مولوتف

معنی کلمه مولوتف در لغت نامه دهخدا

مولوتف. [ م ُ ل ُ ت ُ ] ( اِخ ) شهری در روسیه ، در دامنه غربی کوههای اورال در کنار رود کاما که در حدود 628000 تن جمعیت دارد. در 1957 م. نام آن از مولوتف به پرم تغییر داده شد. مرکز مهم صادرات واستخراج آهن و تولید صنایع ماشینی و شیمیایی است.

معنی کلمه مولوتف در فرهنگ فارسی

سیاستمدار روس که نام واقعیش سکریابین بود . در ۱۸۹٠ در ویاتکا متولد شد . از ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۱ رئیس کمیسارهای شوارهای مردم بود . از ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۹ وزیر امور خارجه شوروی و از ۱۹۵۳ تا ۱۹۵۷ سفیر کبیر روسیه در جمهوری خلق مغولستان بود . پیمان عدم تجاوز میان آلمان و روسیه در ۱۹۳۹ به وساطت او به امضائ رسید. در جنگ جهانی دوم و سالهای بعد از جنگ سخنگوی دولت روسیه شوری بود . با روی کار آمدن خروشچف از صحنه سیاست برکنار شد .
شهری در روسیه شوروی در دامنه غربی کوههای اورال در کنار رود کاما .

جملاتی از کاربرد کلمه مولوتف

با نزدیک شدن نیروهای روسی به کی‌یف، زلنسکی از ساکنان خواست که برای خنثی کردن حملات دشمن، کوکتل مولوتف آماده کنند. پوتین نیز از ارتش اوکراین خواست تا دولت را سرنگون کند. اوکراین ۱۸٬۰۰۰ اسلحه را بین ساکنان کی‌یف که تمایل خود را برای جنگیدن اعلام کرده‌اند توزیع کرد و نیروهای دفاع سرزمینی، جزء ذخیره ارتش اوکراین، را برای دفاع از کی‌یف مستقر کردند. وزارت دفاع همچنین اعلام کرد که همهٔ غیرنظامیان اوکراینی بدون در نظر گرفتن سنشان، واجد شرایط داوطلب شدن برای خدمت سربازی هستند.
دو سال پس از به قدرت رسیدن نازی‌ها در آلمان، آدولف هیتلر برنامه نگاه به شرق خود را آغاز ساخت. وی در مهم‌ترین گام چند سال بعد قراردادی با اتحاد جماهیر شوروی منعقد کرد که به موجب آن توافق تجاری، شوروی مواد خام مورد نیاز آلمان را در ازای فناوری، ماشین آلات صنعتی و تسلیحات جنگی تأمین می‌کرد. پس از این قراردادهای تجاری توافق‌نامه‌ای به نام بسته مولوتف - ریبنتروپ*[۱] (به نام وزیران خارجه آلمان نازی و شوروی) بین دو کشور منعقد شد که به موجب آن دو کشور مناطق تحت نفوذ خود را در شرق اروپا به رسمیت می‌شناختند.
در شهریور ۱۳۲۰ هنگام اشغال ایران به دست نیروهای شوروی و انگلیس، ساعد در مسکو بود و در شب ۳ شهریور ۱۳۲۰ مولوتف وزیر خارجه شوروی او را احضار کرد و حملهٔ قوای کشور خود را به ایران به اطلاع او رساند. در ۱ بهمن ۱۳۲۰ در تهران اعلام شد که محمد ساعد سفیر ایران در اتحاد جماهیر شوروی به محل مأموریت خود بازگشت و سال‌ها بعد معلوم شد که ساعد در انعقاد پیمان سه‌گانه که در زمستان ۱۳۲۰ در تهران به تصویب مجلس رسید نقش عمده‌ای داشته و با همکاری سفرای انگلیس، آمریکا و مولوتف، زمینه آن در مسکو فراهم آمده بوده‌است.
۱۲: مولوتف با هیتلر و ریبنتروپ در برلین ملاقات می‌کند. نظم نوین جهانی در حال بحث است. مولوتف علاقه شوروی را به فنلاند، بلغارستان، رومانی، داردانل و بسفر ابراز می‌کند، اما هیتلر در خطوط کلی در مورد حوزه‌های نفوذ جهانی بین روسیه، آلمان، ایتالیا و ژاپن صحبت می‌کند.
طرفداران مبارک که در جستجوی خبرنگاران الجزیره بودند سه خبرنگار -که هیچیک متعلق به الجزیره نبودند- را با خنجر مضروب کردند. یکی از معترضان کارت شناسایی یکی از مهاجمین را به دست آورده که نشان می‌دهد او عضو پلیس است. عده‌ای نیز با پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف از ساختمان‌های اطراف به معترضان حمله کردند. ارتش در این درگیری دخالت نکرد.
نیروهای اسرائیلی در جریان درگیری‌ها در نزدیکی قلقیلیه یک نوجوان ۱۶ ساله فلسطینی را به شهادت رساندند. به گفته ارتش، جوانان یک کوکتل مولوتف را از فاصله نزدیک به سمت یک پست ارتش پرتاب کردند."
۲۷: رومانیایی‌ها پیشنهاد مذاکره کردند. مولوتف پاسخ می‌دهد که خواسته‌ها امتیاز زمین یا جنگ است. اولتیماتوم جدید شوروی به رومانیایی‌ها.
۱۳: مولوتف دوباره با هیتلر ملاقات می‌کند و از فنلاند درخواست پذیرش می‌کند. هیتلر اکنون در برابر هر تلاشی برای گسترش نفوذ شوروی در اروپا مقاومت می‌کند. او بریتانیا را شکست خورده می‌بیند و هند را به شوروی پیشنهاد می‌کند.
در اوایل صبح ۲۴ اوت ۱۹۳۹ توافق‌نامه سیاسی، نظامی همراه با توافقنامه تجاری معروف به پیمان مولوتف - ریبنتروپ (وزیران خارجه آلمان نازی و شوروی) به امضای دو طرف رسید که به موجب این قرار داد دو کشور تعهد دادند که علیه دیگری اقدام نظامی انجام ندهند و همچنین تعهدات اقتصادی خود را نیز در قبال طرف مقابل به نحو بسیار خوب انجام دهند؛ در واقع این روی آشکار پیمان بود و روی پنهان این قراداد دو کشور حوزه نفوذ خود را در شرق اروپا مشخص کردند. انگلستان تلاش‌های بسیاری برای مختل کردن این مذاکرات انجام داد که همگی به شکست انجامید. از طرف دیگر انگلستان شروع به تحریک سرمایه داران انگلیسی و غرب در خصوص این پیمان سوسیالیستی کرد.
در متن آرشیو شوروی، مورخ ششم ژوئیه ۱۹۴۵، نامه‌ای توسط رهبری حزب به باقراف ثبت شده که توسط جمیل حسنلی منتشر و توسط‌ گری گلدبرگ به انگلیسی ترجمه شد. علاوه بر باقروف، این نامه برای مولوتف و کافتارادزه هم ارسال گشت. محتوای این نامه، دستورالعمل ۱۳ ماده‌ای به باقراف جهت سازماندهی جنبش‌های تجزیه طلبانه شمال ایران بود. ترجمه فارسی این نامه توسط عباس جوادی، این‌چنین است: