مهرداد سوم
معنی کلمه مهرداد سوم در لغت نامه دهخدا

مهرداد سوم

معنی کلمه مهرداد سوم در لغت نامه دهخدا

مهرداد سوم. [ م ِ دِ س ِوْ وُ ] ( اِخ ) اشک دوازدهم. دوازدهمین پادشاه اشکانی ( 56-55 ق.م. ). اوپدر خود فرهاد سوم را کشت و در سفاکی و بی رحمی افراط کرد تا بر او شوریدند و برادرش ارد را به سلطنت برداشتند. رجوع به تاریخ ایران مشیرالدوله ص 151 شود.

معنی کلمه مهرداد سوم در فرهنگ فارسی

اشک دوازدهم . دوازدهمین پادشاه اشکانی .

معنی کلمه مهرداد سوم در دانشنامه عمومی

مهرداد سوم ( اشک دوازدهم ) ( به لاتین: Mithridates IV ) دوازدهمین شاه ایران از خاندان اشکانی است ( ۵۷ پ. م - ۵۴ پ. م ) . او فرزند فرهاد سوم اشکانی است.
مهرداد سوم و برادر کوچکترش، ارد دوم، پدر خود فرهاد سوم را که شاه ایران بود مسموم کردند. پس از این کار، مهرداد که پسر بزرگتر بود به پادشاهی رسید. دوران سلطنت مهرداد سوم به درگیری با برادر کوچکترش بر سر جانشینی پدرشان گذشت، سرانجام هنگامی که ارد دوم بر مهرداد پیروز شد او را اعدام کرد و بدین ترتیب جانشین وی شد.
پیش از سلطنت وی حاکمیت استان ماد آتروپاتن را بر عهده داشت. در سال ۵۷ پ. م، مهرداد پدرش را با کمک برادر کوچکش ارد به قتل رساند؛ با این حال، دو برادر به سرعت از هم جدا شدند و ارد با حمایت خاندان سورن قیام کرد. هر دو برای نشان دادن ادعای برتری خود بر یکدیگر عنوان شاه شاهان را به خود گرفتند. [ الف] این معنای عنوان را تغییر داد. در ابتدا به عنوان نمادی از سلطه سیاسی بر سایر قلمروها استفاده می شد، اما از این زمان این عنوان به عنوان نمادی از قدرت و مشروعیت برای مدعیان در خانواده سلطنتی شناخته شد. مهرداد سوم مجبور شد به سوریه فرار کند. او به اولوس گابینیوس، معاون کنسول و فرماندار سوریه پناه برد. سپس مهرداد سوم برای حمله به شاهنشاهی اشکانی با حمایت گابینیوس بازگشت. گابینیوس با مهرداد سوم به فرات لشکر کشید، اما بعد از مدتی عقب نشینی کرد تا حاکم دیگری به نام بطلمیوس دوازدهم مصر را بر تخت سلطنت خود بازگرداند. مهرداد سوم علی رغم از دست دادن حمایت رومیان، به بین النهرین پیشروی کرد و موفق شد بابل را فتح کند. او ارد را برکنار کرد و مدت کوتاهی سلطنت خود را به عنوان پادشاه برای مدت کوتاهی در سال ۵۵ پ. م تا ۵۴ پ. م بازگرداند و در سلوکیه سکه ضرب کرد. با این حال، پادشاه مهرداد سوم در سلوکیه توسط سردار ارد، سورنا محاصره شد و پس از مقاومت طولانی، به نبرد با نیروهای ارد پرداخت و شکست خورد. مهرداد سوم پس از آن در ۵۴ پ. م توسط ارد اعدام شد.
↑ در کنار عنوان شاه شاهان، مهرداد چهارم همچنین از عناوین اشک و شاه بزرگ نیز استفاده می کرد.
مهرداد سوم (پسر مهرداد دوم). مهرداد سوم ( پارتی: 𐭌𐭄𐭓𐭃𐭕 Mihrdāt ) از ۸۷ تا ۸۰ پیش از میلاد، پادشاه شاهنشاهی اشکانی بود. وجود او در تحقیقات امروزی مورد اختلاف است. [ نیازمند منبع]
تاریخ تولد مهرداد توسط مورخان باستان مشخص نشده است اما ضرب سکه های وی او را به عنوان یک مرد میانسال نشان می دهد. او احتمالاً پسر مهرداد دوم بود. در ژوئیه/اوت ۸۷ پ. م، مهرداد سوم تخت اشکانی را از ارد یکم گرفت. تقریباً در همین دوره، حاکم سلوکی، دیمتریوس سوم اکوئروس، برادرش فیلیپ یکم فیلادلفوس را در برِئوآ در سوریه محاصره کرد. در این زمان فرماندار شهر برِئوآ که نامش عزیز بود، یک فیلارک عرب ( رهبر قبیله ) بود و از فرماندار اشکانی، مهرداد سیناکس، درخواست کمک کرد. با کمک آنها، دیمیتریوس سوم شکست خورده و توسط مهرداد سوم گروگان گرفته شد، وی با «افتخار» او را اسیر کرد تا اینکه در اثر بیماری درگذشت. در اوت/سپتامبر ۸۰ پ. م، مهرداد سوم در بابل تخت سلطنت را از دست داد و اندکی پس از آن توسط ارد یکم از شوش رانده شد. ممکن است مهرداد سوم از این واقعه جان سالم به در برده باشد و توانسته باشد به شمال فرار کند و در آنجا به جنگ ادامه دهد. تا اینکه در سال بعدی درگذشت. با این وجود محققان دیگر از وجود حکومت مهرداد سوم در دهه ۸۰ پ. م حمایت نمی کنند. به گفته رحیم م. شایگان ( ۲۰۱۱ ) ، وجود پادشاهان رقیب در زمان پادشاهی ارد یکم «در وقایع نگاری شواهد سکه شناسی، ممکن است پشتیبانی ناچیزی در منابع ادبی و اسنادی پیدا کند، و می تواند با تفسیرهای متفاوت از سکه های آن دوره به دست دهد». شایگان استنباط می کند که گودرز یکم تا زمان مرگش در سال ۸۰ پ. م سلطنت کرد و ارد یکم جانشین او شد.

جملاتی از کاربرد کلمه مهرداد سوم

اُرُد یکم (به پارتی: 𐭅𐭓𐭅𐭃) از سال ۷۵ تا ۸۰ پیش از میلاد مسیح پادشاه اشکانیان بود. او پسر و وارث گودرز یکم بود (حدود ۹۱ پ.م - ۸۷ / ۸۰ پ.م)، وقایع سلطنت او نسبتاً مبهم است. تاج و تخت او ممکن است در ۸۷ پ.م - ۸۰ پ.م توسط عموی احتمالی مهرداد سوم غصب شده باشد، با این حال، اطلاعات زیادی در این زمینه در دسترس نیست. از فعالیتهای نظامی وی در سال ۷۸ پ.م، معلوم است که ارد یکم تسلط اشکانیان بر الیمائی که از ۸۱/۸۰ پ.م مستقل بود را دوباره برقرار کرد.
آیوتاپا یک شاهزاده خانم از پادشاهی کوماژین بود که در نیمه دوم قرن اول قبل از میلاد و نیمه اول قرن اول زندگی می‌کرد. او یکی از دختران شاه بود مهرداد سوم کوماژن و ملکه آیوتاپا بود. آیوتاپا از تبار ارمنی، یونانی و مادی بود. وی به احتمال زیاد در ساموساتا، پایتخت پادشاهی کوماژین متولد شده و تحصیل کرده‌است.
فرهاد سوم توسط فرزندانش ارد دوم و مهرداد سوم به قتل رسید. پس از آن، ارد دوم بر مهرداد سوم فائق آمد و او را مجبور به فرار از ماد به سوریه روم کرد. آولو گابینی فرمانروای سوریه روم در حمایت از مهرداد به فرات رفت، اما در میان راه برای کمک به بطلمیوس دوازدهم در سرکوب شورش مصر مجبور به بازگشت شد. مهرداد علی‌رغم از دست دادن نیروی کمک رومی، موفق به تسخیر بابل شد و تا قبل از ۵۴ پیش از میلاد ضرب سکه کرد. در همان سال سورنا یکی از فرماندهان ارد که از خاندان اصیلی بود سلوکیه را بازپس گرفته و مهرداد را اعدام کرد.
گزارش شده که مهرداد سوم (54 تا 57 پیش از میلاد مسیح) در طول سلطنت کوتاه خود در سختگیری و اعمال خشونت و بی‌رحمی به اندازه‌ای زیاده‌روی کرد که سرانجام نظر مجلس مهستان برای نجات کشور اشکانی بر آن قرار گرفت که وی را از مقام پادشاهی برکنار کند و برادر وی ارد را به جانشینی وی به تخت سلطنت بنشاند. عزل پادشاه توسط این مجلس تحت شرایطی همچون خیانت به کشور، ضعف، جنون، بیماری سخت و از کار افتادگی اتفاق می‌افتاد.