعهشناسی را در سالهای نزدیک به انقلاب، به پایان رساند و با دو دکترا به ایران بازگشت و تا سال ۹۰ و ۹۱ در ایران ماند و مدتی در دانشگاه بوعلی در شهر همدان تدریس میکرد. او نویسنده کتاب و مقالات متعددی در زمینههای جامعهشناسی است. فرهاد خسروخاور اکنون ساکن و شهروند فرانسه است.
در سال ۱۳۶۶، هانری، که در آن زمان در فرانسه زندگی میکرد، ارتش بزرگی را به صورت ترکیبی از نیروهای فرانسوی و آراگونی در مونپلیه گرد آورد و با حمایت پادشاهان فرانسه و آراگون (به ترتیب شارل پنجم و پدروی چهارم) به کاستیل حمله کرد. او با موفقیت برادرش پدرو را مجبور به فرار کرد.
وی در ولیکو تارنوو متولد شد و در کالج رابرت و در مونپلیه تحصیل کرد و در رشته اقتصاد تخصص داشت. وی به عنوان سردبیر تعدادی از روزنامههای بلغارستان خدمت کرد و در سال 1885 به کوشش کابینه به سرپرستی پتکو کاراولف، به عنوان وزیر روشنگری ملی انتخاب شد. وی هنگامی که در سال 1899 به نخست وزیری انتخاب شد، وزیر آموزش و پرورش بود.
بنای کنونی در سال ۱۸۳۳ ساخته گردید و در مونپلیه (ورمانت) قرار دارد.