مولتان
معنی کلمه مولتان در لغت نامه دهخدا

مولتان

معنی کلمه مولتان در لغت نامه دهخدا

مولتان. ( اِخ ) دهی است از دهستان ایرافشان بخش سوران شهرستان سراوان ، واقع در 45هزارگزی جنوب سوران با 100 تن سکنه. آب آن از قنات و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ).
مولتان. ( اِخ ) شهری است میان قندهار و لاهور و آن را مُلتان نیز گویند و از ولایات سند است و آن ولایت از اقلیم سوم است و در این سنوات بیست هزار باب خانه و عمارت در آن آباد است. در یک فرسنگی آن شهر، رودی عظیم جاری است و اصل این مول تهان بوده و مول به هندی اصل باشد و تهان مکان است. ( از انجمن آرا ) ( از آنندراج ). شهری است از شهرهای هند در سمت غزنه و فرج بیت الذهبش نامند. بتی دارد که مورد احترام هند است به نام مولتان.( از معجم البلدان ). شهری مذهبی به هند با بتخانه و بتی بزرگ و معروف و لقب آن دارالامان است. ( از یادداشت مؤلف ) : بتکده ای بدانجا هست و گویند این بتکده یکی از بیوت سبعه است ، در آن بتی از آهن به بلندی هفت ذراع در وسط قبه در میان هوا ایستانده و ایستادن آن در هوا اثر سنگ مغناطیس است که در جهات ششگانه این خانه به کار برده اند. این بتخانه را در بن کوهی کرده اند و مردم هند از اقاصی بلاد از خشکی و دریا به زیارت آن شوند و از بلخ بدانجا راهی مستقیم است ، چه سواد مولتان و سواد بلخ به یکدیگر نزدیک است. ( از الفهرست ابن الندیم ). مولتان یا ملتان شهری بزرگ است از هند و اندر او یک بت است سخت بزرگ و از همه هندوستان به حج آیند به زیارت آن بت. و نام آن بت مولتان است. و جایی استوار است با قندز و سلطان وی قرشی است از فرزندان سام است و به لشکرگاهی نشیند بر نیم فرسنگی و خطبه بر مغربی کند. ( از حدود العالم ص 68 ).
به مولتان شد و در ره هزار قلعه گرفت
که هریکی را صد باره بود چون خیبر.فرخی.مارا از مولتان بازخواند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 82 ). پسر علی را و سرهنگ محسن را به مولتان فرستادند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 88 ). بدان روزگار که به مولتان می رفت که پدرش از وی بیازرده بود... ( تاریخ بیهقی ).
فتح تو به سومنات یابم
غزو تو به مولتان ببینم.خاقانی.قلعه بیه را که از حصنهای محکم بود مستخلص گردانید و کشش بسیار کرد و متوجه مولتان شد. ( تاریخ جهانگشای جوینی ).
- مولتان شاه ؛ پادشاه و فرمانروای سرزمین مولتان :
دگر شاه کشمیر با دستگاه

معنی کلمه مولتان در فرهنگ فارسی

شهری در جنوب پنجاب در پاکستان غربی که قریب ۳۵۸/۲٠٠ تن سکنه دارد . مرکز صنایع فلزی و نساجی است .
نام بتی بزرگ بوده است به ملتان و از همه جای هندوستان به حج آیند به زیارت آن بت ٠

معنی کلمه مولتان در دانشنامه عمومی

مولتان ( در اردو: ملتان ) یکی از شهرهای استان پنجاب در کشور پاکستان و مرکز ناحیه مولتان است. این شهر در بخش جنوبی استان جای دارد.
این شهر با جمعیت ۱٬۴۲۳٬۹۱۹ نفر ( برآورد سال ۲۰۰۷ ) ششمین شهر بزرگ پاکستان به شمار می آید. جمعیت ناحیه مولتان در سال ۱۹۹۸ بالغ بر ۳٫۸ میلیون نفر بوده است.
مولتان به عنوان شهر صوفیان بزرگ و زیارتگاه ها شناخته می شود.
مولتان (مهرستان). مولتان، روستایی در دهستان دهی بخش مرکزی شهرستان مهرستان در استان سیستان و بلوچستان ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱٬۲۶۵ نفر ( ۴۵۶ خانوار ) بوده است.
معنی کلمه مولتان در فرهنگ فارسی
معنی کلمه مولتان در دانشنامه عمومی
معنی کلمه مولتان در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه مولتان

معنی کلمه مولتان در دانشنامه آزاد فارسی

مولْتان (Multan)
مقبره شاه رکن علم، شهری در استان پنجاب، در مرکز پاکستان، به فاصلۀ ۲۰۵کیلومتری جنوب غربی لاهور؛ با ۱,۱۸۲,۴۴۱ نفر جمعیت (۱۹۹۸). صنایع این شهر عبارت اند از پارچه بافی، تولید ابزار دقیق، مواد شیمیایی، سفالگری، و جواهرسازی. امپراتور های دهلی بین ۱۵۲۶ـ۱۷۷۹ بر مولتان حکومت کردند و جای خود را به ترتیب به فرمانروایان افغان و سیک دادند و سرانجام بریتانیایی ها در ۱۸۴۹ جای آن ها را گرفتند. مولتان از زمان اسکندر مقدونی مسکونی بوده است و دارای یک قلعۀ قدیمی و مقابر بزرگان مسلمان، متعلق به قرن ۱۴م، است. دومین جنگ از جنگ های سیک از این شهر آغاز شد.

جملاتی از کاربرد کلمه مولتان

این خط لولهٔ ۱٬۸۱۴ کیلومتری از میدان‌های گازی ترکمنستان آغاز می‌شود و سپس از طریق افغانستان و پاکستان به هند امتداد می‌یابد. نقطهٔ شروع این خط لوله در میدان گاز گالکینیش قرار داد. در افغانستان این خط لوله در کنار بزرگراه قندهار-هرات در غرب افغانستان امتداد یافته و پس از ورود به پاکستان از کویته و مولتان می‌گذرد. مقصد نهایی این خط لوله شهر فاضلکا در هند و در نزدیکی مرز بین پاکستان و هند خواهد بود.
خواجه عمید صاحب دیوان مولتان فرزانه ایست کافی و آزاده ایست راد
در سال ۷۱۲ میلادی، فرمانده عرب به نام محمد بن قاسم، سند و مولتان در جنوب پنجاب (پاکستان) را فتح کرد و بنای حکومت‌های بعدی مسلمانان را که شامل حکومت غزنویان پادشاهی محمد غز پادشاهی (سلطان نشین) دهلی و حکومت موغال می‌شدند ایجاد کردند. در طول این دوره مروجان دینی صوفی نقش محوری را در تغییر دین اکثریت جمعیت منطقه به اسلام ایفا نمودند. انحطاط تدریجی حکومت مغول در اوایل قرن هجدهم موقعیت‌هایی را برای جمعیت افغانستان، بلوچ‌ها و سیک‌ها برای اعمال قدرت و کنترل خود بر نواحی گسترده‌ای را فراهم نهاد تا زمانی که کمپانی هند شرقی بریتانیا سلطه خود را بر جنوب آسیا گسترانید.
سکه و خطبه به هر شهری به نام توست و بس از یمن تا مولتان و از حلب تا کاشغر
حکیم نورالدین کوچک‌ترین فرزند در بین هفت برادر و دو خواهر بود و سی و چهارمین نسل مستقیم مرد از عمر بن خطاب، خلیفه دوم اسلام بود.[نیازمند منبع غیر اولیه] اجداد مولانا نورالدین از مدینه هجرت کردند و در بلخ اقامت گزیدند و بعد به مقام حکمرانی کابل و غزنی دست پیدا کردند. در پی هجوم چنگیز خان، اجداد او از کابل کوچ کردند و ابتدا در نزدیکی مولتان مستقر شدند و سپس در نهایت در تحصیل بهیره اقامت پیدا کردند.
در بهار ۱۹۹۶، بیانیه مشترک خواهر شدن شهرهای گنجه آذربایجان با مولتان پاکستان به تصویب رسید. در سال ۲۰۰۴، در شهر اسلام‌آباد، به دو زبان - انگلیسی و اردو، کتاب «دربارهٔ آثار جلیل ممدگلوزاده ، متفکر برجسته آذربایجانی» منتشر شد.
نه از جفتش آمد نه از گنج یاد گریزان سوی مولتان سر نهاد
محل تولد او در میان مورخان مورد بحث است که آیا او در هرات تولد شده‌اند یا در مولتان پاکستان. با این حال، نظر به ذوق شاعری احمدشاه درانی، مورخان معاصر بیشتر طرفدار این هستند که درانی در هرات به دنیا آمده باشد.
جلال الدین در پنجاب علیه حاکمان محلی جنگید. وی پس از شکست توسط بسیاری از آنها در فضای باز ، به دنبال پناه بردن به مولتان به حومه پنجاب عقب نشینی کرد.
کتیبه‌ای در چهار برجی او را «صاحب زیبنده، بیگم دوران» نامیده‌است. زیب‌النسا در زمان ساخت این بنا هشت ساله بود و به همین دلیل برخی از پژوهشگران بنیاد این بنا را به عمهٔ او، جهان‌آرا بیگم، نسبت می‌دهند. باغی که چهار برجی به عنوان دروازه آن عمل می‌کرد، دیگر وجود ندارد و این سازه اکنون در یک فلکه در تقاطع شلوغ خیابان‌های مولتان و باهوالپور لاهور واقع شده‌است. اعتقاد بر این است که باغ یادشده از نوانکوت در جنوب تا شهر لاهور گسترش داشته‌است.
در شرق اسلامی هم فتوحات ادامه داشت. سعید فرزند عثمان مدتی در بخارا و حوالی آن به فتوحات مشغول بود. او در سمرقند با سغدیان درگیر شد و پس از مدتی با آنان مصالحه کرد. مناطق هند و سند هم شاهد جنگ‌های متوالی بود. در سال ۴۳ هجری و بعد از آن حملاتی به این مناطق ـ بین کابل و مولتان ـ صورت گرفت که همراه با غنائم بسیار زیادی بود.
فتح تو به سومنات یابم غزو تو به مولتان ببینم
گرچه بیماری ای نسیم سحر خبر من به مولتان برسان
گر بر شکار پیل شدی عزم او درست بودی ز بلخ تا به در مولتان خیم
در سال ۷۱۲ میلادی، فرمانده عرب به نام محمد بن قاسم، سند و مولتان در جنوب منطقه پنجاب (پاکستان) را فتح کرد. در طول این دوره مروجان دینی صوفی نقش محوری را در تغییر دین اکثریت جمعیت منطقه به اسلام ایفا نمودند. این تحولات مرحله‌ای را برای حاکمیت چندین امپراتوری مسلمان در منطقه ایجاد کرد و بنای حکومت‌های بعدی مسلمانان را که شامل حکومت غزنویان، پادشاهی غوریان، سلطان‌نشین دهلی و امپراتوری گورکانی می‌شدند گذاشت. انحطاط تدریجی حکومت گورکانی در اوایل سده هیجدهم موقعیت‌هایی را برای جمعیت افغان، بلوچ و سیک برای اعمال قدرت و کنترل خود بر نواحی گسترده‌ای را فراهم نهاد تا زمانی که کمپانی هند شرقی، سلطهٔ خود را بر جنوب آسیا گسترانید.